- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésÖnbizalom növelése gyerekeknél - 9 gyakorlati tipp a mindennapokra

Önbizalom növelése gyerekeknél – 9 gyakorlati tipp a mindennapokra

Biztosan láttál már olyan szülőt – ha máshol nem is, de filmben igen -, aki egy győztes iskolai focimeccs után a büszkeségtől kicsattanva ismételte jó hangosan a következőket. „Nagyon ügyes vagy.” „Büszke vagyok rád.” Szuper voltál pajtás!” „Te vagy a legjobb!”

Az ilyen szülők a gyermekeik legnagyobb rajongójuk és elhalmozzák őket dicsérő szavakkal. Ha a gyerekük valami jót tesz, úgy osztogatják a bókokat, mint a rágógumit. Sokaknak ez túlzásnak tűnhet, de valójában ezt nevezzük önbizalom növelésnek. A szülő logikája ilyenkor úgy működik, hogy ha a gyerek jól teljesít, szépen viselkedik, valami pozitívot tesz, akkor jár neki az elismerés.

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy milyen apróságokkal tudnánk a gyerekeink önbizalmát növelni, holott ez az egész életükre, a teljesítményükre és még a kapcsolataikra is kihat, akár egy életen át.

Cikkünkben megvizsgáljuk, mi az önértékelés, ezek szintjeit, miért fontos növelni, és hogyan növelhetjük a mindennapokban.

Honnan tudod, milyen a gyermeked önértékelése?

A gyerekek esetében arra érdemes figyelni, hogy hogyan érzik magukat. A legtöbbször könnyű észrevenni, mikor boldogok, mikor érzik jól magukat és mikor nem. A gyerekek önbecsülését a hangulatuk alapján tudjuk a legkönnyebben megállapítani. Ezekre figyelj!

A magabiztos gyerekek:

jókedvűek, sokat mosolyognak

el tudják magukat egyedül is foglalni

könnyen beilleszkednek új közösségekbe

magabiztosnak érzik magukat

büszkék arra, amire képesek

jó dolgokat gondolnak magukról

hisznek magukban

Gyermekek alacsony önértékeléssel:

kritikusak és szigorúak önmagukkal szemben

úgy érzik, nem olyan jók, mint a többi gyerek

a kudarcaikat felnagyítják, a sikereiket leértékelik

bizalmatlanok magukkal és másokkal szemben is

nem hisznek abban, hogy jók lehetnek bármiben is

Miért fontos a gyerekek önbizalom növelése?

Azok a gyerekek, akik jól érzik magukat, bátrak és könnyen fedeznek fel új dolgokat. Nagy valószínűséggel sokkal több mindent próbálnak ki, mint a kevésbé magabiztos társaik, és nagyon büszkék mindenre, amit tesznek vagy elérnek. Ha valami elsőre nem sikerül, nem adják fel, hanem újra próbálkoznak. Az önbecsülés segít a gyerekeknek megbirkózni a hibáikkal és a kudarcaikkal. Az egészséges önbizalomnak köszönhetően így a gyerekeknek jobban teljesítenek az iskolában, otthon és vagy a barátaik körében.

Az alacsony önértékelésű gyerekek bizonytalannak érzik magukat. Ha úgy gondolják, hogy mások nem fogadják el őket, akkor nem csatlakoznak a többiekhez, inkább félrevonulnak. Szó nélkül hagyják, hogy mások rosszul bánjanak velük. A legtöbb esetben nehezen, vagy egyáltalán nem állnak ki magukért. Lehet, hogy könnyen feladják a dolgokat, vagy egyszerűen nem is próbálkoznak. Az alacsony önértékelésű gyerekek nehezen tudnak megbirkózni a hibáikkal és a kudarcaikkal. Ebből pedig egyenesen következik, hogy rosszabban teljesítenek az életük minden területén, mint amire egyébként képesek lennének a készségeik alapján. Mivel a gyerekkori alacsony önbecsülés kihat a felnőttkorra, nagyon fontos, hogy szisztematikusan foglalkozzunk gyermekünkkel, ha azt látjuk, nem biztos magában. Az élete, a sorsa függhet azon, hogy szülőként hogyan és mennyire bátorítjuk.

Hogyan alakul ki az önbecsülés a gyerekekben?

Az önbecsülés már a gyermekkorban elkezdődik. Idővel és lassan fejlődik. Azzal kezdődik, hogy biztonságban érzik magukat, érzik, hogy szeretik és elfogadják őket. Már kisbaba korban elkezdődik ez a folyamat. Fontos, hogy már az első napoktól kezdve szerető gondoskodást és figyelmet kapjanak.

Ahogy a csecsemők kisgyermekekké majd nagyobbá válnak, már képesek néhány dolgot egyedül is elvégezni. Jól érzik magukat, amikor új tudásaikat s képességeiket felhasználhatják. Önbecsülésük akkor nő, ha a szülők odafigyelnek rájuk, hagyják őket próbálkozni, sokat mosolyognak és éreztetik, mennyire büszkék rájuk.

Az életkor haladtával tehát az önbecsülés folyamatosan nő és fejlődik. Bármikor, amikor a gyerekek valami újat próbálnak ki, új dolgot tanulnak meg, az egy lehetőség az önértékelés növelésére.

Ez akkor fordulhat elő, ha a gyerekek:

tudnak haladni a céljaik felé

lelkesen tanulnak az óvodában és az iskolában

nyitottak a barátkozásra, sokat vannak közösségben

új készségeket sajátítanak el (pl. zene, sport, művészet, főzés, technikai készségek)

gyakorolhatják a kedvenc tevékenységeiket

megkapják a szükséges segítséget, kedvességet és támogatást

dicséretet kapnak a jó viselkedésért

keményen próbálkoznak, nem adják fel

olyan dolgokat csinálhatnak, amiben jók és élvezik azokat

befogadják őket mások

megértést és elfogadást éreznek

jó jegyeket vagy díjakat, elismeréseket kapnak a teljesítményük után

Amikor a gyerekeknek egészséges önbecsülésük van, magabiztosnak, tehetségesnek és elfogadottnak érzik magukat.

Hogyan növelhetik a szülők a gyerekeik önbizalmát?

Minden gyerek más. A környezeti ingerek mellett ebben szerepet játszik a személyiségük is. Egyes gyerekeknek alapból nagyobb az önbizalma, másoknak kevesebb. De még egy alacsony önbizalmú kisgyereket is lehet erősíteni, és kell is.

Önbizalom növelése gyerekeknél – 9 gyakorlati tipp a mindennapokra

1. Lépj hátra

Bár a dicséret elengedhetetlen az önbizalom növeléséhez, léteznek más módszerek is arra, hogy egy gyerek magabiztosabbnak érezze magát. A legtöbben a széltől is óvnánk gyermekeinket, de a túlzásba vitt aggódás és óvás veszélyes szeretetnyelv az önbecsülés szemszögéből. Szülőként tudni kell hátra lépni és hagyni, hogy a gyerekünk kockáztasson, önálló döntéseket hozzon, saját maga oldjon meg problémákat, és kitartson amellett, amibe belekezdett. Igen. Kudarcok fogják érni, amikből majd tanulhat. Felnőttként azt szokás mondani, hogy „ami nem öl meg, az megerősít”.  Ezt az életszemléletet már kis korban érdemes elsajátítania a gyerekeknek.

2. Ne vidd túlzásba a dicséretet

Az önbecsülés abból fakad, hogy szeretve érezzük magunkat és biztonságban vagyunk, valamint a kompetenciák fejlesztéséből. Bár a szülők gyakran az első két tényezővel árasztják el a gyerekeiket, a kompetencia az, ami meghatározza, hogy jó lesz a gyermek bizonyos dolgokban. Ez viszont sok időbe és erőfeszítésbe kerül. Bármennyire is szeretnénk, nem dicsérhetjük gyermekeinket folyton a készségeikért. És itt a folytonon van a hangsúly.

Valójában azzal, hogy túlságosan dicsérjük a gyerekeket, többet ártunk, mint használunk. Leeresztjük a lécet számukra. Ha folyton azt mondod a gyermekednek, hogy milyen fantasztikus munkát végzett, akkor azt fogja gondolni, hogy már nem kell erőltetnie magát. Ugyanakkor a magabiztosság a cselekvésből, a próbálkozásból és a kudarcból, valamint az újbóli próbálkozásból alakul ki.

Az állandó bókolás valójában ronthatja a gyerekek önbecsülését. Ilyenkor vagy azt hiszik, hogy tökéletesek, vagy állandóan tökéletesek akarnak lenni, ez pedig egy lehetetlen mérce.

Az alaptalan dicséret szintén megzavarja őket. Ha a fiad például nem jó az úszásban, és azt mondod neki, hogy fantasztikusan úszott (holott utolsónak szállt ki a medencéből), megtanulja, hogy a dicséret csak hazugság. És ebben a pillanatban elveszti a bizalmat: önmagában és a környezetében is.

Ráadásul, ha azt mondod folyton a gyermekednek, hogy ő a legjobb, a legokosabb vagy a legtehetségesebb, akkor nagyon rossz hírünk van. Túlságosan nagy lesz az egoja, elhiszi, hogy tényleg ő a legjobb, aztán egyszer rájön, hogy mégsem. És készen is van az önbizalomhiány tökéletes receptje.

3. Hagyd, hogy gyermeked egészséges kockázatokat vállaljon

Kezdd azzal, hogy hátra lépsz, miközben gyermeked egészséges kockázatokat vállal. Ahhoz, hogy bizalmat építsenek a világba, a gyerekeknek kockáztatniuk kell, dönteniük kell, és döntéseikért vállalniuk kell a felelősséget. Sok szülő állandóan meg akarja menteni a gyerekét mindentől. Hagyd, hogy egyedül másszon fel a csúszdára, hogy fejjel lefelé csússzon le rajta, és akár egy kicsit megüsse magát. Ahelyett, hogy kis litániát tartanál a helyes csúszdahasználatról, figyeld a gyereked viselkedését. Rá fog jönni magától, hogyan csússzon úgy, hogy ne üsse meg magát.

Ebből tanul. A tiltás engedetlenséget, a túlzott óvás pedig félelmet szül. Ugye egyiket sem akarod?

4. Hagyd meg a döntés lehetőségét

Amikor a gyerekek saját életkoruknak megfelelő döntéseket hoznak, erősebbnek érzik magukat. Már a kétéves gyerekek is képesek mérlegelni döntéseik következményeit. Télen például nem kell erőltetni az overált, a kesztyűt. a sapkát és a sálat. Engedd, hogy kimenjen gyermeked egy kicsit a szabadba, hogy leellenőrizze, milyen az idő. Miután érzi, legyen az ő döntése, hogy mit vesz fel aznap. természetesen a következményeit is viselni kell. Ha mégis fázik a keze út közben, véletlenül se varázsolj elő a táskádból egy kesztyűt. Tanulja meg, hogy legyen felkészült és előrelátó. Ettől te még nem leszel rossz szülő. Fogd a tenyeredbe a kezét – ha van rá lehetőség -, így melegítsd, de ne add oda a sajátodat sem. Hidd el, tanulni fog belőle.

5. Hagyd, hogy segítsen a ház körül

Az önbecsülés kialakulása során a gyerekeknek lehetőségre van szükségük ahhoz, hogy bebizonyítsák hozzáértésüket, és úgy érezzék, hogy hozzátesznek az otthoni feladatokhoz is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy már kisgyermek korukban megkérjük őket arra, hogy segítsenek a főzésben, az asztal megterítésében vagy a kiságy beágyazásában.

6. Hagyd, hogy végig csinálja, amibe belekezdett

Egy másik biztos módja annak, hogy növeld a gyereked önbizalmát, ha támogatod olyan feladatok elvégzésében, amik iránt érdeklődést mutat. hagyd, hogy csinálja, de te győződj meg arról, hogy végig csinálja az elejétől a végéig. Nem számít, mi a feladat, lehet ez az úszás vagy egy videó játék minden szintjének a kijátszása. A lényeg az, hogy befejezze, amit elkezdett, így a végén érezheti a teljesítményt és az ezzel járó munkát.

7. Hagyd, hogy kudarcai is legyenek

Rengeteg szülő gondolja azt, hogy ha hagyja, hogy gyermeke kudarcait valljon, akkor azzal személyesen árt az önértékelésének. Valójában pedig a kudarc egy csodás lehetőség az egészséges önbecsülés megalapozásában.

Senki sem lehet mindenben jó. Szuperhősök csak a mesében léteznek, de még nekik is van sebezhető pontjuk. Ezt sosem árt elég korán megtanulni. Ha a gyermeked reálisan látja magát, és olyan elvárásokat támaszt magával szemben, amiket képes teljesíteni, akkor nagy eséllyel nem lesz gond az önértékelésével.

Most komolyan? Mi történik, ha egy dolgozat nem sikerül, vagy ha nem nyer egy versenyen?

Szülőként a legfontosabb dolgod az, hogy biztosítsd őt a szeretetedről akkor is, ha kudarcot vall. Ha csak akkor érezteted ezt vele, amikor kiemelkedő teljesítményt nyújt, azt fogja hinni, hogy csak akkor jár a kitüntetett figyelem. És ez bizony önértékelési gondokhoz vezet.

8. Győződj meg arról, hogy gyermeked céljai elérhető távolságban és a képességeinek megfelelő szinten vannak

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nézzük csak. Ha a fiad szeretne egy focicsapathoz csatlakozni, ahol messze felülmúlják a többiek az ő képességeit, javasold neki azt, hogy inkább egy másik csapatba iratkozzon be. Keress neki egy olyan csapatot, ahol sztárnak érezheti magát, nem pedig a kispadon ülő fiúnak.

De vegyünk egy másik példát is. Gyermeked nem túl jó olvasó? Akkor esténként ne a Koppányi aga testamentumából olvassatok fel, hanem válassz egy olyan könyvet, ami kissé alul van gyermeked szintjén. Legyen izgalmas, kalandos, hogy élvezze a sztorit. Egy könnyebb, lazább és olvasmányosabb könyv olvasása óriási sikerélményeket okozhat számára.

9. Segíts neki büszkeség naplót írni

Könnyű a dicséretekkel dobálózni, de ha konkrét és megérdemelt, akkor az növeli az önbizalmat. Nem lehet mindennap sikeres, de a sikereket és az eredményeket jó fejben tartani, hiszen ezek emlékeztetnek arra, hogy az életben van lent és fent. A büszkeség naplóba azokat a dolgokat lehet leírni, amikért megérdemelt dicséretet kapott a gyermeked. Amikor rossz napja van, akkor csak előveszitek, és elolvassátok, mennyi klassz dolgot vitt már véghez, és ettől sokkal jobban fogja érezni magát. Ez olyan erővel ruházza fel, ami segít neki feldolgozni a kudarcokat, és hitet ad ahhoz, hogy legközelebb is próbálkozzon. Ez az egészséges önbecsülés.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek