- Hirdetés -EnchanTimals babák
Gyermeknevelés9 gyakorlati tanács a gyerekek önbizalmának növelésére

9 gyakorlati tanács a gyerekek önbizalmának növelésére

A legtöbb szülő abban a hitben él, hogy gyermekeinek puszta dicsérete segíthet az önbizalmának erősítésében. Sokan nem is gondolnak abba, hogy a túlzott dicséret valójában több kárt is okozhat, mint hasznot. Cikkünkben most 9 gyakorlati tanácsot adunk ahhoz, hogyan növeld eredményesen gyermeked önbizalmát.

Gyermekeink számos olyan megmérettetésben vesznek részt nap, mint, nap, amire büszkék lehetünk. Jól teljesítenek az iskolában, gólt rúgnak a focimeccsen, első helyezést érnek el a szavalóversenyen, vagy csak kiviszik a koszos tányért a mosogatóba és a piszkos ruhákat a szennyesbe teszik. Ilyenkor önkéntelenül dicsérő szavakkal fejezzük ki elégedettségünket abban a hitben, hogy ezzel is erősíjük gyermekünkben az önbizalmat. Egyébként is elfogultak vagyunk a saját vérünkkel szemben, így a szóbeli megerősítések nem esnek nehezünkre.

Azt hihetnénk, hogy a konstans dicsérettel jót teszünk, de lehet, hogy mégsem? Íme néhány dolog, amire talán nem is gondoltál gyermeked egészséges önbizalmának erősítésének kialakításában.

9 gyakorlati tanács a gyerekek önbizalmának növelésére

1# Lépj vissza

Ahhoz, hogy a gyerekekben valódi kompetenciává alakulhasson mindaz, amit tesznek, vannak jobb módszerek is a dicséretek halmozásánál. Szülőként – főleg kisgyerekek esetében – hajlamosak vagyunk arra, hogy olyan dolgokért is megdicsérjük, amiért nem feltétlen kellene, vagy egyszerűen csak olyan megmérettetések elé állítjuk, amiről tudjuk, hogy meg tudja csinálni.

Valójában tudni kell egy lépést hátra tenni, és hagyni, hogy a gyerek kockáztasson, saját döntéseket hozzon, megoldja a saját problémáit és ragaszkodjon ahhoz, amit elkezd. Még olyan áron is, ha kudarcok érhetik.

2# Óvatosan a túlzott dicséretekkel

Az önbecsülés három dologból tevődik össze: a szeretet érzése, a biztonság és a kompetenciák fejlesztése. Az első kettő ösztönösen jön belőlünk, de tisztában kell lenni azzal, hogy a készségek fejlesztése időt és sok erőfeszítést igényel a gyerekek részéről is. Ezért bármennyire is szeretnénk, nem hasznos folyton dicsérni gyerekeinket azért, mert valamit jól csinálnak.

A túlzott dicséretnek több hátránya is van.

Egyrészt leereszthetjük a lécet. De mit is jelent ez? Ha folyton azzal bombázzuk, hogy milyen ügyes, azt hiheti, hogy nem kell már több energiát beletennie a munkába. Holott a magabiztosság a tettekből, a próbálkozásból, a kudarcokról és az újra próbálkozásokból épül fel szép lassan.

Az is megeshet, hogy a gyerekek a sok dicséret hatására megpróbálnak tökéletesek lenni, és folyamatosan megfelelni. Közben pedig felismerik, hogy nem sikerülhet nekik minden. Idővel arra is rájönnek, hogy a dicséret csak lapos „hazugság”, ezért feladják, vagy érdektelenné válnak korábban szeretett dolgokkal szemben. A becsapottság érzése pedig pont az ellenkező hatást éri el, kevésbé fogja magát értékesnek érezni.

A legveszélyesebb talán pedig az, hogy a túlzott dicséret olyan egoizmust alakít ki a gyerekben, ami a személyiségére és az emberi kapcsolataira lehet káros akár hosszútávon is.

3# Hagyd, hogy egészséges kockázatot vállaljon

Túl sok szülő megpróbálja „megmenteni” gyermekeit a kudarcoktól, és ezáltal a saját tapasztalatszerzéstől. Megtiltunk dolgokat, szóban próbáljuk elmondani az ok-okozati összefüggéseket, amik teljesen természetellenesek. A világ megismeréséhez tapasztalni kell. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy saját jó vagy rossz döntéseik alapján érjék el a sikereket, vagy ellenkezőleg, kudarcot is valljanak. Csak így alakulhat ki az önismeretük és egyben az önértékelésük.

4# Hagyd, hogy saját döntést hozzon

Amikor a gyerekek az életkoruknak megfelelő döntéseket hoznak, akkor erősebbnek érzik magukat. Már egy kétéves gyermek is képes döntést hozni, például, hogy milyen ruhát vegyen fel aznap. Ebben a korban például már el tudják dönteni, hogy hideg vagy meleg van, ezért nyugodtan hagyjuk rájuk, melyik kabátot válassza.

5# Engedd meg, hogy segítsen a házimunkában

A gyerekek önbecsülésének kialakulásához szükségük van arra is, hogy megmutassák ügyességüket és azt érezhessék, hogy értékes, amit csinálnak. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha szülőként megengeded, hogy gyermeked a korának megfelelő házimunkát is végezzen. Segíthet a bevásárlásnál, a főzésnél, az asztal megterítésében, az ágya bevetésében, és természetesen a szobájának és a játékainak a rendben tartásában.

6# Ösztönözd, hogy érvényesítse az érdekeit

A gyermeki önbizalom fejlesztésének egy másik módja, ha arra ösztönözzük őket, hogy kitartsanak amellett, ami iránt érdeklődést mutatnak. Lehet ez bármi. Járjon olyan edzésre, amiben nem feltétlen tehetséges, de kemény munkával lépésről-lépésre kisebb eredményeket is elérhet. Legyen kisállata, amiről nap, mint nap gondoskodhat. Hagyd, hogy gépezzen, és egy játékban egyre nagyobb szintre jusson. Ha LEGO® készletekkel szeret játszani, lepd meg egyre bonyolultabb játékokkal, hogy kihívás legyen számára a felépítése. A lényeg, hogy ragaszkodjon ahhoz, amit szeret, amit csinál, így a végén valóban átélheti a teljesítményhez kapcsolódó elégedettséget.

7# Biztosítsd a feltétel nélküli szeretetről

Mi történik, ha a gyermek nem tudja megtanulni a szorzótáblát, vagy kiteszik a focicsapatból, netán elfelejti a verset az anyák napi ünnepségen? Igen, az önértékelése ilyenkor természetes, hogy megreccsen. Sok szülő ezért is szeretné megóvni gyermekét a kudarcoktól, és ezért próbálják visszafogni őket. A kudarcok valójában aranyat érő lehetőségek arra, hogy ne adják fel, hogy újra próbálkozzanak. Ettől lesznek erősebbek, tapasztaltabbak, és végül egészséges önbizalmúak.

Mondd el gyermekednek, hogy akkor is szereted, ha kudarcot vall, ha nem sikerül valami úgy, ahogy elgondolta. Ha folyton csak a teljesítmény számít, könnyen megeshet, hogy gyermeked azt hiszi, csak akkor szereted, ha a tetteivel és az eredményeivel kitűnhet.

8# Győződj meg arról, hogy gyermeked céljai elérhetőek-e

Ha tudod, hogy gyermekednek nehezen megy az olvasás és a szövegértés, ne hagyd, hogy a túl nehéz kihívások miatt feladja a próbálkozást! Vegyél neki olyan könyveket, amik érdekesek számára, sok képpel és kevés szöveggel íródnak, és jó nagy betűkkel vannak szedve.

Minden este olvassatok a könyvekből. Kezd úgy, hogy egy oldalt olvasson ő, egyet te. Ahogy egyre jobban megy az olvasás, úgy fogja kérni, hogy hadd olvasson ő többet. Sokat segíthet, ha oldalanként szünetet tartotok, és megkéred, mondja el, miről szolt az adott rész. Ha elég érdekes a történet, menni fog neki, mint a karikacsapás.

A képességek szintjének felméréséhez és ezek fejlesztéséhez a játékok nagymértékben segítségetekre lehetnek. Amíg gyermeked nyitott a játékra, add meg a lehetőséget, hogy a saját tempójában és érdeklődési köre alapján fejlődhessen.

9# Konkrét dolgokat dicsérj

Szülőként gyakran hajlamosak vagyunk akkor is dicsérni, ha nincs rá különösebb ok, és ahogy láthattad, ennek megvannak az árnyoldalai. Ha viszont a dicséret konkrét és kiérdemelt, akkor az értékes és önértékelést építő hatású.

Ha például a fiad egy focimeccsen gólt rúgott, ne csak annyit mondj, hogy „de ügyes voltál”. Mondd helyette azt, hogy „Nagyon szépen vetted át a passzt, és látszik, mennyit gyakoroltad a cselezést is. Szép gól volt fiam.”

Fontos, hogy gyermeked csináljon bármit is, érezze magát különlegesnek. Segítsd neki felfedezni egyedi tehetségét és tulajdonságait, és hogy értékelje saját erősségeit. De azt is tanítsd meg, hogy a sikerrel járó különleges érzés nem azt jelenti, hogy ő jobb, mint mások.

Tanítsd meg, hogy törekedjen a kitűzött cél elérésére, és legyen büszke a teljesítményére, bárhogyan is végződjön. Ugyanakkor biztosítsd számára a siker lehetőségeit.

Nagyon fontos! Bátorítsd gyermeked, hogy a maga módján és tempójában próbáljon ki új dolgokat, és bátran nézzen szembe a kihívásokkal és ne féljen kockázatokat vállalni.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek