- Hirdetés -EnchanTimals babák
JátékötletekA vízi játékok 9 meglepő előnye kisgyerekkorban

A vízi játékok 9 meglepő előnye kisgyerekkorban

Szeretnéd tudni, mivel szórakoztasd kisgyermeked egy meleg nyári napon? Ugye egyetértesz velünk abban, hogy nincs jobb egy olyan játéknál, ami egyszerre szórakoztató és még fejleszt is?! Lehet, hogy most meglepődsz, de a vízi játékok – számos előnyük mellett – az egyik legjobb tevékenységek az apróságok fejlesztésében és nevelésében. Cikkünkben a vízi játékok 9 meglepő előnyét mutatjuk be, amire talán nem is gondoltál.

A kisgyerekek egyszerűen imádnak pacsálni, de leginkább jól elmerülni a hűsítő vízben. A bölcsiben vagy az oviban valószínűleg nem megengedett a vizezés, de miért ne lehetne otthon kialakítani egy mini vízi vidámparkot? A kert ideális színtere lehet a nagy vízi játékoknak, de egy erkélyt is ki lehet használni ügyesen a pancsolásra.

Miért fontos a vízzel játszani és hogyan segíti a gyermekek fejlődését?

A víz nagyszerű dolog, és ugyanolyan kiváló ’oktató’ anyag, mint a homokkal való játék. A homoknak és a víznek rengeteg előnye van, és ami még jobb, hogy sosem unják meg a gyerekek.

A vízzel való játék segíti a készségek fejlődését mind a négy fő területen:

·       társadalmi – szocializáció

·       érzelmi

·       kognitív (intellektuális)

·       fizikai

Nézzük meg tehát a vízi játékok legnagyobb előnyeit, és vessük be őket akár már a jövő héten.

1# Nagy- és finommotorikus készségek

A finommotorikus és a nagy motoros képességek fejlesztése kulcsfontosságú a kisgyermekkorban. A gyermekeknek fel kell építeniük a nagy és a kis izmaik irányítását, és nincs is jobb annál, mintha játékos formában tehetik meg mindezt.

Az olyan mozgások, mint az öntés, a billentés, a töltés, a tunkolás, a fröccsenés, a keverés, a spriccelés, a guggolás és az összenyomás (pl. szivacsé) nagyszerű módjai ezeknek a képességeknek a fejlesztésére.

2# Koncentráció

Amikor a gyerekek vízzel játszanak, hajlamosak belefeledkezni a tevékenységekbe, és hosszú időn keresztül próbálkoznak és játszanak. Ez arra ösztönzi a gyermekeket, hogy összpontosítsanak. Minden olyan tevékenység, ami hosszú ideig leköti a gyermek figyelmét, hozzájárul az idő múlásával a koncentrációs időtartam növekedéséhez. Ennek előnyei hatással vannak a későbbi formális tanulásra, ahol az osztályteremben való koncentrálás elengedhetetlen képesség.

3# Korai matematikai készségek

A vízzel való játék kiváló lehetőség a kisgyermekek számára az alapvető korai matematikai készségek megtanulására. Ezeknek a képességeknek a játékon keresztüli elsajátítása szükséges, mielőtt a formális matematikai oktatás megkezdődne az óvodában majd az iskolában.

Ahogy a gyerekek különböző méretű formákból töltenek és öntenek, megismerkednek a térfogat és a kapacitás jelenségével. Közben olyan fogalmakat sajátítanak el, mint például a teli, az üres és a több vagy a kevesebb.

Megtanulják a vízkiszorítást is, amikor tárgyakat vagy önmagukat helyezik a vízbe, és azt is, hogy a víz mennyisége változatlan marad, ha más alakú edényekbe öntik.

4# Tudományos fogalmak

A vízi játék lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy gyakorlati úton megtapasztalják a természettudományi jelenségeket. A gyermekek a korai fizikát a víz tulajdonságainak felfedezésével tanulják meg.

Például:

·       A víztől nehezebb a homok.

·       A víz befolyásolja a homok állagát, amikor több vizet ad hozzá, vagy hagyja megszáradni.

·       A víz az ’űrön’ keresztül átfolyik (pl. szitán).

·       A levegő (szél) mozgatja a vizet.

·       A víz folyékony, mert önteni lehet.

·       A víz felveszi annak az edénynek a formáját, amelybe beleöntik.

·       A víz mindig lefelé folyik.

·       A víz szilárdból folyadékká válhat (melegben) és szilárdból folyékonnyá (fagyos hidegben).

·       Egyes tárgyak úsznak a vízen, mások pedig elsüllyednek.

5# Beszéd és szókincs

A gyermek szókincse épül, amikor új dolgokat tapasztal meg, és megtanulja szavakkal leírni és megérteni, hogy mit csinál. Amikor a vízzel és a különféle eszközökkel – játékokkal és edényekkel – játszik egy gyerek, új szavakat és kifejezéseket társítanak ezekhez a tárgyakhoz, valamint az általuk végrehajtott cselekvésekhez.

Hajlamosak a szerepjátékokra is egy izgalmas vízi játék, például a Playmobil Csibb Csobb Vízipark mellett, ami kiváló eszköz a nyelvi készségek fejlesztéséhez és a bonyolultabb mondatszerkezetek elsajátításához.

Néhány szó, amit már egy egészen kisgyerek is elsajátíthat a vízi játékok során:

ásó

tölcsér

lapát

szita

vízimalom

önt

suhog

spriccel

présel

loccsan

üres

tele

több

kevesebb

egyenlő

6# Szociális készségek

Amikor a gyerekek együtt játszanak társaikkal vagy testvéreikkel, gyakran energikusabbá, hangosabbá és időnként agresszívabbakká válnak. Éppen ezért gyakran kell kezelniük a felmerülő konfliktusokat is. A vízzel való játék egyike azoknak a tevékenységeknek, amik általában megnyugtatják a gyermekeket, és ennek köszönhetően a vizes játékok többnyire békés hangulatúak.

A kisgyerekek a szociális készségeiket fejlesztik, amikor megtanulnak osztozkodni és együttműködni, miközben egymás mellett, vagy közösen játszanak egy közös cél érdekében.

7# Feszültségoldás

A víz egy kifejezetten megnyugtató anyag, sokkal inkább, mint bármely más elem. A gyerekek kifejezetten élvezik, ha a vizet borogathatják, pancsolhatják vagy magukra öntsék. A vízzel való játék hosszú ideig leköti a gyerekeket, és ez különösen azoknak a gyerekeknek megnyugtató, akik folyton feszültek, túlmozgásosak vagy épp ellenkezőleg, szorongásosok.

A csalódottságot vagy dühöt érző gyermekek számára az olyan tevékenységek, mint a víz spriccelése, egészséges módszer a feszültség oldására.

8# Szenzoros feltárás

Az első éveikben a gyerekek az érzékeik révén ismerik meg a körülöttük lévő világot. Az óvodai években az érzékeket bevonó tevékenységek nagyszerű tanulási élményeket nyújtanak szinte kivétel nélkül mindenkinek.

A vízi játék az érzékszervi játékok kiváló formája, amihez a gyermekek számára gyakran lehetőséget kell biztosítani.

9# Problémamegoldó készségek és kreativitás

A problémamegoldó készség és a kreativitás létfontosságú a mai világban, amit már kora gyermekkorban fejleszteni kell. Az élet megköveteli, hogy játék közben megoldásokat találjanak a kihívásokra, és képesek legyenek a komfortzónájukon kívül gondolkodni.

Íme néhány példa ezekre a kihívásokra:

Hogyan lehet a megfelelő mennyiségű vizet hozzáadni a homokhoz, hogy formázni lehessen anélkül, hogy szétessen?

Hogyan készítsünk tölcsért, hogy a vizet keskeny nyakú edénybe juttassuk?

Hogyan lehet zöldre festeni a vizet ételfestékkel kizárólag az alapszíneket használva?

Hogyan építsünk rámpát a játékok lecsúsztatásához?

Hogyan lehet elérni, hogy a víz az egyik szerkezetből a másikba folyjon?

Vízi játszótér kialakítása kisgyermekek számára

Szeretnéd, hogy gyermeked felhőtlenül jól érezze magát nyáron is a kertben vagy az erkélyen egy kis pacsálással? Bár nincsenek kőbe vésett szabályok a vízi játszótér kialakításához, íme pár tipp, hogyan valósítsd meg akár kis helyen is.

Minden, amire szükséged lehet az valamilyen vízi játszóasztal, egy kisebb felfújható medence, néhány pohár, edény és eszköz.

A lényeg, hogy elég szórakoztató legyen, és arra ösztönözze a gyermeked, hogy kipróbáljon mindenféle izgalmas dolgot a segítségükkel. Minél fantáziadúsabbak a kiegészítők, annál tovább eljátszik vele gyermeked, és annál jobban fejleszti a kreativitását a játék.

Ha tehetitek, tartsatok heti 1-2 olyan napot, amikor a pacsálásé a főszerep, és amikor ott tudsz lenni gyermeked mellett, hogy véletlenül se történjen kisebb-nagyobb baleset. Az óvatosság és a figyelem különösen fontos, ha egy panelház teraszán alakítjátok ki a vízi játszóteret.

 Mert játszani jó!