- Hirdetés -EnchanTimals babák
Ajándékötlet5 ’égető’ ok, hogy miért vegyél konyhai játékot gyermekednek

5 ’égető’ ok, hogy miért vegyél konyhai játékot gyermekednek

Játékkonyha és konyhai játékok gyakran szerepelnek a kislányok karácsonyi listáin. De még a kisfiúkén is. Bármilyen nemű is legyen gyereked, ne tétovázz bevezetni a sütés-főzés világába, hiszen egyszer úgy is felnőnek, és szükségük lesz a ’tapasztalatra’.

A konyhai játékok ráadásul nem csak mókásak és ötletesek, de fejlesztik a gyerekek szociális és kognitív készségeit is.

A játékkonyhák és a konyhai játékok igazán nagyszerű lehetőséget kínálnak a szülőknek, hogy lehetővé tegyék azt a képzeletbeli szerepjátékot, amik gyermekeik egész életére hatással lesznek.

Nézzük meg tehát, miért van égető fontossága a konyhai játékoknak a gyerekek otthoni fejlesztésében, és persze mutatunk is pár remek ötletet, amik mindegyike garantált mosolyt csal a gyerekek arcára.

Fejlesztik a kognitív rugalmasságot

A kognitív rugalmasság, más néven a megismerő funkciók magukba foglalják a figyelmet, az észlelést, az érzékelést és a gondolkodást. A korai szerepjátékokkal kapcsolatos kutatások azt sugallják, hogy a konyhai játékok elképesztő módon fejlesztik a gyerekek képzelőerejét és a kreativitását. A korai fejlesztés azért fontos, mert ezekre a készségekre az életük minden területén szükségük lesz.

A 42 darabos LUNA Modern Játékkonyha pontosan olyan, mint egy igazi háziasszony jól felszerelt konyhája. Az unisex színű konyhát fény- és hanghatások teszik még izgalmasabbá, amiben vízzel működő csaptelep is van.

Fejlesztik a szociális és az érzelmi intelligenciát

Amikor olyasvalakivel beszélgetünk, akinek más a perspektívája, mint a miénk, a kognitív hajlékonyság lehetővé teszi számunkra, hogy megértőbbé váljunk, lássuk a másik ember szempontjait, és megnő az esélye annak is, hogy változtatni tudjunk a saját gondolkodásunkon is. A játékkonyhák és a konyhai játékok a lehetőségek széles skáláját kínálják a gyerekeknek. Lehetnek szakácsok, séfek, boltvezetők, kertészek, pincérek, recepteket találhatnak ki, berendezhetik a saját konyhájukat vagy az éttermüket. Egyszóval rengeteg egyedi kreatív csavarral fűszerezhetik meg a saját forgatókönyveiket.

A SMOBY Chef Corner elektronikus étterem pulttal, pénztárgéppel és közel 70 kiegészítővel a szerepjátékok Kánaánja.

Fejlesztik a nyelvi és kommunikációs készségeket  

A játékkonyha eleve egy társadalmi tevékenység. A gyerekek szívesen bevonják egymást és a körülöttük lévő felnőtteket a játékba.

Ez azt is lehetővé teszi számukra, hogy – miközben elpróbálják magyarázni a kérdéseiket vagy a szükségleteiket, vagy megbeszélnek valamit a játszótársaikkal -, fejlesszék a szókincsüket és megfigyeljék, milyen hatással vannak a szavaik másokra.

Óvodás korú gyerekeknek kiváló kommunikációs fejlesztő játék például az ORCHARD TOYS Szuper Szakácsos társasjáték, amiben minden játékost egy ételről neveztek el.

Fejlesztik a finom és nagy motoros készségeket

A konyhai játékokkal a kicsik gyakorolhatják a darabolást, a főzést, a sütést, a bevásárlást és a finom képzeletbeli ételeik tálalását. Ez egy egyedülállóan kreatív módja annak, hogy gyakorolják a finom és a nagymotoros készségeiket.

Egy játékkonyhát mindig lehet és kell is bővíteni. Az ÉCOFFIER 20 darabos Konyhai Kiegészítő Szettben 20 féle élelmiszer és az azokhoz tartozó illat várja a kis szakácsokat.

Fejlesztik az ’életkészségeket’

A játékkonyhák lehetőséget kínálnak a gyerekeknek számos olyan életkészség gyakorlására, amelyek elengedhetetlenek a felnőtté váláshoz. Ide tartozik a tervezés, a szervezés, a számolás, a tisztaság, az elektronikai eszközök biztonságos használatának az ismerete, az egészséges ételek megválasztása és így tovább.

Az Elemes Konyhai Játék Keverőgép segítségével gyermeked habot verhet vagy akár lágy tésztát is dagaszthat. De arra ügyelj, hogy a végén kóstolni is kell majd!