- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukMindfullness a gyereknevelésben, azaz a tudatos nevelés előnyei

Mindfullness a gyereknevelésben, azaz a tudatos nevelés előnyei

Kisgyerekekkel vagy otthon? Ha úgy érzed, gyakran összecsapnak a fejed felett a hullámok, tudd, nem vagy egyedül. Érzed, hogy változtatni kellene, de a hajnali kelések, a bili balesetek, a testvérháborúk és a mindennapos feladatrengeteg mellett kevés energiád van gyereknevelési szakkönyveket bújni. Teljesen megértünk.

Mégis, mindezek ellenére sok szülő dönt úgy, hogy a tudatosságot és az éberséget, amit divatosan mindfulness-nek neveznek, beépítik a gyereknevelésbe. Ezt a stratégiát nem tartjuk rossz ötletnek, ezért írásunkban egy rövid áttekintést aduk a tudatos szülői hozzáállásról. Szánj pár percet az idődből a tippjeink elolvasására, hiszen lehet, hogy tanácsaink sokat segítenek egy következő stresszes helyzetben.

Mit jelet a mindfullness a szülői hozzáállásban?

A mindfullness a pillanatnak való élés gyakorlatát jelenti. Annyit tesz, hogy tisztában vagy azzal, mire gondolsz, mit érzel bizonyos helyzetekben, és tudod a helyed a világban. Leegyszerűsítve egy éber állapotot jelent, amiben látod az érzéseid kívülről és belülről is. Amikor objektíven látod önmagad, akkor képes vagy kevesebb előítélettel és több elfogadással tekinteni a világra. A mindfullness, azaz a jelen pillanat tudatossága a buddhista meditáció lényege, és évszázadok óta gyakorolják és tanulmányozzák.

A tudatos gyermeknevelés lényegében az éberség alapelveit alkalmazza a család számos olyan élethelyzetében, amikor úgy érezhetjük, hogy mindjárt megőrülünk. A tudatos gyereknevelés ezen technikájával először 1997. körül kezdtek el komolyabban foglalkozni.

A figyelem tudatosítása a gyermeknevelésben azt jelenti, hogy megfontoltan reagálj gyermeked viselkedésére vagy cselekedeteire, szemben az egyszerű reagálással. Arra kell törekedni, hogy elfogadd gyermeked és a saját érzéseid. A gyermekeddel való ilyen kapcsolódás hozzájárulhat az érzelmi köteléketek erősítéséhez és számos egyéb előnyhöz vezethet.

Figyelmes szülőnek lenni azonban nem jelent mindig pozitív, vagy mondjuk elfogult gondolkodást.

Elárulunk egy titkot, amin szerintünk nem lepődsz meg.  A szülői lét sohasem lesz csupa napsütés és mosoly, és a gyerekek sem eszik meg például finnyáskodás nélkül, amit eléjük teszel.

Sokkal inkább arról van szó, hogy valóban részt veszel a jelen pillanatban, és nem hagyod, hogy a múltból vagy a jövőből származó érzelmek vagy traumák befolyásolják a reakcióid. Lehet, hogy így is haraggal vagy csalódással válaszolsz, de a reakciód objektívebb és nem automatikus. Például, ha a gyermek nem eszi meg a spenótot, amit ebédre főztél, akkor mondhatod ezt is. „Semmi baj kincsem. Ha most nem kéred, félretesszük, és ha megéhezel, újra melegítjük. Ma ez az ebéd. Nincs helyette más.” Szépen abbahagyjátok az ebédet, és várod, amíg gyermeked magától szól, hogy éhes. De közben nem adsz neki nasit, sem gyümölcsöt, és nem is kommentálod a miérteket. Így magától fog rájönni, hogy jobban jár, ha megeszi, amit elé teszel.

A tudatos nevelés kulcsfontosságú tényezői

A tudatos nevelés három fő tulajdonságra összpontosít:

·       a tudatosság és a figyelem a jelen pillanatra

·       a szándékosság és a viselkedés megértése

·       a hozzáállás – nem ítélkező, együttérző, elfogadó

Mindez jól hangzik, de mit is jelent pontosan?

Hogy még jobban megértsd a tudatos nevelés lényegét, egy kicsit nézzük meg részletesebben, milyen szülői készségeket is foglal mindez magában.

Hallgatás.

Azt jelenti, hogy valóban hallgatsz és teljes energiáddal figyeled az adott helyzetet. Szívd magadba a látottakat, hallottakat, illatokat, mindent, ami éppen történik körülöttetek. Igen. Ez óriási türelmet és gyakorlást igényel. DE a hallgatás képessége pedig kiterjed az egész környezetre, és tudatos alkalmazásával jobbá válhatnak az egyéb emberi kapcsolataid is.

Ítélet nélküli elfogadás.

Az ítélkezés nélküli elfogadás úgy közelít meg egy helyzetet, hogy közben nem ítélkezel sem a saját, sem a gyermeked érzései felett. Az ítélkezésmentes hozzáállás pedig segít elengedni gyermeked irreális elvárásait vagy hisztijét a füled mellett. A cél az, hogy a végén úgy érzed magad, hogy „na és akkor mi van”.

Érzelmi tudatosság.

Az érzelmi tudatosság segít, hogy a szülői interakciók érthetővé váljanak a szülőtől a gyermekig és vissza. Az érzelmi tudatosság modellezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyermeked megtanítsd ugyanerre. Mindig vannak érzelmek, amelyek befolyásolják a helyzeteket, függetlenül attól, hogy régen alakultak ki, vagy teljesen újak. A tudatosság szintjén viszont uralni tudjuk ezeket az érzelmeket.

Példa: Nem engeded meg gyermekednek, hogy az óvodából hazaérve egyből a kistestvéréhez nyúljon? Mondd neki például ezt! „Édesem! Tudod, a kistestvéred még nagyon kicsi, és könnyen elkaphat bármilyen bacit. Öltözz át, mosd meg a kis kezed, és utána játszhatsz vele.”

Önszabályozás.

Az előző példánál maradva, sokaknak az az első reakciója, hogy erélyesen rászól gyermekére, hogy nem szabad. Az önszabályozás azt jelenti, hogy nem hagyod, hogy az érzelmeid azonnali reakciókat váltsanak ki, például ordibálást vagy más automatikus viselkedést. Röviden, a cselekvés előtt gondolkodsz, hogy elkerüld a túlreagálást.

Együttérzés.

Meglehet, hogy nem értesz egyet gyermeked cselekedeteivel vagy gondolataival, de a tudatos gyermeknevelés együttérzésre ösztönöz. Ez magában foglalja az empátiát és a gyermek pillanatnyi helyzetének megértését. Az együttérzés kiterjedhet a szülőre, azaz rád is, hiszen, ha még sem úgy alakulnak dolgok, ahogy azt előrevetíted, megóvod magad az önvádtól.

A tudatos nevelés előnyei

Számtalan olyan tanulmány létezik, amelyek az éberséggel és a tudatos neveléssel kapcsolatos lehetséges előnyöket vizsgálják. Jó hír a szülőknek, hogy ezek az előnyök magukban foglalhatják a stressz, a depresszió és a szorongás csökkentését, ami a gyerekneveléssel akaratlanul is együtt jár.

Egy 2008-as tanulmány arra is rávilágított, hogy a mindennapos tudatos jelenlét a terhes nők számára is nyújt előnyöket a harmadik trimeszterben. Igen! Jól látod. Ennek a technikának köszönhetően már azelőtt élvezheted a tudatos nevelés előnyeit, mielőtt a gyermeknevelés ténylegesen elkezdődne. Kimutatták ugyan is, hogy a tudatossággal foglalkozó nők sokkal kevésbé szorongtak, és kevesebb negatív hangulatról számoltak be a várandósság alatt.

Egy másik tanulmányból az is kiderült, hogy ez az előny kiterjedhet a szülők és a család általános jólétére is. Hogyan? Az éberség és a tudatosság hozzáadása egy meglévő szülői „programhoz” úgy tűnik, hogy megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot.

Ez az utóbbi tanulmány a serdülők és a szüleik viszonyát vizsgálta egy olyan időszakban, amikor elszabadul a pokol és a nyakunkba zúdul a kamaszkor minden nehézsége. Egy ilyen időszakban a szülő konstruktív hozzáállása enyhítheti a kamasz reakcióit, és megakadályozza a teljes elidegenedést, ami erre a korszakra különösen jellemző.

A gyerekek számára a tudatos szülői hozzáállás segítség lehet a különféle társadalmi döntéshozatalokban is. Az érzelmek kontrollálása és a helyes döntéshozatal között tehát szoros kapcsolat figyelhető meg. A korai tudatos nevelés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyermeked felnőtt korában racionális, jó döntéseket hozzon.

A tudatos nevelés csökkentheti az esetleges agresszív viselkedésformákat, például a fizikai bántalmazást. A tudatos szülők az éberségi stratégiákat alkalmazva kevésbé hajlamosak megütni, vagy verbálisan bántalmazni a gyermekeiket. A szülői attitűd pedig ragadós, mert így a gyermekek sem keverednek nagy eséllyel bántalmazó helyzetekbe.

A tudatos gyereknevelés további előnyei:

·       javítja a szülő-gyermek közötti kommunikációt

·       csökkenti a hiperaktivitás tüneteit

·       javítja a szülői elégedettséget

·       csökkenti az agressziót

·       csökkenti a depresszió érzését

·       csökkenti a stresszt és a szorongást

·       olyan érzést kelt a szülőkben, mintha kevesebb erőfeszítést igényelne a gyereknevelés

A tudatos gyereknevelés egy nyertes-nyertes stratégia! Szülő és gyerek jól jár vele.