- Hirdetés -EnchanTimals babák
TípusokAdventi kalendáriumAz adventi naptár története

Az adventi naptár története

Újra eljött az év utolsó és egyben legcsodásabb időszaka, amikor kicsik és nagyok lélekben és a környezetük feldíszítésében az adventi és a karácsonyi időszakra készülnek. A december és az Advent a várakozás és a készülődés időszaka, aminek egyik legizgalmasabb ünnepi kiegészítője az adventi naptár. A 24 napra osztott meglepetés naptár talán a gyerekek számára jelenti a legnagyobb várakozást, hiszen ők még minden apróságnak nagy jelentőséget tulajdonítanak. Talán az sem véletlen, hogy az első nyomtatott naptár is egy kisfiú emlékei alapján készült el.

Az adventi naptár története

A kereszténységben advent időszakát Szent András ünnepe (november 30.) határozza meg, és az ahhoz legközelebb eső vasárnapot tekintik Advent első vasárnapjának. Az adventi naptár azonban figyelmen kívül hagyja ezt a napot, és egészen egyszerűen december 1-től 24 napon át számolja a napokat karácsonyig.

A 19. században még nem volt nagy csinnadratta a számolás körül. A német protestánsok krétával húztak vonalakat a falra, illetve gyertyagyújtással töltötték a mindennapos „várakozást”.

Az első nyomtatott adventi naptár

A 20. század elején, egy német kisfiú, Gerhard Lang minden adventkor kapott édesanyjától egy kartonlapot, amire 24 darab cukorkát ragasztott fel. Karácsony előtt mindennap kibonthatott egyet-egyet ezekből.

Felnőttként visszaemlékezett ezekre az izgalommal teli csodás napokra, saját nyomdát alapított, és elsőként egy 24 kis képpel díszített kartonnaptárt készített. Néhány évvel később már kis ajtókkal bővült ez a naptár.

Az adventi naptárak készítése a II. Világháború ideje alatt a kartonhiány miatt leállt, de nem sokkal később Richard Sellmer újraindította a népszerű ünnepi kiadvány gyártását.

Érdekességek az Adventi naptárak történetében

Eisenhower elnök, mint trend teremtő

Az Adventi naptár népszerűsége elterjedt lassan az egész világon. Az ünnepek előtti hetekben TV műsorra kerülő amerikai, karácsonyi témájú filmekből szinte sohasem hiányzik ez a csodálatos hagyomány. Érdekes módon Amerikában akkor lett igazán népszerű az Adventi naptár, amikor Eisenhower elnök unokáival lefényképeztette magát és ebből készíttetett naptárat. Ennek a kópiának a fotója több országos újságban is megjelent, és ezt követően vált ez a szokás hagyománnyá a tengeren túl.

Az 50 000 dolláros Adventi naptár

A világ legdrágább naptárát 2007-ben készítette a Harrods nevű cég.

A 4 láb magas karácsonyfa szil- és mogyorófából készült, és darabja 50 000 dollárba került. Ennek a különleges Adventi naptárnak az ablakaiba egy-egy darab organikus Green & Black csokoládét helyeztek, és a bevételből a Belize-i kakaótermelőket támogatták.

A világ legnagyobb adventi naptárja

A Guinness-rekordok szerint a világ legnagyobb adventi naptárát 2007-ben építették a londoni St. Pancras vasútállomáson. A hatalmas naptárral, amelynek mérete 232 láb és 11 hüvelyk volt, valamint 75 láb és 5 hüvelyk széles, egy felújítás után az állomás újranyitását ünnepelték meg.

Napjainkban már megszámlálhatatlanul sokféle Adventi naptárral találkozhatunk és sokan saját kezűleg készítik. A legnagyobb játékgyártók ajánlatai között is megtalálhatók már a kisgyerekek kedvenc hőseit ábrázoló naptárak. Gyermeked rajong Barbiért, vagy gyűjti a fantasztikus Playmobil® vagy LEGO® szetteket? Lepd meg kedvencével a Bűbáj Webjátékboltból, mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek