- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésPozitív gyermeknevelés – 10 tipp, hogy a legjobbat hozza ki gyermekéből!

Pozitív gyermeknevelés – 10 tipp, hogy a legjobbat hozza ki gyermekéből!

Váljon eredményesebb szülővé megértéssel, humorral és némi diplomáciával!

Legyen pozitív! Gondolkodjon pozitívan! Nézze a dolgok jó oldalát! A csapból is ezek a felkiáltások folynak, de miért ez a nagy felhajtás a pozitív hozzáállással kapcsolatosan?

Ha jobban belegondol mennyi stressz éri nap, mint nap, és hol vezeti ezt le, akkor talán könnyebben megérthető az is, miért fontos, hogy pozitív szülő legyen.

A pozitív gyermeknevelés minden szülő számára mást jelenthet, de a lényeg nagyvonalakban így foglalható össze:

 

A pozitív gyermeknevelés a kedves családi interakciókat hangsúlyozza, valamint a pozitív impulzusok jutalmazásával és megerősítésével irányítja a gyermekeket.

Mit mond a tudomány a pozitív gyereknevelésről?

A pozitív gyereknevelés lényege, hogy a gyerekek számára a szülők bátorító, kedves és meleg támogatást adjanak, ami megkönnyíti a kicsik kooperatív és konstruktív viselkedését.

A folyamatos önkontroll és fegyelem a szülők részéről is óriási kihívás, hiszen nem könnyű minden esetben higgadtnak és tudatosnak maradni. Egyszerűbbnek tűnik időnként a könnyebb utat választani, de vajon megéri-e a sok erőfeszítést? A kutatások ebben a tekintetben is meggyőzőek.

A tanulmányok például azt mutatják, hogy a magatartási problémákkal küzdő gyermekek nagyobb eséllyel illeszkednek be a közösségekbe, ha szüleik felhagynak a szigorú fegyelmi gyakorlatokkal és pozitív szülői technikákat alkalmaznak (Furlong 2012).

Bizonyíték van arra is, hogy ez a megközelítés az osztálytermekben is működik. Amikor egy kutatásban középiskolai tanárokat arra biztattak, hogy a büntető fegyelmi eszközöket empátiával és támogató problémamegoldással helyettesítsék, a felfüggesztési arány felére csökkent (Okonofua 2016).

A tanulmányok azt is sugallják, hogy a pozitív gyermeknevelés megvédi a gyerekeket a toxikus stressz hatásaitól. A gyermekek nemcsak jobb egészségügyi állapotba kerülnek, hanem kisebb eséllyel alakulnak ki náluk stresszel kapcsolatos rendellenességek is (pl. szorongás, önbizalomhiány stb.) (Whittle 2017).

Egyértelmű tehát, hogy a családok profitálnak a pozitív szülői hozzáállásból. De hogyan tudja ezt megvalósítani?

Segítségképp összegyűjtöttünk 10 tippet, amikkel a legjobbat hozhatja ki gyermekéből:

 

1# Képzelje magát a gyermek helyébe

 

Valljuk be, a gyerekek időnként megőrjíthetnek minket. Viselkedésük esetenként irracionálisnak vagy indokolatlannak tűnhet. De vajon ők hogyan élik meg legbelül ezeket a helyzeteket, és mi váltja ki belőlük a furcsa viselkedést?

Ha képes bejutni gyermeke gondolataiba, megtudhatja mi foglalkoztatja őt, vagy mi motiválja, és könnyebb megérteni és kezelni a nehéz periódusokat.

Tehát amikor legközelebb rossz magatartást vagy hisztit tapasztal, tegye fel a kérdést magának: elfáradt, unatkozik, úgy érzi, hogy valami baj leselkedik rá, vagy egyszerűen csak figyelemre vágyik?

Gyermekének sokat kell tanulnia az önkontroll fejlesztését, ezért tartsa mindig szem előtt a korlátait, és adja meg számára az önkifejezés lehetőségét. Kérdezzen, beszélgessen, hallgasson, ajánljon fel különféle lehetőségeket, amikből választani tud.

2# Ha kétségei vannak, használja az Arany Szabályt

 

Mit jelent valójában az empatikus, támogató és építő hozzáállás?

Természetesen nem azt, hogy minden esetben egyet kell értenie gyermeke igényeinek ésszerűségével. Mert időnként nem azok. És azt sem jelenti, hogy elmulaszthatja betartatni a felállított korlátokat és szabályokat.

Ehelyett az a cél, hogy olyan döntőbíró és mentor legyen, akit önmagának is kívánna. Valaki, aki kész meghallgatni a másik fél véleményét, aki tisztességes és megértő. Valaki, aki nem okoskodik, hanem bátorít és jókedvvel irányít, hogy magától találja meg a problémák elfogadható megoldását.

Amikor más emberek így bánnak velünk – együttérzéssel, tisztességgel és diplomáciával -, az a bizalom érzetét kelti. Csökkenti a stresszt, és segít kibillenteni a negatív érzelmeinkből. A gyermekek pontosan ilyen módon működnek.

3# Sajátítsa el a figyelemelterelés művészetét

 

A kisgyermekek esetében a pozitív szülői nevelés gyakran abban nyilvánul meg, hogy elvonja a gyermek figyelmét attól a viselkedéstől, ami nem tetszik. Ideális esetben megelőző cselekvéssel könnyen megelőzheted a problémákat.

Például, ha tudja, hogy a játszótéren harc lesz gyermeke új munkagépéért, vigyétek magatokkal a régi kedvenceket is, amikkel a többiek is játszhatnak. Így elkerülhetőek a kisebb konfliktusok és a könnyek.

Ha gyermeke már éppen valami nemkívánatos dolgot csinál, cselekedjen gyorsan és kínáljon fel egy alternatív tevékenységet. Például, ha szeme fénye megfogott egy tiltott tárgyat (például a nagymamától örökölt vázát), akkor nyugodtan vegye el tőle, és javasoljon valami más játékot. „Hoppá! Ez a váza nem neked való. De nézd, itt van a játékkonyhád, készíthetnél nekem egy finom sütit!”

4# Vesse be a humort és a játékosságot

 

A gyereknevelés titkos diplomáciai eszközei a humor és a játékosság, mert ezekkel könnyen kizökkentheti gyermekét a negatív viselkedéséből. Ha viccesen közli a kéréseit, és a feladatokat játékossá teszi, valószínűleg sokkal nagyobb együttműködésre számíthat.

Ha például a játszótérről sárosan térnek haza, kiabálhat is, miközben mérgesen hajítja a ruhákat a szennyesbe, mert csemetéje nem hajlandó segíteni. De minden bizonnyal nagyobb eredményeket ér el, ha azzal viccelődik, kóstolja meg a ruhán maradt sár-süti morzsákat, vagy próbálja meg egy méterről a szennyesbe dobálni a koszos ruhaneműket.

5# Legyen akkor is pozitív, ha gyermeke viselkedése nem ezt kívánja

 

Ahogy már írtuk, a pozitív társas interakciók barátságosabbá és bizalommal telibbé teszik a családi kapcsolatokat, és ösztönzik a gyerekeket az együttműködésre. Fontos tehát, hogy optimális szinten tartsuk az interakciók egyensúlyát, még akkor is, ha gyermeke viselkedési problémákkal küzd.

Hogyan tudja ezt megtenni? Állítson fel egy kvótarendszert, amiben meghatározza, mely viselkedéseket kezel, és miket hagy ideiglenesen figyelmen kívül. Haladjon lépésről-lépésre, kezdje azokkal a problémákkal, amik könnyebben kezelhetők. Ahogy gyermeke fejlődik, úgy tudnak közösen egyre nagyobb nehézségeket megugrani.

Ugyanakkor mindennap győződjön meg arról, hogy az egymás közti kommunikáció kellemes és megértő legyen, és semmi esetre se a gyerek hibáira összpontosítson.

6# Fektessen le szabályokat, és győződjön meg arról, hogy gyermeke érti is azokat

 

Nem szabad elvárni, hogy a gyereke olvasson a gondolataiban. Azt sem várhatja el, hogy fejlett erkölcsi érvelési képességeket fejlesszen ki magában – ha nem ért vele egyet.

Ezért fontos, hogy gyermekét valódi és kétirányú beszélgetésekbe vonja be a szabályokról. A cél nem csupán egy tiltólista közlése, hanem a szabályok indoklásának elmagyarázása. Fontos, hogy ha a csemetében kérdések vagy kételyek merülnek fel ezekkel kapcsolatosan, megnyugtató és érthető magyarázatot kapjon rá öntől. Ezt nevezik induktív fegyelmezésnek, ami a tekintélyelvű gyermeknevelés alapelve. A legjobb eredményeket ezzel érheti el.

7# Nem helyett keresse, hogy mire mondhat igent

A „nemmel” az a baj, hogy neheztelést és ellenállást válthat ki. A szülői kritika egyfajta bizonytalanságot okozhat, amitől úgy érezheti a gyermek, hogy nem képes megjavulni és jól csinálni dolgokat.

Ha gyermeke tehát valami olyasmit akar tenni, amit nem szabad, ne legyen elutasító vagy elítélő. Segítsen neki inkább elfogadható alternatívákat találni. Kisgyerekeknél a figyelemelterelés sokszor beválik, kamaszoknál pedig az őszinte és indulatmentes beszélgetések vezetnek legtöbbször konszenzusra.

8# Dicsérjen, amikor csak indokolt

Vannak, akik helytelenítik, hogy megdicsérjünk egy gyereket akkor, ha a szabályok szerint cselekszik és „pályán marad”. Szerintük a természetesnek vett dolgokért nem jár külön figyelem. Ezt a felfogást azonban erősen vitatni lehet.

Egy kisgyerek, ha jeleskedik valamiben, majd kiugrik a bőréből, ha megdicsérjük. „Jól sikerült, ügyes vagy!” Minél több ilyen megerősítést kap, annál kevesebb viselkedési problémája lesz, önnek pedig nyugodtabb hétköznapjai.

A kamaszokat már kevésbé mozgatják meg a verbális elismerések, bár ez sem egyszerűen fekete vagy fehér. Nekik is jólesik az elismerés, egy köszönöm, még ha csak a szemeteszsák leviteléről is van szó. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy a nagyobbak könnyebben motiválhatók valamilyen jutalomra. Az, hogy az ön kamasza mire ugrik, az ön feladata kideríteni.

9# Legyen jó coach – érzelmi edukáció

A másik kulcsfontosságú pozitív nevelési tipp az, amit a pszichológusok „érzelmi edukációnak” neveznek. Beszélgessen a gyerekével az érzéseiről, és dolgozzanak ki közösen hasznos stratégiákat a nehéz helyzetek kezelésére.

Egy coach beállítottsággal megnyugtathatja a gyermeket, hogy megérti és tiszteli őt. Egyben megadja számára azt a konkrét támogatást is, amire szüksége van az önszabályozási készségek fejlesztéséhez.

10# Higgadjon le, mielőtt a gyermekéhez szól

 

Ideges? Órákat állt a dugóban, és teljesen megcsúszott a napja? Felidegesítette vagy megbántotta valaki? Vagy csak a nehéz napjait éli, és úgy érzi, pattanásig feszültek az idegei?

Ne neveljen indulatból! Régi tanács, de örökérvényű, hogy mindig számoljon el 10-ig, mielőtt megszólalna. A szavaknak óriási erejük van, amik a gyerekek számára még fájdalmasabbak, hiszen nem látnak még a dolgok mögé. A stressz ragadós, ezért tartsa kontroll alatt az érzelmi állapotát.

Mielőtt egy konfliktust kezelne gyermekével, szánjon egy percet arra, hogy megnyugodjon és bekerüljön a pozitív zónába. Jobb, ha időt szán magára, mintha túlreagálja gyermeke vétkeit.

Végül, de nem utolsó sorban használja a játék erejét! A játékokon keresztül észrevétlenül oldódik a hangulat, megnyíltnak egymás felé, aminek egy bizalmon és megértésen alapuló kapcsolat lesz a jutalma.