- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésÍgy nevelje a fiát, hogy felnőttként tisztelje a nőket

Így nevelje a fiát, hogy felnőttként tisztelje a nőket

Amikor szóba kerül a női nem tisztelete, vagy annak hiánya, gyakran arra fókuszálunk, hogy mit tehet egy lány a nem kívánt figyelmesség, tolakodás vagy akár az erőszakos viselkedés ellen. A lányokat ezért – a legtöbben – arra tanítjuk, hogy ha akár csak egy nemkívánatos lépést is tesz (kihívó fotót vagy videót tölt fel egy közösségi oldalra, vagy túlságosan barátkozó egy fiúval), akkor rossz lesz a megítélésük.

Valójában a nők iránti tisztelet mindkét nem felelőssége. Ugye? A fiúké is, hiszen az ő döntésük, hogy hogyan bánnak a másik nemmel. Sajnos a való életben sok kisfiú nem kap útmutatást a lányokkal szembeni tiszteletteljes viselkedés kérdésében, ezért nekünk, szülőknek kell megtanítani őket arra, hogy gyerekként, majd később felnőttként is tisztelje a nőket. Ez egy kulcsfontosságú kérdés, hiszen befolyásolja a gyerekkori közösségekben való megítélésüket és a későbbi társas kapcsolataikat is.

Megeshet például, hogy az 5 éves kisfia túlságosan szeretetteljes az óvodában egy kislánnyal. Ölelgeti, sokat játszik vele, esetleg ad egy ártatlan puszit az arcára. 5 éves és úgy tűnhet, hogy ez nem nagy dolog. A kislányt azonban zavarhatja mindez. A kislány anyukája jelzi ezt önnek, ön beszél erről a kisfiával, hogy hagyja abba ezeket a gesztusokat, de ő nem fejezi be. Ez ugyan nem számít „erőszaknak”, de tiszteletlennek igen, hiszen nem veszi figyelembe sem a kislány, sem az ön szülői kérését sem.  

Azért, hogy meg tudja különböztetni mi illik, és mit nem illik, és a későbbiekben felnőttként is tudja a határokat, tisztelje a nőket, támogassa kisfiát.

Íme 3+1 tipp, amik a segítségére lehetnek ebben.

 

1# Mutasson példát, hogyan kell tisztelettel beszélni a nőkről

A gyerekek korai éveikben minden információt úgy szívnak magukba, mint egy szivacs. Amit látnak és hallanak, gyorsan beépülnek a tudatukba, és szépen elraktározzák azokat maguknak. Amit kicsiként tanulnak meg a „nagy és okos” felnőttektől, azok ráadásul sok gyerek számára szentírásnak minősül.

Nincs ez másképp abban az esetben sem, amit a nőkről hallanak. Rengeteg olyan apró finom inger érheti a kisfiúkat, amik miatt tudat alatt kategorizálják már kis korban a lányokat. Ilyen lehet például az öltözködés vagy a kislányok kifestett körmei, amikre, ha célzásokat teszünk szülőként, hatással lehet arra, hogyan érzékelik a lány értékét.

Ha azt hallja például egy kisfiú az anyukájától vagy az apukájától, hogy milyen illetlen dolog rövid szoknyába menni a játszótérre egy lánynak, vagy hogy nagy baj lesz abból, ha egy lánynak már 4-5 éves korában kifestik a körmét, akkor önkéntelenül is ez ég bele a tudatába.

Mutasson példát a nők tiszteletére ehelyett a család idősebb női tagjain keresztül.

Amikor csak lehet, tegyem olyan megjegyzéseket, mint például:

„Nézd, milyen csinos a nagyi még ennyi idősen is. Milyen jó dolog, hogy figyel a szép és ápolt ruházatára.”

„Látod. Ági néni nem csak csinos, de nagyon okos is.”

„Milyen kedves a Sári néni. Örökbefogadott egy árva kiskutyát és megmentette.”

Ha már a korai gyerekkorban megtanítja, hogy a nők nem csak a megjelenésük, hanem a képességeik és az egyéb jellembeli tulajdonságaik alapján is értéket képviselnek, már tett egy lépést afelé, hogy fia tiszteletteljesen gondoljon a nőkre.

2# Ösztönözze a fiát arra, hogy kimutassa az érzelmeit

Amióta világ a világ, a fiúkat cselekvésre nevelik, nem pedig az érzelmeik kimutatására. „A fiúk nem sírnak.” Ezt gyakran hallhatta ön is. A fiúkat inkább a teljesítményükért dicsérik meg, és nem azért, hogyan viselkednek a barátaikkal. A lányokat pedig inkább a külsejük vagy az empatikus hozzáállásuk miatt értékelik a leggyakrabban.

A fiúk a saját besorolásuk és értékrendjük szerint ezért hajlamosak arra, hogy a lányok érzelgősségét gyengeségnek tekintsék, holott egyszerűen csak arról van szó, hogy másképp van a férfi és a női psziché programozva.

Ahhoz, hogy ezt az ellentétet egyensúlyba hozzuk, fontos, hogy a fiaink érzelmi oldalát is erősítsük. Szülőként igen sokat tehetünk azért, hogy megmutassuk, hogy az érzelmek kimutatása természetes és nem jelent egyet a gyengeséggel. Nem baj, ha látja az édesanyját időnként sírni. Nyugodtan el lehet mondani, hogy valami rosszul esik, és a sírással megkönnyebbül az ember. Apaként bátran mutasd ki a csalódottságod, a fáradtságod, a kudarcod, és nem kell a kert végébe elvonulni, hogy elmorzsolj pár könnycseppet, ha kikívánkozik.

Ha a fiúgyermeknek természetes az érzelmek kimutatása, és képes lesz ő is megélni az érzelmeit, akkor felnőttként sokkal jobban tolerálja majd a nők viselkedését. Természetes része lesz az életének, nem vált ki belőle kritikát, és nem akar azonnal visszavonulót fújni, ha túlcsordult érzelmekkel találja magát szemben. Az empatikus készségek elsajátításának köszönhetően sokkal könnyebben boldogul majd a női világban, és egészségesebb és boldogabb kapcsolatai lesznek.

3# Ne szolgálja ki a fiát folyton

Sajnos még mindig gyakori, hogy az anyák az ételkészítéstől a háztartási feladatokig mindenben kiszolgálják a fiaikat, míg a lányok többet segítenek a főzésben és a takarításban.

Azok a kisfiúk, akiket már egészen kiskoruktól kezdve bevonnak a házimunkákba, sokkal háziasabbak leszek felnőtt korukban.

Tudni fogják, mennyi erőfeszítést igényel a bevásárlás, a főzés, a mosogatás, a mosás, a takarítás. Megtanulják, hogy a nők akkor is elvégzik ezeket a feladatokat, amikor fáradtan esnek haza a munkából, amikor betegek, vagy amikor egyszerűen csak szeretnének egy kicsit pihenni.

A házimunkára szoktatott kisfiúk általában könnyebben és önállóbban tudják elkezdeni felnőttként a saját életüket, tudnak magukról gondoskodni, és természetes számukra, hogy párkapcsolatban ők is kivegyék a részüket az otthoni teendőkből.

Amennyire csak lehetséges, vonjuk be az apákat a szülői tevékenységek mindennapos mókuskerekébe, hogy megmutassuk fiainknak, hogy az apákra is szükség van a családi feladatok ellátásában. Édesanyaként különösen fontos, hogy szisztematikusan dicsérje a férjét (az apát), hogy a fiúgyermeketek lássa, hogy a házimunka egy férfi számára ugyan olyan értelmes, hasznos és fontos tevékenység, mint egy nőnek.

+1 Játszanak szerepjátékokat

A legtöbb nagy játékgyártó cég hosszú évek óta nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a különféle szerepjátékokkal már az egészen kicsi gyerekeknek is beültessék a gondolataikba a női és férfi szerepek egyenlőségét. Számtalan háztartási feladatokat utánzó játék elérhető nem csak rózsaszín, de fiús vagy unisex színekben is, amikkel a kisfiúkat könnyebben be lehet vonni a játékos tanulásba. A Smoby takarítókocsi porszívóval játékosan tanulhatja meg például az otthon tisztán-tartásának fontosságát. Az Écoffier grill asztal segít megérteni azt, hogy a közös kikapcsolódás és ételkészítés milyen hasznos és meghitt baráti vagy családi körben. A grillezés pedig amúgy is egy pasis elfoglaltság. A Smooby XXL Stúdió konyhában pedig egy sor konyhai tevékenységet próbálhatnak ki a kisfiúk is, amiket aztán idővel már aktívan is elvégezhetnek a szüleikkel, majd egyedül is.

A nők iránti tisztelet megtanítása nem egyszerű, hiszen a média gyakran tárgyként vagy játékként ábrázolja a nőket, mint akik nem érdemelnek tiszteletet. Ha tehát olyan férfit szeretne nevelni a kisfiából, aki értékeli és tiszteli a nőket, már az első lépéseitől érdemes megtanítani arra, hogy ki tudjon lépni ebből a sztereotípiából.