- Hirdetés -EnchanTimals babák
Gyermeknevelés7 szelíd módszer a gyermek rossz viselkedésének javítására

7 szelíd módszer a gyermek rossz viselkedésének javítására

Nutella és palacsinta. Bogyó és Babóca. Kedvesség és fegyelem. Az utóbbi párosítás kevésbé működő duónak tűnhet a hétköznapokban azoknak, akik a klasszikus büntetési módszerekkel szeretnék rábírni gyermekeiket, hogy jól viselkedjenek.

A karakter-alapú szülői megközelítésben a fegyelmet olyan szokások tanítására használják, mint a kedvesség és a tisztelet. Ahhoz, hogy valóban hatékony legyen ez a fajta nevelési minta, sokrétű tervre van szükségük a szülőknek, amik nagymértékben különböznek a régi és jól ismert mintáktól.

Már nem lehet arra hivatkozni, hogy ’bezzeg az én időmben’. Már más szelek fújnak, más és ezerszer több inger éri a gyerekeket. A gyakorlatban beigazolódott, hogy a büntetéssel pont az ellenkező eredményt érjük el, mint amit szeretnénk, de a túlságosan szabadelvű nevelés sem feltétlen – sőt -, vezet jóra.

Írásunkban most olyan tippeket olvashatsz, amik bár kereteket szabnak a gyerekeknek, mégis kedvesek és a gyerekek által is könnyebben beemelhetők.

7 szelíd módszer a gyermek rossz viselkedésének javítására

1# Állíts fel érthető elvárásokat

Az ’elvárások’ szó napjainkban nagyon pejoratív értelmet kapott. Ezt mi felnőttek is érezzük, hiszen abban a pillanatban, ahogy elhagyja valaki száját ez a kifejezés, automatikusan hárítani vagy védekezni kezdünk, mert féltjük az identitásunkat.

Éppen ezért a gyerekek megregulázásának folyamatában is célravezetőbb nem alapszabályokat, azaz elvárásokat lefektetni, sokkal inkább egy családi küldetésnyilatkozatot létrehozni, amiben mindenki érintett, szülő és gyerek is. Ez a nyilatkozat tartalmazza a kedvességet, amit a család minden tagjától elvárunk.

Ahhoz, hogy – ezt a gyerekek által még bonyolult fogalmat – át tudd adni, beszélgessetek a lényegéről és hogy a mindennapokban hogyan valósulhat ez meg. Például, mondd el, hogy kedves dolog, ha vacsora előtt megterít, vagy ha a kistestvérének segít kirakni a puzzle-t, vagy ha megköszön dolgokat. Azt is mondd el, hogy mi esik rosszul, és mi lenne ahelyett a kedves viselkedés.

Például: „Drága kisfiam. Nagyon szeretlek, de rosszul esik, hogy mindennap szétdobálod a sáros cipőd a folyosón és nekem kell takarítani utánad. Nézd! Itt van ez a cipőtároló. Miután letörlöd a cipőd a lábtörlőn, erre tedd rá. Gyere, próbáljuk ki együtt!”

2# Erősítsd meg a lefektetett értékeket

Keress a mindennapokban lehetőségeket ezeknek a családi értékeknek a megvitatására. A filmek, a könyvekben olvasottak és a való életben előforduló forgatókönyvek mindig adnak lehetőséget arra, hogy egy-egy helyes vagy helytelen viselkedést átbeszéljetek. Ha például egy mesefilmben az egyik hős bántja a másikat, beszéljétek meg, hogyan eshet a rossz viselkedés a másiknak és hogy ez miért nem elfogadható. Megeshet, hogy nem fog tetszeni gyermekednek, ha a ’prédikációd’ megzavarja a filmnézésben, de bízz abban, hogy meghall és megért belőle valamit.

A megerősítések mellett kulcsfontosságú, hogy a család többi – és főleg a felnőtt – tagjai jó példát mutassatok. Ha rászólsz a gyermekedre, hogy ne kiabáljon, miközben te folyton emelt hangon beszélsz, akkor ne várj csodát. A szavak önmagukban kevesek, az, ahogy cselekszel, jobban befolyásolja gyermeked viselkedést is.

3# Legyen következménye a rossz viselkedésnek

Szilárd keretrendszerrel felfegyverkezve könnyebben javíthatod a tévedéseket. Függetlenül attól, hogy gyermeked rosszul viselkedik veled, a testvérével, a barátaival vagy a családi kis kedvencekkel, gyorsan és határozottan kezeld a helyzetet.

Ilyenkor beszélj higgadtan és használj határozott, de nem fenyegető kifejezéseket, amik a gyerek számára érthető formában körülí-rják, hogy mi történt rosszul.

Például: „Petikém, nem szép dolog a kistestvéred haját húzni, mert fáj neki. Nézd, mennyire sír! Te mit éreznél, ha valaki ilyen erősen húzná a hajad?”

4# Hass gyermeked ösztönös empátiájára

A gyermekek viselkedést tanulmányozó pszichológusok szerint a legtöbb gyerek nem szándékosan viselkedik rosszul vagy helytelenül. Még akkor sem, ha már felnőve a fizikai rosszindulat verbálissá válik. Az egyik legegyszerűbb és legcélravezetőbb módja a jó útra terelésnek, ha nyugodt körülmények között elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy mivel és miért bántottak meg valakit. Ha képesek felfogni, hogy többet veszítenek, mint nyernek a helytelen viselkedéssel, akkor tudatosabban odafigyelnek a cselekedeteikre és a szavaikra is.

5# Segíts jóvá tenni a hibákat

Természetesen nem elég a helytelen viselkedésről csak beszélni. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy ha valamit rosszul tesznek, akkor azt helyre is kell hozniuk.

Célszerű, ha a családi küldetésnyilatkozatban azt is rögzítitek, hogy a rossz viselkedés után azonnal bocsánatot kell kérni, és meg kell kérdezni, hogy hogyan teheti jóvá a cselekedetét.

Kisebb gyerekeknek ez komoly problémát okozhat, mert sokszor nem is értik, mi a baj, ezért segítsd gyermeked abban, hogy jóvá tegye a hibáit. Kisgyerekkel írhattok sajnálom kártyát, lehet az egy jóvátétel, ha kölcsön adja a játékát a megbántott félnek, de sokszor elég lehet az is, ha megkéred, próbálja meg újra kedvesebben.

6# Kövesd nyomon a következményeket

Megeshet, hogy egy esemény súlyosságától függően további szankciókra lehet szükség a maradandó benyomás érdekében. Rendszerint ez akkor áll fenn, ha a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó bocsánatot kérni vagy többször megismétli a gyermek ugyan azt a rosszaságot.

Ebben az esetben határozottabban érdemes fellépni és súlyosabb következményeket kell kilátásba helyezni. Fontos azonban, hogy a bünti kapcsolódjon az elkövetett rosszasághoz. Ha például a nagyobb gyermeked rendszeresen elveszi az öccsétől a kedvenc Playmobil® figuráját, akkor vedd el pár napra az ő kedvenc játékát. Próbálj ellenállni annak a késztetésnek, hogy elvedd a telefonját, vagy hogy megtiltsd, hogy pár napig TV-t nézzen. Ez a büntetés nem releváns azzal, amit tett, így a gyerek számára igazságtalannak tűnik, és ez a fajta indokolatlan büntetés könnyen visszaüthet.

7# Mondd el neki, hogy jó

Bármi is történjen, ne csak a negatívumokat emeld ki, hanem a jóságokat is. Még a legzordabb pillanatokban is mondd el gyermekednek, milyen jó, mennyire kedves és jólelkű, és hogy tudod, hogy nem szándékosan tette, amit tett. Minél több pozitív megerősítést adsz, annál jobban bevésődik a gyermek tudatába a jó viselkedéshez kapcsolódó érzés. Jónak fogja magát érezni, és ennek megfelelően is fog viselkedni.

A pozitív megerősítéseket az otthoni játszóidőben szerepjátékok segítségével is gyakorolhatjátok. Számtalan olyan játék létezik, amik segítségével a gyerekek maguktól jönnek rá a helyes útra, és amikor éles helyzetbe kerülnek, tudni fogják, hogyan viselkedjenek.

A rossz viselkedés megszüntetése hosszú folyamat lesz, és sok erőt és kitartást igényel majd tőled. De ha megérted, hogy a gyermeki agy fejlődése életszakaszokhoz kötött, és bizonyos dolgokat bizonyos idő előtt nem tud feldolgozni, akkor te is nagyobb empátiával és türelemmel tudsz segíteni. A végeredmény pedig egy kedves, mosolygós és boldog család lesz.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek