- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukAz egész család pihen. – Így tanítsd meg kisgyereked az elalvásra!

Az egész család pihen. – Így tanítsd meg kisgyereked az elalvásra!

Ha elérkezik az az idő, amikor gyermeked a babaágyból rendes ágyba költözteted, de ő a végsőkig ellenáll, két dolog biztos. Először is eleged van és kimondhatatlanul fáradt vagy. Másodszor, a klasszikus alvássegítő dalocskák nagy eséllyel nem fognak működni.

Ebben az életszakaszban a gyerekek már túl makacsok és kitartóak: általában véresre sírt szemmel ülnek az ágyban, és arra várnak, hogy rohanj, és elaltasd. Ha most te is éppen egy ilyen időszaknak a közepén vagy, ne ess kétségbe!

Léteznek hatékony alvássegítő technikák a nagyobbacska gyermekek számára, amik közül megosztunk most párat.

Dicsérettel könnyebben ráveheted kisgyereked az elalvásra

Bármelyik módszert is választod, az egyik legjobb megoldás az, ha fokozatosan rövidíted az elalvásnál töltött idődet. Mit is jelent ez? Gyakorlatilag azt, hogy minden este egy kicsit rövidebb ideig maradsz bent a gyerekszobában, és fokozatosan rövidíted az elaltatáshoz addig bevetett praktikák mennyiségét és idejét.

Eleinte sírás lesz a vége, de te minden este egy kicsivel később térj vissza a gyerekszobába. Amikor belépsz és meglátod a kis könnyes arcot, te maradj derűs! Ahelyett, hogy elölről kezdenéd az esti rituálét, dicsérd meg gyermeked úgy, mintha legalább is most nyerné meg az elalvási Nobel-díjat.

Például így:

„Nézzenek oda, micsoda nagylány fekszik ebben a szép ágyban!”

„Úgy látom, nagyon kényelmes ez a csinos ágy és jól elférnek rajta a kedvenc plüsseid is.”

„Nagyon büszke vagyok rád, hogy ágyban maradtál, ahogy megbeszéltük.”

Ha gyermeked láthatóan örül a dicséretnek, tegyél rá még egy-két lapáttal. A dicséret az egyik legjobb módja annak, hogy eredménye legyen a sok erőfeszítésnek.

1# Találjatok ki vicces szokásokat a gyors elalvásra

Minden bizonnyal te is láttál már olyan ifjúsági filmet, amiben az esti lefekvést izgalmas párnacsaták, ágyneműbe bújt szellemes játékok vagy akár egymáshoz dobált sütemények előzték meg. Az ilyen bulik elvonják a figyelmet a kötelező alvásról, sőt a szórakozással párosítják a lefekvést.

Persze nem javasoljuk, hogy dobj egy krémest gyermeked arcába, ha már tizedszerre megy ki a szobájából, mert nem tud elaludni. De egy vicces lefekvési terv készítése, és napközbeni gyakorlása nem csak a gyerekeknek segíthet, de a fáradt szülőknek is.

Íme néhány mókás tipp a gyors elalvásra:

Készíts egy lefekvési mini verziót napközben. Nem muszáj fogat mosni és mesélni (bár lehet), de végig kell menni a lefekvés és az új alvási rutin minden más lépésén. Ha a lurkód ügyesen eljátssza a nyugodt elalvást, mutasd ki az örömöd és ne felejtsd el megdicsérni.

Tedd szórakoztatóvá az elalvás gyakorlását! Cseréljetek például szerepet! A gyakorlás közben legyél te a gyerek, szemed fénye pedig a szülő. Bújj bele a pizsamádba, feküdj az ágyba, és kérd meg gyermeked, hogy tegye melléd a kedvenc babáit. Ha úgy teszel, mintha ez egy nagyon mókás és jó érzés lenne, akkor valószínűleg este a csöppség is hasonlóan fog hozzáállni a dolgokhoz.

Ezt a játékot hetente többször játsszátok el az átszoktatási időben. Minél többet gyakoroljátok, annál jobb lesz, de azzal sincs semmi baj, ha csak hétvégén tudsz erre időt szánni a sok tennivalód mellet.

A játékos alvást optimális esetben jó pár órával az igazi lefekvés előttre időzíteni, például délutánra.

2# Lépésről-lépésre kis szünetekkel

Ez az egyik legszelídebb elalvási módszer, ami csak létezik. Tegyük fel, hogy este nyolc órakor van nálatok villanyoltás, és általában 20 percet töltesz bent a szobában, amíg szemed fénye teljesen elalszik. A technika lényege, hogy ennek az időszaknak a közepén, vagy bármely részén, kimész a gyerekszobából egy időre, hogy egy kis szünetet tarts, majd visszatérsz.

Nézzük lépésről-lépésre, hogyan szoktasd rá az önálló elalvásra gyermeked ezzel a módszerrel!

Próbáljátok ki az egész folyamatot napközben egyszer-kétszer, hogy gyermeked tudja, mire számíthat este.

Vegyétek végig a szokásos lefekvési szokásait, majd zárd ezzel a mondattal a lefekvést: „Szeretlek. Ideje aludni. Jó éjszakát.” De ekkor még maradj csendben a szobában.

20:10-kor mondd, hogy kimész egy kis szünetre, de ígérd meg, hogy hamarosan visszatérsz.

1 perc elteltével menj vissza a gyerekszobába, és dicsérd meg úgy, mintha valami óriási hőstettet hajtott volna végre. Mond például ezeket:

 „Nézd, milyen nagy vagy már! Olyan ügyes vagy, hogy az ágyban maradtál!” Majd nyugodtan öleld meg, nyomj a homlokára egy nagy puszit, és maradj mellette, amíg elalszik.

Másnap ugyan ez legyen a forgatókönyv azzal a különbséggel, hogy már két percre hagyod el a szobát. Következő este három percre, és így növeled a szünetek idejét egészen addig, amíg eljön a várva várt pillanat, hogy gyermeked elalszik magától az új ágyában. Ha egy héten keresztül képes önállóan elaludni, akkor megveregetheted a vállad, sikerrel zárult a kihívás.

3# A „sajnálom” kiképzés

Ez a szünetes altatás egy másik változata, amely több, nagyon rövid szünet megtartásával jár, és olyan gyermekeknél működik, akik hajlamosak sírni, sikítani vagy felkelni, amikor akár rövid időre is elhagyja a szülő a szobát. Ez azonban magasabb szintű energiát igényel a felnőttektől. Az előző módszerekhez hasonlóan, ezt is próbáljátok ki naponta egyszer vagy kétszer, hogy gyermeked tudja, milyen lesz az esti lefekvés.

A „sajnálom” technika így néz ki a gyakorlatban.

Végezzétek el az alvási rutint és kívánj jó éjszakát.

A lefekvés után nem sokkal mondd gyermekednek, hogy ki kell menned egy pillanatra. Legyél kreatív! Mondd, hogy be kell kapcsolnod a mosogatógépet, hogy lekapcsolod a villanyt az étkezőben, hogy megnézed a másnapi időjárást stb. Ezt a módszert azért nevezik „Sajnálom kiképzésnek”, mert a szülők rendszerint valami ilyesmit mondanak a gyermekeiknek.

„Sajnálom kicsim. Ki kell mennem egy pillanatra, mert elfejeltettem lekapcsolni a konyhában a villanyt.”

Majd maradj kint 30 vagy 60 másodpercig (ez az az idő, amit általában elviselnek a gyerekek anélkül, hogy felkelnének az ágyból). Végül menj vissza a szobába, és dicsérd meg gyermeked a lehető legnagyobb ajnározás közepette.

Kicsit később ismét menj ki valamilyen ürüggyel, de figyel arra, hogy kérj bocsánatot, amiért kimész. Majd menj vissza, és megint távozz valamilyen fontos dolog miatt.

Megeshet, hogy lesz olyan este, amikor ezt 20-30 alkalommal fogod megismételni. Légy nagyon türelmes, nyugodt és kitartó. És minden alkalommal, amikor visszamész a szobába, biztosítsd gyermekednek azt a szeretet és figyelmet, ami megerősíti a bátorságát abban, hogy külön van tőled.

Figyelj arra, hogy minden este fokozatosan növeld a gyerekszobán kívül töltött időt, és a szünetek minden este legyenek gyakoribbak is. Ismételjétek addig ezt a szertartást, amíg gyermeked magától is el tud aludni az új ágyában. Ha már egy hete önállóan elalszik, sikeresnek tekinthető ez a kiképzés is.