- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésA gyermekkori szerepjátékok 5 legfontosabb előnye

A gyermekkori szerepjátékok 5 legfontosabb előnye

A játék ősidők óta olyan részeinket mozgatja meg, amik e nélkül talán rejtve maradnának. A játék folyamatos gyakorlása hatással van a lelki, a szellemi és a fizikai képességek fejlesztésére, amit ajándékként érdemes felfognunk. A játék számtalan tevékenységet takar kezdve a hintázástól, a társasozáson keresztül egészen az építőkockákkal való kreatív és önfeledt alkotásokig. Ami közös bennük, és a gyerekeket és a felnőtteket is örömmel tölti el, az a szerepjáték.

playmobil_szerepjatek

A Playmobil játékoknál a történetmesélésen és a szerepjátékok megtanulásán van a hangsúly. Már egészen kisgyermek kortól hasznosak a szerepjátékok fejlesztésében. A nagyobb méretű, könnyen összeilleszthető elemeket a kicsik is pikk-pakk felépíthetik, hogy minél gyorsabban kezdődhessen a móka. A Playmobil játékszettek a mindennapi élet eseményeit hozzák el a kisgyerekek világába, hogy újra átéljék és könnyebben feldolgozzák a velük is megtörtént élményeket.

Cikkünkben összegyűjtöttünk öt olyan részterületet, amit a szerepjátékkal, így a Playmobil játékokkal fejleszteni tudtok.

Playmobil – segít feldolgozni a mindennapok történéseit

#1 Fejleszti a kreativitást és a képzeletet

A szerepjáték természetes módon fejleszti a kognitív képességeket, amihez a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés és észlelés, az emlékezet és a gondolkodási funkciók tartoznak. A kora gyermekkorban alkalmazott játékos „agytorna” fejleszti a kreativitást és megtanítja a gyerekeket az önálló gondolkodásra, valamint az összefüggések értelmezésére. A játék során a gyerekek szabadon kifejezhetik magukat és mágikus tulajdonságokkal ruházhatják fel magukat.

#2 Támogatja az érzelmi fejlődést és a szocializációt

Az empátia, egymás elfogadása és megértése a szerepjátékokon keresztül csodásan fejleszthető. Amikor a gyerekek beleképzelik magukat más helyzetébe, és a szerint cselekednek, tulajdonképpen kísérleteznek az érzelmekkel. Megtanulják értelmezni a különféle érzelmi helyzeteket, az együttműködés szabályait, ami közelebb viszi őket társaikhoz. A játék biztonságos környezetet jelent számukra abban is, hogy lekűzdjék szorongásaikat, félelmeiket, és lehetőséget biztosít az önkifejezésre.

#3 Fejleszti a kommunikációt és a szókincset

A gyerekek bámulatos tempóban tanulják meg a gyakorlatba használni azokat a szavakat, amiket a felnőttektől hallanak. Sokszor nem értik pontosan mit jelentenek, de megérzik a mögöttük rejlő érzelmeket, és képesek a megfelelő szövegkörnyezetbe ágyazni őket. A Playmobil szettekkel megírhatják saját forgatókönyveiket, és a kicsiket ösztönözhetitek arra, hogy használják a játékkal kapcsolatos „új” kifejezéseket, például járőrözzön a rendőr, oltsa el a tüzet a tűzoltó, szirénázzon a mentőautó, vagy, hogy írjon bevásárló listát.

#4 Javítja a gondolkodást és a problémamegoldó képességet

A szerepjáték során a gyerekeknek el kell dönteniük, mit fognak játszani, kivel, mik lesznek a szabályok, mi kell a játékhoz, mit kell tenni, ha valami nem úgy sül el, ahogy szeretnék. Mindehhez kognitív gondolkodásmódra van szükségük. Ezek olyan készségek, amiket életük minden hátralévő percében használni fognak.

#5 Elősegíti a fizikai fejlődést

A mozgás az egyik leghatékonyabb módja a fizikai és szellemi fejlesztésnek. Az ugrálás, a futkározás, a körhintázás nagyszerű formái a motoros készségek fejlesztésének. A Palymobil játékokkal, az építőelemek összerakásával, és a bábuk mozgatásával a finom motorikus készségek fejleszthetők, amiknek nagy hasznát veszik majd a gyerekek az iskolában például az írás megtanulásánál, vagy a rajzolásnál.

Add meg gyermekednek a játékos tanulás lehetőségét, és már kiskorban segítsd a szerepjátékok megtanulásában, hogy kiegyensúlyozott és magabiztos felnőtté válhasson.

Előző cikk
Következő cikk

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek