- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukHogyan rendezz be otthon egy nyugodt sarkot, ha kemény dió a gyermeked?

Hogyan rendezz be otthon egy nyugodt sarkot, ha kemény dió a gyermeked?

A nyugodt sarok nemcsak a kisgyerekek dührohamainak csillapítására ideális, de egy olyan békés hely, ami segíthet számukra az értékes képességeik elsajátításában és a különféle érzelmeik szabályozásában. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan rendezz be otthon egy nyugodt sarkot, ha kemény dió a gyermeked.

Mitől kapnak dührohamot a gyerekek?

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a kicsiknek igazán nagy és szélsőséges érzelmeik lehetnek. De vajon honnan jönnek a dührohamok, amik sokszor megrémisztenek bennünket. Az egyik legfőbb oka ennek, hogy a gyerekek összeomlanak attól, hogy nem értik, mit kezdjenek azokkal a nagy indulatokkal és érzelmekkel, amiket megélnek. Koruknál fogva pedig sajnos még nem ismerik az önnyugtatás és a dühkezelés hatékony eszközeit. Itt lép életbe a nyugodt sarok ötlete. Ez egy olyan módszer, ami segíti a gyerekeket az érzelmek feldolgozásában, és sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint azok, amiket korábban esetlegesen a mi szüleink alkalmaztak velünk szemben.

Az otthoni nyugodt sarok létrehozása életmentő lehet azokban a napokban, amikor minden felkavaró.

Na de milyen is az a nyugodt sarok?

Először is fontos megérteni, hogy a megnyugtató sarok nem egy klasszikus játszósarok. Sokkal inkább egy olyan hely, ahová nyugodtan elvonulhat, amikor észreveszi magán, hogy érzelmei kezdenek eluralkodni felette.

A nyugodt sarok egy olyan elszeparált terület, ahol a fokozott érzelmeket átélő gyermek elmerülhet a gondolataiban, megnyugtathatja a testét, biztonságos és kontrollált módon felszabadíthatja az erős érzelmeit.

A nyugodt sarok lehet olyan egyszerű hely, mint például egy puha szőnyeg könyvekkel és plüssökkel, vagy olyan kis birodalom, mint egy házikó színes falakkal, vagy egy indián sátor, ahová elrejtőzhet mások szeme elől. A nyugodt sarok természetesen nem kell, hogy sarokban legyen. A legfontosabb az, hogy megtaláld azt a helyet és módot, ami segít gyermekednek újra nyugodni, de fontos, hogy el legyen valamilyen formába szeparálva a ház többi zavaró és zajos részétől.

Mikor javasolt nyugodt sarkot berendezni a gyermeknek?

Lehet, hogy eddig kis szünetekkel próbáltad megnyugtatni gyermeked kisebb-nagyobb sikerrel, és át szeretnél térni a nyugtató sarok módszerre. Vagy esetleg mindkét technikát be szeretnéd építeni a szülői eszköztáradba? Honnan tudhatod, hogy mikor kell használni a nyugodt sarkot és a rövid szüneteket? A következő sorokban arról olvashatsz, milyen esetekben érdemes a nyugalom szigetét választani.

1# Mielőtt elszabadulnak az érzelmek

A nyugtató saroknak békés, érdekes és hívogató terepnek kell lennie, ami mindig nyitva áll a gyermek számára, hogy bármikor beléphessen, amikor feszültnek érzi magát. Fontos azonban, hogy szülőként segítsd gyermekednek felismerni azokat a jeleket, amiket testük mutat, hogy tudtukra adják, már nincsenek a saját kontrolljuk alatt. Olyan dolgokra gondolunk, mint egy összeszorított állkapocs, ökölbe szorított kezecskék, kiabálás, összevont szemöldök, értelmetlen dobálózás, ok nélküli sírás stb. Ezek mind azt jelezhetik, hogy a gyermek már alig tud felülemelkedni a szorító és zavaros érzelmein.

2# Mielőtt bajba kerülne

Ha korábban időkorlátokat (5 percet csendben ülni a széken pl.) használtál olyan dolgokra, mint a tiszteletlen viselkedés vagy az otthoni szabályok megsértése, akkor a gyerek számára zavaró lehet, ha hirtelen a nyugodt sarok módszerre váltanál. Hogy az összezavarodottságot elkerüld, kezdd azzal, hogy a nyugodt sarkot túlstimulálásra vagy a fokozott érzelmek kiélésére használod. Tudod, mielőtt a gyereked bajba kerülne. Ha azt látod, hogy gyermeked túlságosan izgatott, netán dühös, küld be a nyugi házikójába, és kérd meg valamire. Például arra, hogy főzzön egy nyugtató teát, amit később együtt megihattok. Azzal, hogy az elszeparált térben egy – remélhetőleg – számára is érdekes és nyugodt feladatot kap, könnyebben lehiggadhat.

3# Amikor gyermeked úgy dönt, hogy itt az ideje

A nyugodt sarok alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy a kicsiknek nagyobb önbizalmat, önállóságot és jobb önértékelést tanít. Minél korábban megtanítod gyermekednek felismerni a húzós helyzeteket, annál hamarább felismeri majd magán a kiborulás jeleit. Ha tudja, hogy van egy hely, ahová elbújhat az érzelmeivel, biztonságban érzi magát. Amikor ez megtörténik, fogadd el, és tudd, hogy szemed fénye éppen elkezdi tanulni az egész életen át tartó érzelmeinek szabályozási folyamatát.

Amennyiben gyermeked eljut erre az érettségi szintre, már nem lesz szükség arra, hogy beküld. Megy magától is. Ennek pedig örülj.

Milyen legyen a nyugodt sarok?

Ha úgy döntesz, hogy egy nyugodt sarkot alakítasz ki az otthonotokban, néhány dolgot érdemes szem előtt tartani, mielőtt belekezdenél.

·       Kérd meg gyermeked, hogy segítsen a tervezésben. Hallgasd meg az ötleteit és az elképzeléseit a nyugodt sarok helyéről és a berendezéséről. Ez nagyszerű módja annak, hogy pontosan olyan béke szigetet hozz számára létre, amiben megtalálja a nyugalmát, és minden igényét kielégíti.

·       Tanítsd meg gyermekednek, hogyan használja fel azokat az eszközöket, amiket a nyugodt sarokban talál. Ne várd meg, hogy ő találgasson, mert az akár még ronthat is a helyzeten. Ehelyett mutasd meg neki, hogyan tud megnyugodni az új térben.

·       Tudnod kell, hogy mindkettőtöknek szüksége lesz némi időre, hogy megszokjátok az új szokásokat. Viszont következetességgel, határozottsággal és szelíd útmutatással egyre jobban észre fogjátok venni, mikor jön el a nyugi sarok ideje, és idővel gyermeked magától és örömmel fogja használni.

·       A nyugodt sarok szabályait lehetőség szerint együtt dolgozzátok ki. Ha megengeded gyermekednek, hogy részt vegyen a szabályok kialakításában, akkor az önkontroll egyre fontosabbá válik számára.

Mi legyen a nyugodt sarokban?

Nincs olyan, hogy tökéletes nyugodt sarok. Olyan van, ami a te gyermeked számára biztosítja a személyiségének és az érdeklődésének megfelelő kellemes helyet. Ez lehet egy pokrócnyi szőnyegrész, ahol hempereghet, vagy egy asztalka székkel, ha jobban szeret üldögélni, vagy akár egy játék házikó, amiben állva végzi el a különféle számára megnyugtató tevékenységeket. Ezek a tevékenységek is változók, hiszen nincs két egyforma gyerek, két egyforma probléma és univerzális megoldás sem létezik. Mi sem fogunk varázseszközök százait felsorolni, csak ízelítőül mutatunk pár lehetséges önmegnyugtató eszközt:

Buborékfújó,

Stressz labda,

Slime készlet,

Fidget spinners,

Szélforgó,

Napló (idősebb gyermekek számára),

Lépcsőjáró rugó,

Buborék pukkasztó játék,

Kézműves anyagok például Pay-Doh,

Papír és olló vagdosáshoz,

Papír és színes ceruzák rajzoláshoz,

Babzsák,

Babzsák fotel,

Takarók és párnák.

Ha a nyugtató sarok beváltotta a hozzá fűzött reményeket, fontos, hogy szülőként folyamatosan beszélgess gyermekeddel arról, hogyan érzi magát, vagy hogy miben segített neki változni a béke szigete. Minél többet beszélgettek erről, annál jobban megérti a kicsi is mindazt, ami történik vele, és könnyebbé válik számára az átélt érzelmek feldolgozása. Megtanulja, hogyan kezelje magától a későbbiekben a hasonló helyzeteket. Így válik egyre érettebbé, és így válik az otthonotok is egyre nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és barátságosabb hellyé.