- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésAz apák szerepe a gyereknevelésben

Az apák szerepe a gyereknevelésben

Az anyák szerepe a gyermeknevelésben – főleg az első pár évben – vitathatatlan. Az apróságokkal való kezdeti feladatokat biológiailag és időben is ők tudják leginkább ellátni, ez azonban nem jelenti azt, hogy az apáknak csak később kellene bekapcsolódniuk a gyereknevelés izgalmas és kihívásokkal teli tevékenységeibe.

Cikkünkben most arról írunk, milyen fontos az apák szerepe a gyereknevelésben a születéstől a kisgyermekkorig.

Sok friss édesapa nem tud mit kezdeni egy „tehetetlen” vagy nyűgös kisbabával, holott aktív részvételük a mindennapok folyamataiban tartósan kihatnak a gyerekek személyiségének és lelki egészségének fejlődésére. A témában sok tanulmány látott már napvilágot, és egyértelműen bizonyítható, hogy komoly összefüggés van a támogató apai jelenlét és a gyerekek érzelmi egészségének és önbizalmának kialakulása között.

Hogyan játszanak kritikus szerepet az apák a korai gyereknevelésben?

Az apák egyedülálló és fontos szerepet töltenek be gyermekeik fejlődésében. Az apák egyik különleges képessége, hogy mentális térképet adnak gyermekeiknek arról, hogyan reagáljanak a nehéz helyzetekre.

Az édesapák az önkontroll művészetének elsajátításával ajándékozzák meg gyermekeiket, hiszen az aggódó anyukák mellett racionálisabban mérnek fel egy-egy élethelyzetet. Ez a magatartás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a gyerekek könnyebben megtanulják a másokkal való pozitív interakciókat.

A szerető, bátorító apák, akik nyugodtan reagálnak akkor is, ha gyermekeik rosszul viselkednek vagy nyűgösek, segítenek a kevésbé agresszív fiúk és barátságosabb lányok nevelésében.

Azt is kimutatták, hogy azok az apák, akik reagálnak az éjszaka közepén felsíró kisbabákra, megfogják és átölelik őket, általában pozitívan hatnak a gyerekek önbizalmára és viselkedésére.

A gyerekek korai életszakaszában az apai dicséret, a vigasztalás, az ölelés és a bátorítás még a későbbi iskolai teljesítményre is hatással lehetnek.

Az apa aktív hozzáállása a korai csecsemő és kisgyerek korban ráadásul az egész család mentális egészségére is hatással van.

Gondoljunk bele, mennyire kimerültek az édesanyák az első időszakban. Nem alszanak, állandó aggódás az életük, úgy érzik, nincs egy szusszanásnyi idejük se magukra, se másra.

A szülés utáni depressziót vagy letargiát az apák oldani tudják azzal, ha csak kis időre is, de mindennap átvállalnak egy időszakot a gyerekekkel való foglalkozásra. Ez a felnőttek kapcsolatára erős hatással van, hiszen a nehézségekben való együttműködés mélyíti a szülők közötti szilárd szövetséget.

Ugyanez igaz a gyerekek későbbi életszakaszaiban is. Azok a serdülők, akik sok dicséretet kapnak édesapjuktól, jobban teljesítenek a tanulásban, és könnyebben megtalálják a helyüket a közösségekben.

A gyerekek számára tehát számtalan előnyt jelent, ha sok időt tölt velük édesapjuk még akkor is, ha úgy alakult, hogy nem egy fedél alatt élnek.

Az apák szerepe a gyereknevelésben

Az apák fontossága a születés előtt

Az apa és a gyermek kapcsolódása már a várandósság alatt kulcsfontosságú. A férfiak bekapcsolódhatnak például azzal, hogy az édesanyával együtt eljárnak a terhesgondozásra, tornára, szülő felkészítő foglalkozásokra vagy bekapcsolódnak akár a babaholmik kiválasztásába és megvásárlásába.

Ez a nőkben a biztonság érzését váltja ki, még akkor is, ha a szülők nem élnek házasságban, és ezáltal csökkenhet például a koraszülés kockázata.

Az anyával való támogató kapcsolat kialakítása meghatározó tényező abban, hogy a gyermek később magabiztosabb és jobban teljesítő legyen az életben.

Az apák fontossága csecsemőkorban

A csecsemők ugyanúgy kötődhetnek az édesapákhoz, mint az anyukákhoz. A közhiedelemmel ellentétben az apák jóval több feladatba bevonhatók, mint gondolhatnánk. Részt vehetnek a hozzátáplálásban, az etetésben, a pelenkázásban, az öltöztetésben, a sétálásban vagy éppenséggel a játékban.

Apropó játék! A férfiak köztudottan sokkal jobb játszótársak, mint az édesanyák. Az apák játékai többnyire aktívabbak, energikusabbak és mókásabbak, amit a csöppségek vidám kacagással és csillogó szempárral hálálnak meg.

A bátrabb játék ráadásul segít a kicsiknek a környezetük jobb felfedezésében és a gyorsabb önállóvá válásban is.

Tippek „új” apukáknak

A csecsemő ringatása és simogatása az első lépése a bizalom kialakulásának, ami a gyermek egész életére kihathat. A közelség pedig erősíti az apa-gyerek viszonyt.

Az apa jelenléte a kontrollvizsgálatokon, a védőnői beszélgetéseken, vagy akár a babafoglalkozásokon megnyugtatja a kisbabákat. Az érzés, hogy apa is részt vesz különböző élethelyzetekben, a biztonság érzésével tölti el őket.

Segítséget kérni nem ciki, főleg, ha első gyerekes édesapa valaki. Ahogyan az anyukák teszik, úgy az apák is beszélgethetnek már gyermekes ismerőseikkel, akik megoszthatják tapasztalataikat és tanácsaikat.

Érdemes babaoldalakat olvasni, esetleg videókat nézni olyan addig ismeretlen témákról, mint például a babafürdetés, a nyűgös baba megvigasztalása vagy a pelenkázás.

Bármilyen furán is hangzik, az apák még a szoptatásban is segíthetnek. Igaz, az érdemi munka az anyára hárul, de előtte és utána be tud csatlakozni az etetésbe.

Az éhes és nyűgös babát például ringathatja az apuka is, amíg az anya felkészül, majd a büfiztetés is történhet apa vállán. Az apák különösen jól meg tudják nyugtatni a babákat mély hangjukkal és a dúdolásukkal.

Már csecsemőkorban is lehet játszani a gyerekekkel. Amíg anya lefürdik, vagy pihen, netán egy jót beszélget a barátnőjével, addig az apa eltölthet egy kis különleges időt gyermekével.

Leheveredhetnek például egy babaszőnyegre, együtt nyomkodhatják a színes és dallamos babajátékokat, vagy megnézegethetik a kedvenc babakönyveket.

Szórakoztató tevékenységek apukákkal kisgyerekkorban

Az apa részvétele a kisgyermekkorban a gyermek pozitív fejlődéséhez is vezet, beleértve a szókincs és a beszéd fejlesztését is.

Míg az anyák hajlamosak olyan szavakat használni, amelyeket a gyerekek már jól ismernek, az apák nagyobb valószínűséggel vezetnek be új és sokszor vicces szavakat és kifejezéseket az ismerettárukba.

A kutatások és természetesen a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az apával való focizás, kerékpározás, túrázás, kerti munkák vagy a legózás, sokkal izgalmasabbak, mint az olyan passzív tevékenységek, mint a mesenézés.

Apával még a vacsora utáni asztal leszedése és a mosogatás is mókásabb. Az ilyen és ehhez hasonló produktív közös tevékenységek növelik a kisgyerek önértékelését és felelősségtudatát.

És ne feledkezzünk meg az esti mese olvasásáról sem. A takaró alá bekuckózva, a szereplők érzelmeibe beleélve elmondott mesék egy életre beleívódnak a gyerekek emlékeibe, ráadásul fejlesztik későbbi olvasási készségeiket és értelmi fejlődésüket.

Az apa-gyerek közös idő vitathatatlan előnyei

Végül, de nem utolsó sorban a teljesség igénye nélkül nézzük meg, milyen további előnyökkel jár, ha az apa már a korai csecsemőkortól aktívan részt vesz a gyereknevelésben.

Segít szoros kapcsolatokat kialakítani a gyermekkel.

Lehetővé teszi az apa számára, hogy megismerje gyermekét.

Segít felfedezni gyermeke erősségeit és gyengeségeit, vágyait és félelmeit, a későbbiekben pedig céljait és értékeit.

Lehetővé teszi, hogy az apák gondoskodóbbak és érzékenyebbek legyenek.

Biztosítja a gyermekek számára, hogy a közösen eltöltött idő révén láthassák szüleik szeretetét és azt, hogyan működik egy harmonikus szeretetteljes kapcsolat.

Megtanítja a gyerekeket a világ felfedezésére.

Segít kordában tartani az agresszív viselkedést.

Támogatja a gyermekek mentális jólétét és önértékelését.

Megmutatja az egészséges apa modellt.

A támogató apa mellett kevésbé válnak a gyerekek bántalmazottá.

Csökken a felnőttkori káros szenvedélyekhez való hozzászokás esélye és minimalizálhatók a viselkedési problémák.

Édesapák. Babázásra és mókázásra fel! Az évek gyorsan elszállnak, és amit ma megtehetünk, ne halasszuk holnapra!