- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy nevelj lelkes környezetvédőt gyermekedből

Így nevelj lelkes környezetvédőt gyermekedből

A kisgyermekek természetüknél fogva kíváncsiak az őket körülvevő világra. De hogyan formáljuk ezt a kíváncsiságot a természet iránti védelemre? Írásunkban erre adunk hasznos tanácsokat.

Töltsetek sok időt a természet felfedezésével

A gyerekek megvédik azokat a dolgokat, amelyeket szeretnek. Minél több időt töltenek a szabadban, akár esőben, akár verőfényes napsütésben, idővel minden különösebb noszogatás nélkül elkezdenek vigyázni az őket körülvevő növényvilágra. Jó ötlet lehet a lakásba vinni a természetet. A gyerekszoba különleges pontja lehet egy kis terepasztal vagy egy polc, amire rákerülhetnek a hétvégi vagy a játszótéri kalandok során talált kincsek. Egy ’zöld pont’ a gyerekszobában remek lehetőséget ad a közös időtöltésre is.

Az Écoffier húzható kis kocsi szerszámokkal minden olyan kerti eszközt tartalmaz, amivel a legkisebbek is szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a kerti munkálatokkal.

Ismertesd meg gyermekeddel az ok-okozati összefüggéseket

A korai életévben járó gyermekek az okokat és az okozatokat, valamint tetteik következményeit vizsgálják. Ez tehát egy tökéletes alkalom arra, hogy néhány érdekes kérdéssel és elgondolkodtató felfedezéssel bemutasd a környezetre gyakorolt pozitív és negatív hatásokat.

Tegyél fel például ilyen kérdéseket, majd vitassátok meg azokat!

  • Mi történik a szeméttel, ha ledobjuk a földre?
  • Mi történik a hulladékkal, amit a komposztládába teszünk?
  • Mi történik a magokkal, amikor elvetjük őket?

Termesszetek ennivalót

A gyermekek számára nagyon fontos, hogy megértsék, honnan származnak élelmiszereink és milyen az előállításukhoz szükséges munka. Ahogy érettebbé válnak, ez a megértés fog segíteni nekik a tudatos és etikus élelmiszer vásárlással kapcsolatos döntéseikben.

A gyerekeket végtelenül lenyűgözi a saját maguk által való termesztés, és jó hír, hogy ehhez nincs is szükség sok helyre.

Napos ablakpárkányon zsázsát, salátát, fűszernövényeket, törpebabot, borsót és paradicsomot igazán könnyű cserépben termeszteni, az epret és a cseresznyeparadicsomot pedig akár függőkosarakban is lehet nevelni.

Ha elég szerencsések vagytok és több a helyetek, a választékot bővíthetitek retekkel, céklával, burgonyával és tökökkel, amelyek mindegyike könnyen termeszthető a szabadban.

Tegyétek barátságos élőhellyé a kertet

Ha a kertetekbe tudod csalogatni a vadon élő kisállatokat, akkor gyermekednek bőven lesz felfedezni valója. Még jobb, ha bevonod őt is az állatbarát kert vagy terasz kialakításába, ettől magáénak érzi a feladatokat és felélednek benne a gondoskodó ösztönök.

Ültessetek hagymát és vadvirágokat, hogy az élőhelyre vonzzátok a beporzókat. A madáretetők, sündisznó házak vagy a bogár szállodák építése pedig fantasztikus tevékenységek a kisállatok csalogatásához.

Folyamatosan beszélgessetek

A környezetvédelmi kérdéseket nem kell különleges napokra tartogatni, hiszen sok beszélgetésbe beleszőhetők.

Amikor a gyerekek egy bogarat találnak a fűben lefotózhatják, lerajzolhatják, leírhatják a tulajdonságaikat, beszélhetnek a gondoskodásukról, átgondolhatják, hol találhatnak neki boldog ’otthont’. Az ehhez hasonló beszélgetések megmozgatják a kis elméket, empátiát ébresztenek természetes világunk iránt, és kiválóak a nyelvi és kommunikációs készségek fejlesztésére is.

Taníts játszva, mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek