- Hirdetés -EnchanTimals babák
Gyermeknevelés9 tipp, hogyan fejlesszük a gyerekek logikai gondolkodását

9 tipp, hogyan fejlesszük a gyerekek logikai gondolkodását

A tényeken és a bizonyítható dolgokon alapuló, fegyelmezett gondolkodást logikai gondolkodási képességnek nevezik. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az ember egy megoldás érdekében a gondolkodási folyamatában elemzi a rendelkezésére álló információkat. Amikor logikusan gondolkodunk, mérlegeljük az előnyöket, a hátrányokat, valamint a tényeket a jó döntés meghozásához. A logikus gondolkodás figyelmen kívül hagyja az érzelmeket. Éppen ezért sok esetben nehézséget okoz „okosnak” lenni, főleg, ha nincs elég tapasztalatunk, mint például a gyerekeknek.

Miért fontos már a korai gyerekkorban fejleszteni a logikai gondolkodást és az érvelést?

A logika és az érvelés az a képesség tehát, hogy a gyermek átgondolja a problémákat és stratégiákat alkalmaz azok megoldására. Ezek a készségek elengedhetetlen részei a fejlődésüknek és az általános tájékozottságuk alapját is meghatározzák. Éppen ezért az egyéb fontos készségek mellett, mint például a motoros készségek, már korai gyerekkorban érdemes ösztönözni az érvelési technikák elsajátítását.

Talán túl nagy kihívásnak tűnhet mindez, de a szülők sok mindent tehetnek ennek a fontos készségnek a fejlesztése érdekében.

Mi jellemzi a kisgyermekek logikai készségét?

A kritikus gondolkodás számos különféle képességet magában foglal, amelyek segítik a felnőtteket a tanulásban és a döntések meghozatalában. Ennek birtokában arra is képesek, hogy kiértékeljék a napi információkat, és megállapítsák azok helyességét vagy sem.

A gondolkodás és az érvelés képessége már a kisgyermekeknél is megmutatkozik. Ha például egy 2 éves gyereknek adunk egy kanalat és egy kekszet, akkor szinte biztosan a kekszet eszi meg, nem pedig a kanalat. Logikus, hiszen megtapasztalta, hogy az egyik finom, a másikba pedig beletörik a kis foga.

Azonban ennél sokkal többet is megtehetsz gyereked logikai gondolkodásának a fejlesztése érdekében. Nézzük meg, hogy a gyakorlatban hogyan is működhet mindez.

Hogyan fejlesszük a gyerekek logikai gondolkodását?

Amikor a kisgyermekeket a logikus gondolkodásra tanítjuk, bölcs dolog arra ösztönözni őket, hogy legyenek ésszerűek, igazságosak és jó irányba gondolkodjanak. A legtöbb gyereknek sokszor csak egy praktikus mozdulatra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő módon kezdjen el gondolkodni.

Alapozzátok meg idejében gyermeked érvelési készségeit, és nézd meg, milyen gyorsan képes lesz értelmezni a körülötte lévő világot.

Még egy 15 hónapos csecsemő is képes kiválasztani a neki tetsző játékkockákat, ami azt jelenti, hogy képes a logikus gondolkodásra.  Kezdj el tehát kapcsolatba lépni kisgyermekeddel már néhány hónapos korától, és „okosodjatok” együtt.

Íme 9 tipp, hogyan fejleszd otthon gyermeked logikai készségeit

Játék homokkal és vízzel

Gyermeked azt gondolhatja, hogy csak öntögetitek a vizet egyik tégelyből a másikba, homokformákat építetek, majd ledöntitek azokat, de a homokkal és a vízzel való játék korai természettudományi leckéket ad számára. Megtanulja a szilárd anyagok és a folyadékok tulajdonságait, azok viselkedését, súlyaikat és mértéküket. Olyan ez, mint egy baba szintű bevezetés a fizika alapjaiba. Még viccesebb és mókásabb a játékos tanulás a Play Doh gyurmákkal, hiszen a márka számtalan színes és ötletes kalandot tartogat a kis felfedezőknek.

1, 2, 3, 4 játék a számokkal

Soha sincs túl korán elkezdeni az egyszerű matematikai készségek tanítását, és a számok megismerése valójában nagyon szórakoztató is lehet. Számos dal és mondóka segít a számok megismerésében, olyanok, mint például az „Egy, kettő, három, négy, te kis legény hová mégy?” De a kedvenc mesekönyvek számlálása és pakolászása is fejleszti a matematikai készségeket. Érdemes olyan játékokkal felszerelni a gyerekszobát, amik szórakoztató formában segítik a számok megismerését kezdve a hangosan beszélő fejlesztő játékoktól, a klasszikus órán át egészen a dominóig.

Építőjátékok

Az építőjátékokkal való játék nagyszerű módja a gyermekek logikus elméjének fejlesztésére. Amellett, hogy megszámolják például a tornyokban lévő gyűrűket és megfigyelik azok sorrendiségét, olyan fogalmakkal is megismerkednek, mint a több és kevesebb, a magasabb és rövidebb. Látni fogod, hogyan fejlődik gyermeked, miközben rájön, hogy két egymásra helyezett négyes Mega Bloks kockán ugyan annyi pötty van, mint egy nyolc egypöttyös fekvő elemen.

Fejtörők és rejtvények

A ceruza és a papír alapú rejtvények kiválóan segítik a gyerekeket a logika fejlesztésben. Egy ilyen játékhoz már a szülőnek is rendesen oda kell tennie magát, hiszen a fejtörő elkészítése az ő vállán nyugszik.

Az amőba játék például igen vizsgálódó és előrelátó gondolkodást igényel, hiszen nem csak a saját következő lépésüket kell megtervezni, hanem azt is ki kell találni, hogy mit „léphet” az ellenfél. A labirintus játékok megkövetelik, hogy a gyerekek használják a problémamegoldó képességeiket, míg az összetettebb rejtvények, mint például a Sudoku, kihívást jelentenek az idősebb gyerekek számára.

Mérések és összehasonlítások

A méret, az alak és a tér minden gyermek számára olyan fogalmak, amiket meg kell érteni, hiszen az óvodától kezdve a tananyag részét képezik. Segíthetsz gyermekednek megismerni ezeket a fogalmakat, ha arra ösztönzöd, hogy mérje meg és hasonlítsa össze a különböző formákat, tárgyakat és távolságokat. Ehhez kiváló helyszín például a konyha, ahol a közösen töltött mókás tanulás eredményét még meg is ehetitek a végén. Engedd meg gyermekednek, hogy részt vegyen a főzésben, és segítsd őt az alapanyagok kimérésében.

Az őszi séták remek alkalmat teremtenek arra, hogy különféle terméseket, leveleket gyűjtsetek. Kérd meg szemed fényét, hogy rendezze őket méret szerinti csoportokba, vagy növekvő sorrendbe.

Mindegyik példa jó módszer a korai matematikai készségek fejlesztésére.

Találd meg a helyét

Az önálló problémamegoldó képesség előnyt jelent az első iskolás években is, és a logikusan gondolkodó gyerekek nagyobb valószínűséggel kitartanak akkor is, amikor nem nyilvánvaló a megoldás. Az olyan korai fejlesztő játékok, mint a formaválogatók és az egyszerűbb puzzle kirakók segítenek a problémamegoldó készség fejlesztésében.

„Ki nevet a végén?”

A társasjátékok kiválóan alkalmasak arra, hogy gyorsan és vidáman elteljenek az esős délutánok, és tele vannak lehetőségekkel a logikus gondolkodás gyakorlására. Bármilyen játék, ami arra késztet, hogy stratégiát dolgozzunk ki és kitaláljuk az ellenfél gondolatait, mind-mind kattogtatják az agysejteket.

Csoportosítás

A különféle tárgyak forma, méret vagy szín szerinti rendezése jó logikai teszt a kisgyermekek számára. Segít megérteni a hasonlóságokat és különbségeket. Könnyen észreveheti, hogy egy háromszög és egy kör különböző alakú, de ha azonos színűek, van bennük hasonlóság. Gyakoroljátok a tárgyak csoportosítását a játékgolyóktól kezdve, az építőkockákon át egészen a zoknipárosításig.

Menjetek kincsvadászatra

Ha délutáni programként kincskeresést tervezel – beltéren vagy kint -, akkor segítesz gyermekednek, hogy megtanulja az utasítások betartását és a nyomok követését, ezáltal észrevétlenül fejlődik a problémamegoldó képessége. A kincsvadászat nehézségi szintjét életkor és fejlettség szerint folyamatosan változtathatod: a kisgyermekek például kaphatnak vizuális nyomokat, egy idősebb gyermek viszont összetettebb találós kérdéseket is próbálhat megfejteni a cél elérése érdekében.

A kisgyermekek érvelési képességeinek fejlesztése döntő fontosságú a korai tanulás szempontjából. Minél hamarabb tanulják meg, annál jobban képesek lesznek alkalmazni a kritikus gondolkodást, ha szükséges.