- Hirdetés -EnchanTimals babák
Gyermeknevelés6 fejlesztő otthoni tevékenység, ami csodákra képes

6 fejlesztő otthoni tevékenység, ami csodákra képes

A jól nevelt, irányítható és önálló gyermek nevelése könnyebb, mint gondolnád. Íme néhány gyakran figyelmen kívül hagyott fejlesztő otthoni tevékenység, amelyik hozzájárulnak a gyermekek sikeréhez szükséges kognitív, szociális és érzelmi készségek kialakításához.

Szülőként mindannyian boldog, önálló, motivált, kedves, jól nevelt és független gyermekeket szeretnénk nevelni. Ahhoz, hogy ezt elérjük, sokan beleesünk abba a csapdába, hogy folyamatosan többet akarunk bizonyítani, mint amennyi szükséges lenne. Megvesszük az összes ajánlott játékot, mindenféle különórákra és fejlesztő foglalkozásokra visszük őket, és elvárások hosszú – a gyerekek számára többnyire feldolgozhatatlan – elvárások listáját akarjuk megtanítani nekik idő előtt, hogy ne maradjanak le.

Természetesen kellenek a programok és a készségfejlesztő játékok, de léteznek olyan egyszerű tevékenységek is, amikre nem gondolnánk, amikor a gyerekek fejlesztésére fókuszálunk. Nézzük meg tehát, miket tehetsz otthon, hogy gyermeked érzelmi, szociális és kognitív készségeit észrevétlenül fejlesszétek.

6 fejlesztő otthoni tevékenység, ami csodákra képes

1. Ösztönözd a kötetlen játékot egyszerű játékokkal

Az egyik legjobb tevékenység az olyan játék, amit a gyermek teljesen maga irányíthat. A szabad és irányítás nélküli játékokon keresztül a gyerekek olyan – nem akadémikus – módszerekkel sajátítanak el finom készségeket, amik a későbbi sikeres életük fontos alapjai lesznek.

A fejlődés szempontjából kritikus fontosságú, hogy a gyerekeknek elegendő időt biztosítsunk ahhoz, hogy a felnőttek útmutatása nélkül szabadon játszhassanak egyedül, a testvéreikkel vagy a barátaikkal.

Sok szülő kényszert érez, hogy folyton ’beleavatkozzon’ ezekbe a játékidőkbe, pedig fontos lenne megérteni, hogy a felnőttek által vezetett tevékenységek irányítottak, tehát nem úgy alakulnak, ahogyan azt a gyerekek adott estben elképzelik vagy szeretnék. Ha magabiztos és önálló gyermeke szeretnél nevelni, engedd el ezt a kényszert, vedd elő a játékdobozba ömlesztett LEGO® gyűjteményt, vagy hagyd, hogy eljátszadozzon az edényekkel, miközben te a mindennapos feladataidat látod el, például főzöl. Hagy szabadon szárnyalni a fantáziáját, mert ezáltal a képzelőereje, a kreativitása és még a szókincse is fejlődik.

2. Irány a szabadba

A szabadban töltött idő fontos a testi és szellemi fejlődés szempontjából. A természetben való tartózkodás elősegíti olyan készségek fejlesztését, mint a hallgatás, a figyelem, az érzelmek szabályozása és az együttműködés képessége. A természetes környezetben való játék, mint a tócsában trappolás, a sarazás, a hógolyózás vagy a fűben való hempergés csodálatos és egyben természetes érzékszervi élményeket nyújtanak, amik sajnos napjainkban gyakran hiányoznak a gyerekek életéből.

Ha tehetitek, játszótér helyett túrázzatok vagy válasszatok egy szabad játékteret. Hagyd, hogy gyermeked mezítláb járjon a kavicsokon, hogy felvegyen egy botot és hadonásszon vele. Ezek a tevékenységek mind segítik felfedezni a körülötte lévő világot.

3. Engedd meg az egészséges kockázatvállalást

Az egészséges kockázatvállalás fiatalon lehetővé teszi gyermekeink számára, hogy megtanulják, hogyan kezeljék a különféle kockázatokat idősebb korukban. Sokan féltik gyermekeiket, de valójában a kockázatvállalás lehetőségének hiánya félelemhez vagy agresszióhoz vezethet később.

A gyerekek kockázatvállalása nem azt jelenti, hogy veszélyes tevékenységekben vesznek részt, amik veszélyeztethetik az életüket. Az egészséges kockázatvállalás a hétköznapokban lehet egy magasról való leugrás, kerítés-, vagy famászás, túl gyors futás, amitől a szülők érthető módon féltik gyermekeiket.

Ez érthető. De legközelebb, amikor túl aggódnál egy-egy kockázatosnak vélt dolgot, lépj inkább hátra, és hagyd, hogy gyermeked megtapasztalja a dolgokat. Az, hogy nagyobb szabadságot adsz neki, erősebbé, ellenállóbbá teszi, és segíti az érzelmi fejlődésében.

4. Adj időt és teret gyerekednek az egyedüllétre

A gyerekeknek nem csak önálló játékidőre van szükségük, de arra is, hogy időről-időre eltűnhessenek a felnőttek, legfőképp a szüleik szeme elől. Ahhoz, hogy teljesen bele tudják élni magukat a játékba megszakítás nélküli időre van szükségük. Így egyedül tudnak megoldani egy-egy kihívást, ami a problémamegoldó készségüket és az önbizalmukat is növeli.

Keress az otthonotokban egy helyet, legyen az a gyerekszoba, vagy egy emeleti kuckó, ahová gyermeked elvonulhat, ha egyedüllétre van szüksége. Ahol kizárólag csak a játékra koncentrálhat.

Sose feledd, hogy nem a te felelősséged és dolgod, hogy egész nap szórakoztasd és lekösd a gyereked. Az ő dolguk, hogy játszanak. Amikor már gyermeked eléri azt a kort, amikor már nem fogja állandóan a szoknyád szélét, mondd neki gyakran, hogy „Menj szépen játszani”, és bízz abban, hogy ez működni is fog.

5. Vond be gyermeked a mindennapi életbe

A gyakorlati életvezetési készségek, más néven ház körüli munkák, a gyerekek számára csak „házimunkák”. A gyerekek születésüknél fogva természetes segítők. Ösztönösen be akarnak kapcsolódni a felnőttek mindennapi életébe, és nagyon fontos számukra, hogy részt vehessenek bármiben, ami körülöttük zajlik. Ez felelősségérzetet és lehetőséget ad számukra, hogy úgy érezzék, ők is hozzájárulnak a háztartáshoz. Tehát hasznosak.

A házimunkákba való bevonást nem lehet elég korán kezdeni.

Adj kisgyermekednek egy ruhadarabot, hogy feltörölhesse a véletlenül kiömlött vizet, majd hagyd, hogy betegye a ruhaneműt a mosógépbe, és megnyomja a start gombot! Vagy egyszerűen vegyél egy nagy levegőt, és hagyd, hogy melletted dolgozzon akkor is, ha óriási kupit csinál maga körül.

A gyakorlati feladatok a nagy motoros készségeket is fejlesztik. Például a gereblyézés, a hólapátolás vagy a szennyes kosár hordozása mind a nagy izomcsoportok együttes működését igénylik. A finommotorikus képességeket úgy fejleszthetitek, hogy például megkéred apróságodat, hogy hámozzon meg egy mandarint, öntsön egy pohár vizet a kancsóból, vagy kenje meg a kalácsszeletet a kedvenc lekvárjával. Rengeteg ilyen tevékenység vesz körül benneteket, ne félj hát feladatot bízni a kis lurkódra. Imádni fogja, ha sikerül neki egy-egy kihívás, és közben észrevétlenül fejlődik.

6. Ne félj az unalomtól

Az unalom elfogadásával lehetővé tesszük gyermekeink számára, hogy fejlesszék saját maguk szórakoztatásának képességét, és hogy különféle tevékenységeket találjanak ki, amiket segítség nélkül is meg tudnak oldani. Az unalom egy olyan állapot, ahol a gyerekek megtanulják kezelni és leküzdeni a kellemetlenségeket, és azt, hogyan találjanak rá önmagukra. Ha nincs folyton program, és több időt adsz a leállásra, azaz a semmittevésre, akkor a gyereked több esélyt kap arra, hogy proaktív módon csináljon valami olyat, ami örömet okoz számára. Ez fejleszti a kreativitást és elindítja az önállósodás útján.