- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA 3 legjobb gyermek viselkedés értékelő táblázat

A 3 legjobb gyermek viselkedés értékelő táblázat

A viselkedést értékelő táblázatok nyomon követik a gyermek cselekedeteit és pozitív magatartásra ösztönzi őket. Ismerd meg a 3 legjobb viselkedés értékelő táblázat segítségével, mivel, illetve hogyan tudod szemed fényét a lehető legjobb útra terelni játékos formában (matricás, színezős, pontgyűjtő táblázatok).

Szülőként a napi konfliktusok kezelése sokszor hihetetlenül ijesztő feladat. Úgy tűnhet, hogy a kisgyerekek hisztijeinek és a nagyobb gyerekek negatív hozzáállásának soha nem lesz vége, függetlenül attól, hogy te melyik szülői stílusba tartozol. Lehet, hogy már mindennel próbálkoztál, sikertelenül, de még nem ismered a viselkedés értékelő táblázat taktikáját, amit egyébként az óvodákban és az alsó tagozatos osztályokban a nevelők is előszeretettel használnak. Ha náluk működik, miért ne menne otthon is a tudatos, határozott, de szelíd nevelés.

A viselkedést értékelő táblázat lényege és célja, hogy megjutalmazza a gyerekek pozitív viselkedését, és elriassza őket a „rossz” csínytevésektől vagy a tiszteletlenségtől.

Természetesen egy ilyen táblázat nem old meg mindent egy csettintésre, és a gyerekek vérében van, hogy folyton bepróbálkoznak, de szülőként már az is megéri, ha csak félig tele a pohár. A lényeg, hogy pozitív kapcsolatot érdemes kiépíteni a gyermekeinkkel, és ez alá kell helyezni a jó viselkedést.

Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a csemetéd negatív cselekedetei alakítsák a vele kapcsolatos tapasztalataid. Egy ilyen helyzetben pedig senki sem érzi jól magát.

Még mielőtt azonnal nekiállnál egy ilyen viselkedés értékelő táblázatot készíteni tudd, hogy nincs univerzális táblázat, ami minden gyereknél egyformán működne. A szülőknek a gyerekük személyisége alapján kell megtalálniuk azt a megoldást, ami a sajátos helytelen viselkedést jó irányba mozdíthatja el. Kiindulásnak nézd meg az alábbi három, otthon is elkészíthető táblázatot.

1# Matricás viselkedés értékelő táblázat

Azoknak a gyerekeknek, akiknek legfőképp pozitív megerősítésre van szükségük, és ráadásul oda vannak a csináld magad tevékenységekért, a matricás táblázat tökéletes választás.

Egy ilyen táblázat különösen hasznos azoknak a kisgyermeknek, akik éppen valami ’újat’ tanulnak. Például, hogy kezet mossanak a bilizés után, vagy a „köszönöm” kimondása.  

A matricatáblázatok általában azoknak a kisgyermekeknek és óvodásoknak ideális, akiket jobban érdekel a dicséret, mint az anyagi jutalom. Akik többre értékelik szüleik elismerő szavait, mint egy új játékot. Sok kisgyerek számára egy-egy új matrica megszerzése elegendő ösztönzés a viselkedésük megváltoztatására.

Így készíts matricás táblázatot!

Vásárolj egy fehér kartonlapot, és rajzold rá a táblázatot. A táblázat első oszlopán jelöld be azokat a viselkedéseket, amikben változást szeretnél elérni gyermekeddel: köszönés, kézmosás, a játékai összepakolása stb. A táblázat legyen izgalmas és mindenképp úgy dekoráld, hogy gyermeked számára feltűnő és érdekes legyen. Még jobb, ha közösen készítitek el, mert akkor garantáltan olyan lesz, amire felfigyel, ráadásul a közös munka során el is magyarázhatod számára, mi a célja a táblázatnak.

Ha elkészültetek, tegyétek ki a gyerekszobába, vagy akár az otthonotok egy olyan helyiségébe, ahol mindenki büszkén nézheti a lurkó haladását és fejlődését.

Minden alkalommal, amikor helyesen viselkedik a gyermek, álljatok a táblázat mellé, gratulálj, majd ragassz ki egy matricát. A meghitt szertartásos jellegű dicséret közben mindig ismételd el, miért csináljátok mindezt. A kisgyerekek nem feltétlen értik meg elsőre a matricás táblázat valós lényegét, de mint tudjuk, „ismétlés a tudás atyja.” Fontos az is, hogy a dicséret és a matrica kiragasztása a pozitív viselkedés után azonnal megtörténjen, így biztosan megérti a gyermek, mire is a nagy elismerés.

TIPP:

Egészen kis gyerekeknél érdemes egyszerre csak egy viselkedést értékelni, és ahogy nő, a táblázatot lehet módosítani, vagy több szemponttal is kiegészíteni.

Nagyobb gyerekeknél lehet, hogy a táblázat nem olyan vonzó, vagy esetleg ciki , ilyenkor megpróbálkozhatsz a tetováló matricákkal, amikkel a barátai előtt is menőzhet. Ebben az esetben is legyen a dicsérethez egy látványos motivációs fal, ami emlékezteti gyermeked arra, hogy a jó viselkedésért jár a tetkó.

2# Heti pontdiagram táblázat

A heti ponttáblázatok a meglévő viselkedésmódok megváltoztatására koncentrálnak, nem pedig újak megtanulására. Ebben az esetben a gyerekek kézzelfogható jutalmat kapnak a pozitív cselekedetekért.

A pontdiagram táblázatok a kisiskolás korú gyerekek esetében működnek a legjobban. Ez azért van, mert a kisgyermekekkel és az óvodásokkal ellentétben az idősebb gyermekeket valószínűleg a matricák már nem motiválják.

Hogyan működik a pontdiagram táblázat?

Minden héten készíts egy táblázatot a gyermeked által megváltoztatandó viselkedés alapján (asztalterítés, testvérekre nem kiabálás, beágyazás stb.) A gyermek minden sikeres viselkedésért pontot kap, majd, amikor bizonyos mérföldköveket elér (pl. 10 pont), a pontokat játékokra, extra „kedvezményekre” vagy ajándékokra válthatja be. Az extra díjak lehetnek például a későbbi lefekvés, egy kirándulás az állatkertbe, egy új könyv, zsebpénz vagy extra tévés idő a lefekvés előtt.

Tippek a heti ponttáblázatokhoz:

A ponttáblázatot tetszés szerint testre szabhatod.

·       Dönthetsz úgy, hogy a helytelen viselkedés miatt levonsz egy pontot.

·       Meghatározhatod, hogy bizonyos feladatokat hány óráig kell elvégezni. Például a házi feladat legyen kész és bemutatva 6 óráig.

Fontos, hogy beszéljetek gyermekeddel a diagramról, és válasszon ő olyan jutalmakat, amik izgatják. Ez motiválni fogja a rendszer követésére.

3# Színtáblázat

A gyerekeknek szóló színtáblák vizuálisak, és az általános viselkedést követik nyomon konkrét cselekedetek helyett.

A színtáblák minden korosztály számára használhatók a kisgyermekektől kezdve az iskoláskorú gyermekekig.

Hogyan működnek a színdiagramok?

Válassz hat vagy hét színt, és függőlegesen rakd őket egy kartonlapra rajzolt diagramra. Minden szín egy bizonyos viselkedésnek felel meg.

Az alsó részen található szín a rossz választásokhoz kapcsolódik, és felfelé haladva a pozitív cselekedetekig fokozódik. Majd vegyél egy ruhacsipeszt, amit mozgass felfelé vagy lefelé a grafikonon a gyerek napi viselkedése alapján.

A rossz viselkedés valamilyen „megvonással” jár többnyire (pl. nincs esti TV nézés), a jó viselkedésért pedig valamilyen extra kedvezmény vagy valamilyen kedvesség, figyelmesség esetleg mini ajándék jár. Ez attól függ, mivel lehet a gyermekedet a legjobban motiválni.

Tippek a színes diagramokhoz:

A ruhacsipesz elmozdításakor világosan magyarázd el gyermekednek az érvelést. Például azt, hogy azért megy lefelé a csipesz, mert aznap kérés nélkül elvette a kistestvérétől a kedvenc játékát. Az érvelés előnye, hogy kiküszöböli a pozitív vagy negatív cselekedetekkel kapcsolatos minden zavart.

Ahhoz, hogy megmaradjon a viselkedés értékelésének játékos formája, vond be a diagram készítésébe gyermeked is. Engedd meg számára, hogy olyan legyen, ami az érdeklődésének megfelel. Tündéres, virágos, csillámos, szuperhősös, bármilyen, ami az ő fantáziáját megmozgatja.

Bármelyik értékelési táblázatot is választjátok, fontos, hogy mindig tudatos és következetes maradj. A gyerekek számára a biztonság, a szabályok, az ismétlődés és a rendszeresség kulcsfontosságú az érzelmi fejlődésben. A legkisebb zavar vagy kihagyás is könnyen kizökkentheti őket a rutinból, és hidd el, ennek te sem örülnél. Ha belevágsz, legyél kitartó, és élvezd ahogy a családi hangulat egyre jobb és jobb lesz.