- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésEzt tanítják a mesék a gyerekeinknek – előnyök és életleckék

Ezt tanítják a mesék a gyerekeinknek – előnyök és életleckék

Felnőttként már rég elraktuk gyermekkori játékainkat, a királylány vagy a herceg jelmezünket blézerekre és öltönyökre cseréltük, és a gyerekkori élményeinket az irodába való ingázás váltotta fel. De, amikor felelevenedik a gyermekkorunk elmaradhatatlan részét képező esti mese varázsa, néhányunknak összeszorulhat a gyomra. A gyerekkori mesék nem csak kellemes emlékek csupán, de olyan életleckéket adtak, amik nélkül kétségkívül nehezebb lett volna megérteni az élet jó és kevésbé kellemes oldalát.

A már-már kötelező izgalom, a királyfivá váló megcsókolt béka, az „együtt éltek, amíg meg nem haltak” történetek, a hétországra szóló lakodalmak, a rossz elnyeri méltó jutalámát frázisok mélyen bennünk élnek. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból felnőttként is ragaszkodunk ezekhez a kevésbé valószínű mesékhez, bármilyen távolinak tűnnek is a mindennapok valóságától.

Miért szeretjük mégis a meséket? Miért ragadnak meg emlékeinkben akkor is, ha már rég felnőttünk, mindazok ellenére, amiket menet közben megtanultunk és megtapasztaltunk?

A mesék azért fontosak, mert a fantázia révén képet alkotnak a valós életről szóló mély félelmekről és álmokról.

A mesék sokat tanítanak a gyerekeknek az életről, olyan kulcsfontosságú élményekkel gazdagítják őket, amik életük során formálhatják a személyiségüket és a társas kapcsolataikat. A mesékkel kapcsolatosan fontos tudni, hogy olyan szinten engednek bepillantást a világ működésébe, amilyen fejlődési szinten vannak a gyerekek.

A mesékben mindig egyértelmű, hogy csak egy képzeletbeli történetet dolgoznak fel. A szereplők lehetnek szokatlanok, de a problémák és az érzések, amiket kiváltanak, nagyon is hasonlítanak a való világhoz. A mesék tulajdonképpen biztonságos történeteken keresztül módot adnak arra, hogy a gyerekek megértésék azokat a zavaros és nehéz érzéseket, amiket még maguktól nem tudnak megfogalmazni.

Ezt tanítják a mesék a gyerekeinknek

Először is megmutatják a jó és a rossz közötti különbséget, és ez segíti őket fontos életleckék, a helyes viselkedés és az erkölcs megtanulásában.

A leegyszerűsített jó-rossz elbeszélések oldják a gyerekekben lévő bizonytalanságot, ami alapvetően aggasztja őket. A mesék az első soraiktól kezdve tisztán és érthetően megkülönböztetik a fekete és fehér karaktereket, így bármi történjen is, bárhogyan is alakuljon a mese, a gyerekek biztonságban érzik magukat. Ha a főhős nehézségekkel is küzd meg a mesében, a gyerekek biztosak lehetnek abban, hogy jó irányban haladnak, és happy end lesz a vége.

Ezzel szemben a boszorkányok, a hétfejű sárkány, a mostohák, a farkasok – akik megnehezítik a mesehősök útját-, szintén sokat tanítanak. Megmutatják, hogy az élet nem fenékig tejfel, hanem egy akadályokkal és rossz emberekkel kikövezett út. A mesén keresztül megtapasztalják, hogy a világ, amiben élnek nem lesz mindig könnyű, hogy nem fogja megérteni őket mindenki, és nem feltétlen kapnak meg mindent, amiről azt gondolják, hogy jár nekik. Ugyanakkor, mivel a jó karakterek általában győznek a mesék végén, megerősítik a gyerekeket abban, hogy megéri kedvesnek, jónak és kitartónak lenni.

Konkrétabb tanulságok az életről

Bizonyos mesék olyan helyzeteket dolgoznak fel, amiket már a kisgyerekek is megtapasztalhatnak. Gondoljunk csak a Rút kiskacsára, aki kilóg a sorból és ezért a társai folyamatosan bántják és megfélemlítik. A gyerekek már egészen kiskoruktól fel tudják ismerni ezt az érzését. A kívülállás vagy a beilleszkedés nehézségeivel a mindennapokban szembesülnek ők is, legyen szó az első óvodai vagy iskolai napról. Az ilyen jellegű tanulságos mesék együttérzésre és kedvességre tanítják a gyerekeket, és arra, hogy ne ítélkezzenek külső tapasztalatok alapján. Az emberek változhatnak és fejlődhetnek az életben.

A Császár új ruhája mese azt példázza, hogy bátran fel lehet szólalni, ha azt látják, nincs valami rendben, még akkor is, ha a többiek nem vesznek erről tudomást. A Piroska és a farkas pedig az idegenekkel való beszélgetés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Mindezeket a tanulságokat a gyerekek lefordíthatják és átültethetik a saját kis életükbe.

A mesék tehát legtöbbször velünk maradnak felnőtt korunkban is. A meghitt és családias jellegük miatt nyugtatólag hatnak ránk, és valahogy azt üzenik, hogy előbb vagy utóbb minden rendben lesz. A közös esti meseolvasás jó hatással van a gyerekre és a szülőre is.

A mese és a mesélés előnyei a gyerekeknek

1/ Szókincs és az írás fejlesztése

„Ha azt akarjátok, hogy intelligensek legyenek a gyerekeitek, olvassatok nekik tündérmeséket. Ha azt akarjátok, hogy még intelligensebbek legyenek, olvassatok nekik még több tündérmesét.” Albert Einstein

A mesemondás fontos szerepet játszik a korai műveltség fejlesztésében: az írástudás és a kreativitás alapvető építőköve.

Egy-egy mese olvasását követően megkérhetjük a gyerekeket, hogy vitassuk meg a fantázia és a valóság közötti különbségeket. A mese utáni beszélgetés segít a saját ötletek könnyebb kifejezésében és a szókincs fejlesztésében.

2/ Pozitív problémamegoldó készségek kialakítása

A gyerekek tanulnak a mesék szereplőitől, ezáltal könnyebben össze tudják kapcsolni a történteket a saját kis életükkel. A mesehősök megpróbáltatásai megmutatják a gyerekeknek, hogyan találják meg a pozitív hozzáállást az élet minden szorongása, csatája és problémája közepette. Ezzel együtt megtanítja őket a kritikus gondolkodásra is. „Nem minden arany, ami fénylik.”

3/ Az ellenálló képesség kiépítése

A mai világ sok tekintetben ijesztő és kiszámíthatatlan hely, amitől sok család és különösen a gyermekek óriási stresszt szenvedhetnek el. A gyerekeknek ezért tisztában kell lenniük azzal, hogy mindenkivel történhetnek rossz dolgok. A mesék segíthetnek az érzelmi rugalmasság fejlesztésében azáltal, hogy összekapcsolják a történeteket a valós élet kérdéseivel, ahol a hős legtöbbször diadalmaskodik. Ezek a történetek megmutatják nekik, hogy mindannyian átéljük az élet kihívásait, hogy mindig fel kell készülniük, és el kell hinniük, hogy sikerrel járhatnak az életben.

A mesék nagyszerű eszközök arra, hogy megtanítsák a gyerekeket arra, hogy a történetek csak alapul szolgálnak. A karakterek változhatnak, fejlődhetnek, okulhatnak a tetteikből. A konfliktusokra pedig mindig van megoldás. Minél több mesét olvasunk gyermekeinknek, annál inkább tágul a képzelőerejük, és könnyebben igazodnak el a társadalomban.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek