- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésHisztis kisgyerek: 5 nagyszerű mód a nyafogás reagálására

Hisztis kisgyerek: 5 nagyszerű mód a nyafogás reagálására

Sokunknak ismerős szituáció. Társaságban vagyunk, élvezzük a közös játékidőt más anyukákkal és gyerekekkel. Aztán hirtelen sikításra, kiabálásra, nyafogásra kapjuk fel a fejünket, majd repül egy kocka, vagy gyermekünk épp fellöki kis barátját. Vagy fordítva. A béke szigete egyszerre csatatérré változik.

A kisgyerekek – sajnos – sokat hisztiznek és verekednek, amitől a szülők egy pillanat alatt stresszessé válnak. Az ilyen helyzeteket leginkább a kínos jelzővel szokták jellemezni, amit igyekeznek valamilyen módon kezelni. Ki így, ki úgy. Néha sikerrel, máskor pedig durcás hazavonulással végződik egy-egy program.

Ezek az agresszív kitörések bárhol megtörténhetnek. A sarki kisboltban, az óvodában vagy akár otthon. A legtöbb szülő ilyenkor magában keresi a hibát: „Vajon hol rontottam el, mit csinálok rosszul?”.

A nyafogás felkelti a szülők figyelmét. Mit felkelti! Egyszerűen irritálja őket. És mivel mi is emberek vagyunk, gyakran csalódottan vagy dühösen reagálunk a hisztire.

A kutatások szerint a gyerekek 2 és 4 éves koruk között a legproblémásabbak nyafogás terén. Ezekben az években a szülők a világ legzavaróbb hangjának érzik gyermekük minden sikítását és  nyafogását.

Az elkeseredett szülők leggyakrabban így válaszolnak: „Ne nyafogj!”, „Azonnal hagyd abba ezt a hisztizést!”, vagy „Nem hallom, amikor így beszélsz!”. Alternatív megoldásként csendes csalódottsággal bosszankodunk, vagy egy kicsit erőteljesebben csapjuk be a hűtőszekrény ajtaját. Ismerős?

Annak tudatában azonban, hogy a kisgyermeki nyafogásnak van tudományos alapja, bosszankodás helyett talán nagyobb együttérzéssel tudjuk ezeket a kínos helyzeteket kezelni.

Ezért hisztiznek a gyerekek. + 5 nagyszerű mód a nyafogás reagálására.

1# Segítségre van szükségük

Amikor a gyerekek stresszesek, például éhesek, szomjasok, fáradtak, vagy egyszerűen csak kizökkenek a megszokott napi rutinjukból, gyakran kezdenek el nyafogni. Kedves hangjukat egy sikítozó zaj váltja fel, amivel többnyire azt szeretnék üzenni: „Már nem tudok viselkedni, vigyázz rám, mint amikor még kisbaba voltam.”

Ilyenkor azonnali megnyugtató forrásokra van szükségük. Próbálkozhatsz egy pelenkacserével, egy kis rágcsálnivalóval vagy itallal, de a legjobb, ha egy kicsit lepihenhet az apróság.

Akár hiszed, akár nem, a hisztizésnek is van tudományos magyarázata. A hangos zajokra, mint például a kiabálás és ordítozás, jobban odafigyelünk, mint a semleges beszédre vagy a csendes sírdogálásra. És ezt a gyerekek tudják is.

Próbáld ki: Amikor gyermeked nyafog, kérdezd meg: „Fáradt vagy, éhes, vagy?”, „Túl hosszú már ez a nap?”, „Összevesztél a barátoddal?”, „Valami zavar?”

Majd amilyen higgadtan csak tudod, modellezz egy szelíd javaslatot. Például kérdezd meg, hogy kér-e egy falat almát vagy kekszet, vagy hogy menjetek-e haza.

2# Szeretethiányosak

Néha a nyafogás azt jelzi, hogy a gyermeknek több együttlétre és törődésre van szüksége. Ha a gyerekek látványosan nyafognak, szükségük lehet egy-egy lopott órára a szülőkkel, például egy kis olvasásra, közös főzésére vagy játékra, amikor a szülő kizárólag rájuk koncentrál. A gyerekeknek arra is szükségük lehet, hogy a szüleik gyakrabban forduljanak feléjük. Amikor például felemelik a karjukat és sóvárgó tekintettel néznek, valójában egy kis szeretetre licitálnak. Azt szeretnék, hogy egy kicsit vedd fel, öleld meg. Érezni akarják a szeretet.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy feszült hangulatú légkörben nagyobb a gyerekek hajlandósága a hisztizésre. És mivel ők bennünket utánoznak (szocializálódnak), érthető a hasonló viselkedés.

TIPP:

Ha sok a dolgod, de látod, hogy szemed fénye megindul feléd, jobban jársz, ha mindent eldobsz a kezedből, és pár percig csak rá fókuszálsz. Az erős érzelmi biztonságban kisebb az esélye a nagy kiborulásoknak.

Ha a gyermeked sokat nyafog, vizsgáld meg magad és a családod érzelmi állapotát. Építsd tudatosan a kapcsolataid. Javítsd és növeld a családdal töltött minőségi időt, és próbálj meg nyugodt légkört kialakítani.

3# Nem tudják másképp kifejezni az érzéseiket

A kutatások szerint néha a nyafogás – nem csak a sírás – egyszerűen csak a szomorúság vagy csalódás kifejezésére szolgál. Ha ez van a bosszantó viselkedés mögött, akkor a büntetés vagy az állandó helyreutasítás helyett érdemes több empátiát mutatni. Sokat segít, ha elfogadjuk, megértjük az érzéseiket, és támogatjuk őket abban, hogy megtalálják a kiutat az érzelmi hullámvasútból. Mivel még kicsik, nem tudják sokszor elmondani mi a bajuk, és azt sem tudják, hogyan vagy mitől lehetne nekik jobb. Hidd el, ez az állapot őket is frusztrálja, és tőled – a felnőttől, akire felnéz – várja a segítséget.

Próbáld ki ezt: Emlékeztesd magad arra, hogy a nyafogás egy teljesen normális emberi reakció az érzelmek kifejezésére. Ha kényelmetlen hallani a gyerek nyafogását, lélegezz be lassan 5 másodpercig, majd 5 másodpercen át fújd ki a fáradt gőzt, hogy megnyugodj. És juttasd eszedbe, hogy neked mikor volt utoljára szükséged egy jó kis panaszkodásra. Neked is jól esik, ha valaki meghallgat, vagy csak átölel, ha rossz passzban vagy. Gyermeked is csak ezt kéri tőled.

4# Heves vérmérsékletűek

Nincs két egyforma alma, és természetesen a gyermekek temperamentuma is különböző. A kutatók a gyerekek vérmérsékletét gyakran három típusba sorolják, bár nincs két teljesen egyforma lurkó.

·       könnyű vagy rugalmas

·       aktív vagy heves

·       félénk vagy óvatos

Próbáld meg: Emlékeztesd magad arra, hogy egyes gyerekek hajlamosabbak az intenzívebb reakciókra, akaratosabbak, szoronganak, vagy egyszerűen csak nehezebben tudnak megbirkózni az új vagy változó helyzetekkel. Először is ismerd meg a saját gyermeked temperamentumát, majd példamutatással tanítsd meg rendesen kérni és megbirkózni a felmerülő problémákkal. Arra azért készülj fel, hogy nem fog egyik napról a másikra csoda történni, hiszen ez is egy hosszú tanulási folyamat.

5# Kihasználják a lehetőségeket

Számos kutatás rávilágít arra is, hogy minél kevésbé következetes a szülő – azaz hol ilyen, hol olyan -, annál gyakrabban használja ellene gyermeke a hisztit. Ha például időnként megengeded, hogy az esti fogmosás után még egy kis nasi is lecsússzon, akkor ne lepődj meg, ha hosszú ideig nyaggat majd valami kis jutalomfalatért a csemetéd.

TIPP:

Előzd meg a nyafogást! Legyél nagyon következetes! Ne engedj a hisztinek még akkor sem, ha fáradt vagy és inkább a könnyebb utat választanád. Bár az engedékenységgel gyorsan megszüntetheted a nyafogást, hosszútávon nem a legjobb stratégia.

Persze érthető az is, hogy a „rossz vagy” helyett azt hallanád szívesebben, hogy „te vagy a legjobb anyuka vagy apuka a világon”, de vajon megéri?!

Ha úgy döntesz, hogy igen, akkor számíts pár hét nyafogásra. Ha viszont szeretnél gyorsan túljutni ezen a zajos és idegtépő időszakon, találj ki olyan technikákat, amikkel elvonod gyermeked figyelmét a problémája tárgyáról. Ha este csoki után kuncsorog, ajánld fel inkább, hogy egy fél órán át azt játsszátok, amit csak szeretne.

Az elfogadás, a megértés és a szelídség egy nyűgös gyerek mellett nem könnyű feladat, de remek módszer arra, hogy még erősebb kapcsolatot alakíts ki vele. Azáltal, hogy pozitívan és szeretetteljesen állsz a hisztihez, feltöltöd az „érzelmi bankszámlátokat” és erősíted a kapcsolatotokat. Minél erősebb a köztetek lévő kötelék, annál kevesebb hiszti várható a későbbiekben.