- Hirdetés -EnchanTimals babák
Gyermeknevelés4 mérföldkő a gyerekek életében, amik segítik a kedvessé válást

4 mérföldkő a gyerekek életében, amik segítik a kedvessé válást

Ha egy gyengéd, kedves és szerető gyermeket szeretnél felnevelni, komoly aggályaid lehetnek, amikor szemed fénye nem hajlandó szót fogadni, vagy a függönyön játszik kötélmászást, esetleg azt kiabálja, hogy utál téged. Ezek mind csak hangulatok és pillanatnyi érzések, ebben a cikkben viszont a kedvességről fogunk többet beszélni, ami nem egyik napról a másikra alakul ki.

A kedvesség egy összetett gondolatsort és viselkedést igényel. A gyerekeknek ehhez meg kell tanulniuk mások érzelmeit azonosítani, azokat átérezni és ezeknek megfelelően cselekedni.

Bár minden kisgyerek a saját tempójában halad ezen a folyamaton, összefoglaltuk a legfontosabb ’kedvességi’ mérföldköveket.

Íme 4 mérföldkő, amiben te is segítheted gyermeked a kedves felnőtté válásában.

3 éves korban

A gyerekek nagyjából 3 éves korukra értik meg az érzéseket. Bár a 6 hónapos csecsemők már képesek mások érzéseit érzékelni (például nyűgösek lesznek, ha az anyjuk ideges), mégis csak 3 éves korukra kezdenek el kedvesen viselkedni. Ennek viszonylag egyszerű a magyarázata. Ekkorra tanulják meg az ok-okozati összefüggéseket. Ilyen tájt jönnek rá, hogy az egyes események vagy cselekvések más és más érzéseket váltanak ki valakiben.

Tudják, hogy ha valaki nem kap olyan játékot, amit szeretne, akkor szomorú vagy dühös, és ha megkapja a kiszemelt darabot, akkor boldognak érzi magát.

Szülőként úgy tudod támogatni gyermeked ezeknek a különféle érzelmeknek a felismerésében, hogy felcímkézed az érzéseit és beszélsz róluk.

„Látod milyen boldog vagy? Szerettél volna kimenni a játszótérre, és most itt is vagyunk.”

4-5 éves korban

Ebben az életszakaszban feléled a tudatos kedvesség. A gyerekek képessé válnak arra, hogy felfogják és értelmezzék a saját és mások érzelmi állapotát. Ez annak köszönhető, hogy izgalmas fejlődések történnek a társadalmi tudatosságért felelős agyterületeken. A kedvesség a neurológia tökéletes viharának egyik eredménye. A gyerekek 4 éves koruk körül egy komoly mentális változáson mennek keresztül. Sokkal figyelmesebbé válnak a másokkal együtt történő játékok során, egyre többször látni, hogy megosztják egymással a játékaikat, gyakrabban fogják meg egymás kezét, vagy ölelkeznek. Ha tanúja vagy ilyen és ehhez hasonló jeleneteknek, akkor hangosan ünnepeld meg gyermeked kedvességét. Az elismerő szavakkal és a folyamatos ismétléssel tudatosul bennük, hogy jót cselekednek, ami másokban elismerést és dicséretet vált ki.

7 random cselekedet a kedvesség fejlesztéséért

1. Találj mindig alkalmat arra, hogy egy kedves megjegyzést tegyél.

„Nézd milyen aranyos a Peti, segít a kistestvérének összepakolni a játékkockákat!”

2. Mutasd meg a bátorítás erejét!

Minden életszakaszban szembe kell nézni kisebb-nagyobb kihívásokkal. Ha gyermeked fél megtenni valamit, de te tudod, hogy képes rá, mondd neki, hogy „Meg tudod csinálni” vagy hogy „Fantasztikus vagy”.

3. Vegyétek fel a szemeteket együtt!

Ha legközelebb sétálni mentek, vigyetek magatokkal egy szatyrot, fogjatok két hegyes botot, szúrjátok fel rá a séta közben talált szemeteket, és tegyétek a zacskóba. Hazafele menet beszélj gyermekednek arról, hogy minden egyes jó cselekedet egy kicsit szebbé és jobbá teszi a világot.

4. Keress valakit, akinek köszönetet mondhatsz.

Köszönöm. Milyen egyszerű szó, mégis olyan gyakran elfeledkezünk róla, holott rengeteget elárul rólunk. Bárhová mentek, mutass példát azzal, hogy megköszönsz mindent. Gyermeked a te viselkedésed alapján szocializálódik, utánoz, majd idővel rutinosan lesz kedves.

5. Tartsatok este hála perceket.

Az életben annyi kellemetlenség és rossz dolog történik, hogy hajlamosak vagyunk csak ezekre fókuszálni. Pedig rengeteg jó dolog is történik körülöttünk, amiét hálásak lehetünk. Este lefekvés előtt beszéljétek át, hogy miért lehettek aznap hálásak.

„Hálás vagyok/örülök, hogy reggel időben megreggeliztem, ezért nem korgó pocakkal kellett az óvodáig utaznom.”

6. Játszatok „KedvesKém” játékot

Ennek a játéknak az a lényege, hogy fürkészve figyelitek, melyiktek vesz észre több kedvességet magatok körül. Akár a falitáblára is tűzhettek egy papírlapot, két oszlopra bontva (vagy többre), és strigulákkal jegyezhetitek fel, ki fedezett fel aznap több jóságot maga körül. Aki nyer, az este kaphat egy meglepetést.

7. Cselekedj, ha látsz valamit

Ebben a korban a gyerekek már jóval érzékenyebbek, mint ahogyan azt feltételeznénk. Ha például a délelőtti bevásárlás közben elmentek egy hajléktalan mellett, vegyetek a boltban egy zsemlét, amit kifelé menet a gyermeked odaadhat a rászorulónak.

5-6 éves korban

Ebben az időszakban a gyerekek már felfogják a közösség gondolatát.

Ilyenkor az együttérző cselekedetek már nem csak egy bizonyos személynek szólhatnak, hanem egy csoport vagy közösség javára is. Tipikus példa erre, hogy a kisgyerek felvállalja a vacsora után az asztal leszedését, hogy a család többi tagja leülhessen a kanapéra. Ha egy kisgyerek egy csoport fontos tagjának érzi magát, egyben értékesnek is tartja magát, ami arra készteti, hogy még kedvesebben viselkedjen. Már egészen kicsi (2 éves) kortól kezdj el apró feladatokat adni gyermekednek. Ha csak annyit is kérsz tőle, hogy tegye a mosogató mellé a poharát, az is munka.

5-6 éves korukra a gyerekek már nagyon ügyesek a kedvesség kifejezésében. Látni fogod, hogy lágyabb hangon beszélnek, egyre következetesebben mondják a kérem és a köszönöm kifejezéseket. Igazán látványos változásokat viszont csak akkor tapasztalsz, ha pozitív példával jársz elől, amit követni tud.

7-8 éves korban

Ez az időszak egy nagyon fontos mérföldkő a gyerekek életében, hiszen eddigre megtanulnak másokat előtérbe helyezni magukkal szemben. Ahogy a gyerekek felnőnek, a kedvességük is kifinomultabbá válik, de ez az utolsó igazi gyermekkori mérföldkő, és ez magában foglalja a legnehezebb feladatot.

Egy dolog kedvesnek lenni, ha nem kerül semmibe, de nehezebb legyőzni a saját csalódását vagy szomorúságát azért, hogy jó legyen mással szemben. Ez a mérföldkő azért ebben az életszakaszban következik be, mert ilyenkor érik be a homloklebeny, ami lehetővé teszi a társadalmilag érzékenyebb viselkedés gyakorlatát.

Klasszikus példa erre, amikor egy gyerek képes gratulálni egy másik gyereknek, aki éppen ’megverte’ egy játékban. Mint sok esetben, itt is kulcsfontosságú, hogy a szülők modellezzék, amit látni szeretnének. A gyerekek figyelnek. Ha látják, hogy nagylelkű vagy, még akkor is, ha ezt nehéz megtenned, akkor nagyobb valószínűséggel utánozzák le a viselkedést. Tehát ha legközelebb gyermeked megver a Dáma játékban, gratulálj neki, és mutasd meg, milyen jó játszani. Ezzel a hozzáállással hosszútávon mindenki nyer.