- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésKi a főnök a családban? 7 jel, hogy elkényeztetett a gyereked -...

Ki a főnök a családban? 7 jel, hogy elkényeztetett a gyereked – és a megoldás.

Egy áruház pénztárában áll, amikor a fia megragad egy plüssfigurát. „Anyu, megkaphatom ezt a Mancs őrjárat plüsst? Nagyon, nagyon szeretném!”

Amikor nemet mondasz neki, azt kiáltja: „Utállak!” Elég hangos ahhoz, hogy mindenki hallhassa, mielőtt belekezdene valamelyik szokásos rohamába: rúgás, sikítás, sírás. Az emberek szúrósan néznek rád, és te tudod, mi jár a fejükben: „Hú, milyen rossz egy kölyök.”

Ha ez a jelenet ismerősen hangzik, akkor nyugodj meg, nem vagy egyedül. Nagyon úgy tűnik, hogy az elkényeztetett gyerek probléma egyre gyakoribb jelenség. Cikkünkben most feltárjuk a hét leggyakoribb jellemzőjét annak, ha egy gyerek elkényeztetett, és tanácsokat adunk arra is, hogyan tudod ezeket a rossz és kellemetlen szokásokat megszüntetni.

Mitől lesz elkényeztetett egy gyerek?

Az elkényeztetett gyermekek, kevés kivételtől eltekintve, megszokják, hogy azt csinálnak, amit csak akarnak.

Minden gyereknek van rossz napja, ahogy a felnőtteknek is, de az elkényeztetett gyerekek ragaszkodnak az „én üzemmódhoz”. Az ilyen gyerekekre általában ráragasztják a rossz jelzőt, mert a viselkedésük ezt váltja ki másokból. Minden az ő igényeik, érzéseik, vágyaik körül forog, és mindenki más csak utánuk jöhet szóba.

Érdemes azonban a rossz jelzővel óvatosan bánni, mert a gyerekek fejében ez arra utalhat, hogy valami elromlott bennük. Rossznak nevezni egy gyereket pedig igazságtalan is, hiszen mi felnőttek vagyunk leginkább a felelősek az ilyen viselkedésekért.

A gyerekek azt csinálják, amire kiképezzük őket, amit megengedünk nekik. Ha túlzottan engedékeny szülők vagyunk, és soha nem szabunk korlátokat, a gyerek sohasem érzi majd a határokat, nem tudja, meddig mehet el, és hol kell megállnia.

Amikor szülőként elkényeztetjük gyermekeiket, a szándékaink jók, de sajnos tévesek. Elkényeztetjük őket, mert a lehető legjobb életet szeretnénk biztosítani számukra, mindent megadva nekik, amiket talán mi nem kaptunk meg gyerekkorunkban.

Számos szülő attól tart, hogy ha határozott nemet mond, azzal sérti a gyermeke érzéseit vagy rontja az önbizalmát. Más esetekben a szülők túlságosan kimerültek ahhoz, hogy betartsák a szabályokat – vagy eleve meghatározzanak bármilyen szabályrendszert is a családon belül. Fáradtan egyszerűbb engedni, és utálunk nemet mondani egy-egy stresszes munkanap után.

7 jel, hogy egy gyerek elkényeztetett

1# Dührohamot kap

Nem lehet nem észrevenni. Amikor azt mondod neki, hogy „nem”, dührohamban tör ki és addig hisztizik, amíg el nem éri, amit akar.

Minden gyerek érez csalódást, amikor azt mondjuk nekik, hogy például nem vacsorázhatnak pizzát két este egymás után. De az elkényeztetett gyermekek különösen nehezen viselik a visszautasítást. A dührohamok fejlődési szempontból érthetőek lehetnek egészen kis korban, amikor a gyerekek még nem tudják megfelelően kifejezni magukat. De ha ezek az összeomlások folyamatosak és nem enyhülnek, ahogy a gyerek nő, arra utalhat, hogy el van kényeztetve.

2# Elégedetlen

Az elkényeztetett gyerekek sohasem elégednek meg azzal, amijük van. Lehet, hogy minden játékuk és ruhájuk meg van, ami csak létezhet a világon, de ez soha nem elég számukra: még többet és többet akarnak. Mivel sok mindenük meg van, hajlamosak nem értékelni a dolgokat és kissé mohók. Ahelyett, hogy hálásak lennének azért, amijük van, inkább a következő dolog megszerzésére koncentrálnak.

3# Azt hiszi, körülötte forog a világ

Az elkényeztetett gyerekek általában énközpontúak, és kevésbé foglalkoznak más emberek kellemetlenségével. Többre tartják magukat másoknál, és azt hiszik, nekik több jár, és jogosan számíthatnak az elsődleges figyelemre.

4# Türelmetlen

Az elkényeztetett gyerekek nem tudnak várni, még egy kicsit sem. Ha valamit el szeretnének érni, vagy meg szeretnének kapni, a homlokukon felvillan az ASAP (as soon as possible – a lehető leghamarabb) felirat. Ha nem reagálnak a kívánságára, jön a dühroham és a hiszti.

5# Nem tud veszíteni

Egyik gyerek sem élvezi a veszteségeket – legyen szó társasjátékról vagy egy focimeccsről -, de az elkényeztetett gyereknek nehezebb a csalódás kezelése.

Ha egy gyerek mindig másokat hibáztat a gyenge teljesítményért, ha minden dicséretet magának akar, ha másokra kiabál, ha nem követi a közösségi szabályokat, kilóg a sorból, renitens, és nem ismeri el, ha csapattársai sikeresek, akkor ő bizony nagyon elkényeztetett.

Nincs „rossz gyerek gén”. Az elkényeztetettség egy tanult viselkedés, amit le lehet vetkőzni. Minél gyorsabban, annál jobb.
6# Nem adja fel

Egy elkényeztetett gyerek addig nem adja fel, amíg meg nem kapja, amit akar. Az elkényeztetett gyerekek manipulatív taktikát alkalmazhatnak az „igen” megszerzésére, és nem riadnak vissza a hazugságtól, de attól sem, hogy szembeállítsa akár a szüleiket is.

7# Számítóak

Az elkényeztetett gyerekek könyörgés vagy vesztegetés nélkül nem hajlandók még egészen egyszerű feladatokat sem elvégezni.

Ha egy gyermek nem hajlandó nagyon alapvető dolgokat sem megcsinálni, kivéve, ha pénzt, nasit vagy játékokat húznak el az orra előtt, akkor bizony rossz példát mutatnak neki.

Ha egy szülő kenőpénzzel akarja motiválni gyermekét bármire, ne csodálkozzon azon, ha a 8 éves gyereke megkérdezni „Mennyit fizetsz érte?”, miután megkéri, hogy törölje le az asztalt evés után.

Hogyan szoktasd le gyermeked a követelőzésről?

Jó hír, hogy elkényeztetett gyerekek nem születnek, csupán ilyenné válnak a környezet hatására. Az elkényeztetettség tehát visszafordítható: minél előbb, annál jobb.

Az átmenet nem lesz könnyű sem a szülőnek, sem a gyereknek – ezért alaposan fel kell rá készülni. Fel kell vállalni a leszoktatással járó módosításokat, szabályokat kell felállítani, példát kell mutatni. Gyakran lesz kellemetlen, sőt betarthatatlan is, és számolni kell a gyermek ellenállásával is. Sírni fog, és ideges lesz. Ilyenkor együttérzést kell mutatni úgy, hogy közben megtartjuk a megszabott határokat.

Szokd meg, hogy bűntudat nélkül mondj „nemet”.

Miután meghatároztad az új szabályokat és korlátokat, következetesen ragaszkodj hozzájuk. Vedd fel a szótáradba a NEM szót, és soha ne érezz bűntudatot, ha használod. Ne hagyd, hogy az elkényeztetett viselkedésminták felülkerekedjenek. Tarts ki, ne engedj minden kérésnek. Amikor nem engedsz meg valamit, mutass empátiát és megértést. Ahhoz, hogy ezek a technikák eredményesek legyenek nem kell zsarnokká válnod. Valójában a gyerekek minden szabályt képesek gond nélkül elfogadni, ha azt kedvesen tálalják nekik és szívből kötődnek a szüleikhez.

Kezdd el erősíteni azt a koncepciót, hogy az, aki ő, fontosabb, mint amije van.

Hangsúlyozd, hogy adni jobb, mint kapni. Gyakoroljátok a hálát családi körben. Este, amikor már lecsendesedett a nap, beszélgessetek. Kérdezd meg, milyen napja volt, történt-e vele valami, ami jó érzéssel töltötte el. Figyeld meg, hogy egy idő után micsoda sztorik kerülnek elő a farzsebekből. Ilyen és ehhez hasonló módszerekkel megtaníthatod gyermekedet a hálára és a jóság tiszteletére.

Tanítsd meg gyermeked figyelmesnek lenni másokkal.

Az „én, én, én” helyett, helyezzétek át a hangsúlyt a „mi” -re.

Keresd meg ezeket a mindennapi pillanatokat az életetekben, és kérdezz.

Például:

„Kérdezzük meg Sárit, hogy mit szeretne csinálni? „

„Mit gondolsz, mit érez apu, amikor kiabálsz vele?”

„Kérdezd meg a barátodtól, hogy mit szeretne játszani?” vagy

„Menjünk ki a közösségi kertbe paradicsompalántát ültetni…”

Ne feledd, a gyerekek a bátorításra sokkal jobban reagálnak, mint a büntetésre.
Segíts nekik értékelni az élet apróságait.

Mutasd meg mennyi apró öröm van az egyszerű dolgokban. Például a természetben való kirándulásban, vagy a minőségi idő eltöltésében a családdal és a barátokkal.

A napi játékidő és a gyermekekkel való kapcsolat megtalálása az egyik legnagyobb dolog, amit a szülő megtehet a legtöbb negatív viselkedés visszaszorítása érdekében.

Tölts sok időt gyermekeddel, mutass jó példát. Játsszatok, mókázzatok. Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek