- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésA gyerekek lelki támogatása a koronavírus idején

A gyerekek lelki támogatása a koronavírus idején

Ez a példátlan időszak mindannyiunk számára megterhelő, és a gyerekek sem kivételek ez alól. A folytonos változás és a tilalmak óriási zavart okoznak az ő kis életükben is. Olyan érzésekkel kell szembenézniük, mint a szorongás, a félelem, az aggodalom, amit csak fokoz a szülőkön és a család többi tagján érezhető bizonytalanság, vagy akár a halálfélelem. Egy ilyen félelmetes időszakban kevesebb lehetőség van arra is, hogy a barátiakkal legyenek, holott a mentális egészségük érdekében ez elengedhetetlen lenne. A gyerekek lelki támogatása a koronavírus idején tehát kiemelten fontos, írásunkban most ehhez adunk gyakorlati tippeket.

A legegyszerűbb stratégia a szeretet és a figyelem

A gyerekeknek szükségük van az őszinteségre, hogy a saját nyelvükön elmagyarázzák nekik, mi miért történik. Ez segít nekik a félelmeik feloldásában. Ezekben a vészterhes időkben a szülőknek is többet érdemes a saját lelki békéjükkel foglalkozni. A gyerekek ugyan is roppant érzékenyek szüleik minden rezdülésére, és lemodellezik azokat a saját kis életükre vetítve.

A Pandémia idején hasznos lehet megtalálni a kreatív kifejezési formákat is játékos tevékenységek során, különösen akkor, ha sokat kell otthon maradni.

Tartsuk a megszokott napirendet

A koronavírus ideje alatt egy kis prüszköléssel is otthon kell maradni hetekre. Egy súlyosbodó helyzet során pedig hónapokra is a négy fal között ragadhatunk. Ilyen esetben könnyen felborul az egyensúly.

A gyerekeknek viszont biztonságérzetet adnak a megszokott rutinok még akkor is, ha egész nap otthon vagyunk. Érdemes tehát megtartani a megszokott napirendet, hiszen a következetesség és a kiszámíthatóság oldja a stresszt. Időben keljenek, és feküdjenek. Próbáljuk meg tartani a szokásos a tanulási és a játékidőket. A kisebb és esetleg szorongóbb gyerekeknek előnyös, ha tudják, mikor mi történik.

Építsünk be kreatív új tevékenységeket a mindennapokba

Ha tartósan otthon kell maradni, sok időt megspórolunk az utazással és a különórákkal. Ezt az időt hasznos olyan tevékenységekre fordítani, amelyekkel közös élményeket szerezhetünk.

Építsünk be a napjainkba például családi játékidőket! A kirakózás, a LEGO® készletekkel való játék, a szerepjátékok például remek lehetőséget nyújtanak a mókázásra és a beszélgetésekre.

Szintén vidám kikapcsolódást nyújthat egy receptkönyv süteményeinek végig sütése. A kis kukták ilyenkor akár órákra megfeledkezhetnek a nyomasztó bezártságról.

Gondoskodjunk a mindennapos testmozgásról is. Ez lehet egy családi séta a közeli parkban, vagy egy kis kerékpározás. Érdemes olyan tornaeszközöket is beszerezni, amikkel a lakásban is biztonságosan le tudják a gyerekek vezetni a felgyülemlett energiájukat (hullahopp karika, ugrálókötél stb.). Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az Interneten is számtalan gyerekeknek szánt tornavideó vár arra, hogy reggel vagy az esti alvás előtt kipróbáljuk őket.

Kezeljük saját szorongásainkat

Teljesen érthető, hogy most mindenki szorong. Már hogy ne aggódnánk?! De az, hogy hogyan kezeljük ezt a szorongást, nagy hatással van a gyerekeinkre. Gondjaink kordában tartása az egész családnak segíthet abban, hogy a lehető legkönnyebben átvészeljük ezt a bizonytalan helyzetet.

Vigyázzunk például a túlzott aggodalommal! Ne feltételezzük minden köhögésről, hogy az a koronavírus lehet, és lehetőség szerint kerüljük a negatív hírek olvasását és nézését is. A tudatos elfogadás és a megoldásokra való koncentrálás segíthet szebben látni a mindennapokat.

Azokban a pillanatokban, amikor szorongást érzünk magunkban, vagy aggodalmainkról beszélünk másokkal, próbáljuk elkerülni, hogy a gyermekek hallótávolságában legyenek. Ha túlterheltnek érezzük magunkat, lépjünk egyet hátra és tartsunk egy kis szünetet. Vegyünk egy forró zuhanyt, nézzünk meg egy vígjátékot, vagy nyissuk ki az ablakot, és szívjuk magunkba a friss levegőt.

Korlátozzuk a negatív hírek „fogyasztását”

Fontos, hogy tájékozottak maradjunk, de célszerű korlátozni az olyan hírek és a közösségi média fogyasztását, amelyek táplálhatják a saját és a gyerekeink szorongását. Kapcsoljuk ki a tévét, némítsuk le, vagy ne kövessük azokat a barátokat, illetve oldalakt, akik hajlamosak a pánikot kiváltó bejegyzések megosztására.

Az Internet egyre inkább – és a pandémia miatt még jobban – az emberekkel való kapcsolattartás legfontosabb részévé vált. Ezért nehezen mondunk le róla. Ez érthető. A negatív posztok helyett kövessünk be inkább olyan oldalakat és csoportokat, ahol kellemes tartalmakat olvashatunk: természet, kultúra, sütés-főzés, kézművesség.

Tartsunk virtuálisan a kapcsolatot az ismerőseinkkel

A társasági élet fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában és a nyugalom megőrzésében. Igaz ez a gyermekeinkre is.

Hagyjuk, hogy a gyerekek használják a közösségi médiát (ésszerű határokon belül), valamint a Skype-ot vagy a FaceTime-ot, hogy kapcsolatban maradhassanak a társaikkal, még akkor is, ha ezt általában nem engedjük meg nekik. A kommunikáció segíthet a gyerekeknek abban, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül, és enyhítheti azt a stresszt, amely a barátoktól való távolmaradásból ered.

Legyünk őszinték, de ne túlságosan

A gyerekekkel világos és érthető módon kell beszélni arról, hogy mi történik a világban. Ez a legjobb módja annak, hogy megértsék a felnőttek döntéseit és elfogadják az új-normálisat. Az őszinteség azonban esetükben nem jelent egyet azzal, hogy minden apróságról tudniuk kell. Ha csak nem kérdezősködnek, ne terheljük őket olyan információkkal, ami miatt szoronghatnának. Egy kétéves gyermeknek például nem ildomos azzal magyarázni a nagyszüleitől való távolságtartást, hogy ők akár meg is halhatnak.

Válasszuk a könnyebb ellenállást

Legyünk engedékenyebbek. A szülői példamutatás és a szabályok felállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek biztonságos és kiszámítható közegben nőjenek fel. A hosszúra nyúló otthontartózkodás azonban könnyen felboríthatja a felállított határokat. Legyünk megértőbbek és kedvesebbek. Meg kell engedni magunknak, hogy levegyük magunkról a tökéletesség álarcát és lazábbra hagyjuk a gyeplőt.

Engedjük meg például, hogy több ideig játsszon a gyerek a telefonjával. Nekünk is szükségünk van időre, hogy elvégezzük a napi feladatokat. Egy unatkozó és hisztis gyereknél még a mobil is jobb választás, ha fenn szeretnénk tartani a családi békét.

Megeshet, hogy egy kisebb gyerek a gyerekszoba falán próbálja ki a legújabb festőkészletét. Hagyjuk. Egyfelől leköti magát és fejleszti a saját kreativitását, másrészt az a fal újra festhető, ha az élet visszatér a normális kerékvágásba. Bármi is legyen a normális.

Kérjünk és fogadjuk a segítséget

Ha mindkét szülő otthon ragad, egyezzünk meg abban, ki mikor vállalja a gyerekekkel való foglalkozást, különösen akkor, ha még kicsik. Így mindenki kap egy lélegzetvételnyi időt és pár nyugodt pillanatot.

A családban mindenki kapjon valamilyen feladatot! Még a gyerekek is a saját életkoruknak megfelelőeket. A nagyobbak vigyázhatnak kisebb testvéreikre, levihetik a szemetet, segíthetnek a takarításban. A kisebbek megteríthetik és leszedhetik az asztalt az étkezések során, segíthetnek a főzésben is, és természetesen elpakolhatják a játékaikat a nap végén. Így senki (anya) sem érzi majd azt, hogy úszik a feladatokkal.

Legyünk kreatívak és rugalmasak, és próbáljunk meg kevésbé maximalisták lenni önmagunkkal szemben. Ezekben a nehéz időkben meg kell találni a saját családunk számára leginkább megfelelő egyensúlyt. A cél, hogy józanul és tiszta fejjel átvészeljük a koronavírus okozta helyzetet és egészségesek maradjunk, lelkileg is.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek