- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukEzért gyakorol jó hatást a csend a gyerekekre

Ezért gyakorol jó hatást a csend a gyerekekre

Habár a most felnövekvő generáció kimondottan ingerekben gazdag környezeti viszonyok között él, egyszerre több mindent csinál, mintha a multitasking vele született volna, jó, ha megtanítjuk gyermekeinket a csendre, és nem csak a fejlődésüket szorgalmazzuk. Hiszen a csend elképesztő hatást gyakorol a csemetékre is. Mert, amikor csendben vagyunk, felerősödnek az érzékeink, képesek leszünk a feladatainkra koncentrálni, vagy önmagunkra figyelni, elmélyedni, gondolkodni, problémákat megoldani, feltöltődni. De egy kisgyerek számára ez a képesség még ismeretlen, jóllehet a nyugalomra, csendre vágyás ott motoszkál a lelkében.

Nézzük, hogyan hat kicsikre és kicsit nagyobbakra a csend, és mivel tudod elősegíteni, hogy ne büntetésként élje meg a csendet, hanem élvezze azt.

A csend hatása a testre és a lélekre

Ma már köztudott, hogy az idegrendszerünk csendben, nyugalomban regenerálódik a legjobban. Erre nagy szüksége van a szervezetünknek, hisz telis-tele van az életünk zajjal, stresszel, sietséggel. Csakhogy ez alól gyermekeink sem kivételek, és hiába biztosítunk nekik játékidőt vagy pihenést, ha a tévé, zene vagy a hanghatással ellátott játékok megzavarják azt.

Természetesen az interaktív eszközök, a zenélő játékok, maga a zene, sőt még egy-egy kedves mesei epizód is lehet rá pozitív hatással, ám nem akkor, amikor pihenne, vagy elmélyedne. Ilyenkor sokkal inkább van szüksége nyugodt környezetre.

A csend áldásos hatását te is tapasztalhatod gyermekeden, mert belemerülhet egy-egy tevékenységbe, és ebben az esetben szinte kikapcsolnak a külvilágot fürkésző radarjai. Ellazulnak az izmai, és visszaköltözik lelkébe a harmónia. Ez pedig azért kiemelkedő egy gyermek életében is, mert ezáltal megtanulhatja, hogyan tud rendet teremteni saját magában szinte észrevétlenül. Az a gyerkőc, akinek naponta legalább néhány perces, csendes pihenésben vagy kreatív alkotásban van része, felnőtt korára stabil mentális rugalmasságot alakíthat ki, ami segítheti a stresszes és nehéz helyzetekkel való megküzdést.

Emellett fontos azt is megemlítenünk, hogy a csend támogatja a szándékos figyelmet. A figyelemnek azt a fajtáját, amire a gyerekeknek nagy szükségük van már iskolás korukban is. Mert ennek köszönhetően irányíthatják figyelmüket egy adott dologra, például a tanári magyarázatra.

Így szerettetheted meg gyermekeddel a csendet

Amennyiben arra az elhatározásra jutottál, hogy jó lenne, ha némi nyugalom, csend és harmónia költözne csemetéd és a Te életedbe is, van néhány ötletünk, hogyan szerettesd meg gyermekeddel a csendeskedést. De muszáj hangsúlyoznunk, hogy gyerkőcödnek sosem szabad azt éreznie, hogy a csend büntetés. Sokkal inkább olyan tapasztalatokhoz kell jutnia, amikor a csendet ajándéknak érzékeli.

Játsszatok csendeset

Egyik módja a csend elfogadtatásának, megszerettetésének, ha olyan játékokat játszotok közösen, amihez szükséges a csend. Ilyen például a jól ismert csendkirály. Vagy, ha kijelöltök egy-egy perces időintervallumot, amikor csendben maradtok, és megfigyelitek, hogy milyen hangokat hallotok. Példának okáért óra kattogása, légyzümmögés vagy az utcáról beszűrődő autók, netán beszélgetések zaja. Hogy izgalmasabb legyen a helyzet, az egy perc letelte után, feljegyezhetitek ezeket egy papírra, majd történetet szőhettek köréje vagy rajzolhattok hozzá.

Kreatív játékok

Vezesd be csemetéd a kreatív játékok, színezők, számfestők, gyöngyfűzés vagy gyurmázás világába. Ám ilyenkor lehetőleg ne szóljon a rádió, tévé vagy egyéb háttérzaj. Hagyd, hogy elcsendesedjen a képzeletében. Természetesen Te is alkothatsz vele, ha azt igényli, ám ha egyedül is nyugalomban van, akár békén is hagyhatod. Hisz gyerkőcödnek is szüksége van némi önálló énidőre, és Te vagy, aki segíthet megteremteni ezt. Méghozzá úgy, ha minden nap kijelöltök egy hosszabb időszakot, amikor szabadon alkothat, játszhat. A lényeg, hogy ilyenkor ne zavard meg, ne hívd öt perc után ebédelni, vagy ne indulás előtt tíz percet szánjatok az alkotásra, hiszen úgy nem lehet önfeledten elmélyülni.

Amennyiben sikerül egy kis csendesedést, kreativitást vinni csemetéd napjaiba, később már elképzelhető, hogy ő maga fogja kérni, vagy képes lesz megteremteni magának. Így kibontakozhat a fantáziája, pihenhet és megélheti saját elképzeléseit. Ha mindezt csendben teszi, az segít fókuszálni, és jó szolgálatot tesz majd tanulmányai alatt is.

Ha szükséged volna néhány tippre, milyen kreatív játékkal dobd fel gyermeked hétköznapjait, tekintsd meg szuper kínálatunkat!

Mert játszani és elcsendesedni jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek