- Hirdetés -EnchanTimals babák
JátéktrendekJáték történelem VII. - Ilyen tuti, hogy neked is volt!

Játék történelem VII. – Ilyen tuti, hogy neked is volt!

Kis majom babaarccal, emlékszel rá? Ha a 80-as évek gyermekei közé tartozol, akkor őt te is ismerted!

Folytassuk időutazásunkat a játékok birodalmában! Nem hagyhatjuk szó nélkül a 80-as évek kedvenc játékfiguráját: ő nem más, mint Moncsicsi!

Moncsicsi hosszú éveken keresztül a gyerekek kedvence volt. Nem hiába, hiszen kedves kis arcával, tágra nyílt szemeivel, pisze orrával és szeplős orcájával mindenkit meghódított. Testét pihe-puha barna szőrme fedte, ezért egyes gyerkőcöknél az alvós baba szerepét is betöltötte. Sokaknak okozott fejtörést, hogy tulajdonképpen mit is ábrázol ez a játék teremtmény. Kis állatnak nem lehetett mondani, de babának se. Igazából egy kis majomra hajazott, aki édes babaarccal rendelkezett. Moncsicsiből létezett fiú és lány változat is. Körülbelül 20 cm magas volt, először szemeik kéken ragyogtak, de 1985-ben módosították, mély barnára. Több változatot is legyártottak, készült kisebb és nagyobb méretben, én láttam belőle kulcstartót és sörnyitót is. Idővel, különféle színekben is kikerültek a boltok polcaira, öltözetük is megújult. Szerintem az egyik legsikeresebb darab, az ujját szopó maki volt. Moncsicsi oly népszerűségnek örvendett hazánkban, hogy még dalt is szereztek róla. Az éneket Ullmann Mónika adta elő, cuki csilingelő hangjával.

Moncsicsi történelem

Kóicsi Szekigucsi 1974. január 25-én mutatta be a majombabát. Elmondása szerint célja az volt, hogy szeretetre és tiszteletre inspirálja a fiatalokat és felnőtteket egyaránt. 1976-ban a nagy népszerűségi hullám után speciális moncsicsibolt nyílt Japánban, ahol a rajongók kiegészítőket vehettek kedvencüknek. A babát kezdetben az akkor még kisméretű Szekigucsi játékgyár forgalmazta, amely ma már az egyik legnagyobb. 1975-ben már megjelent az NSZK-ban és Ausztráliában is, majd szerte Nyugat-Európában. A játék nevét több országban megváltoztatták: Angliában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bølle Spanyolországban Virkiki lett a neve.
1979-ben az Amerikai Egyesült Államokban is megkezdték a forgalmazását, ahol a forgalmazási jogokat a Mattel cég vette meg.
A barnaszőrű babaarcú szerzemény még ma is ott figyel a játékboltok kínálati között, úgyhogy, aki nosztalgiázni szeretne, ne habozzon, dobjon be a kosárba egy Moncsicsit, hiszen őt úgyis mindenki szeretni fogja.