- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukKorai matematikai készségfejlesztés: sárkonyha

Korai matematikai készségfejlesztés: sárkonyha

Emlékszel gyermekkorodban a sár puszta élvezetére és varázslatára? Nos, mint minden szabadtéri játék, a sárkonyha is hatással van a tanulási készségekre. Minél rendetlenebb, annál jobb!

A sarazás és a sárral való kotyvasztás mindig is a gyerekek egyik kedvenc játéka volt, és lesz is. A legkisebbek a piszkos játékot élvezik benne a legjobban, nem is sejtve, hogy észrevétlenül elsajátítanak vele pár alapvető matematikai tudást.

A sárkonyha a tanulás fantasztikus eszköze, és mindig is az lesz. Örökké keressük a lehetőségeket, hogy a tanulást a szabadba vigyük; szeretjük megmutatni, hogy a matematika mindenhol ott van.

Tehát, amikor egy kiadós zápor után gyermeked már veszi elő a gumicsizmáját és rohanna sarazni, vedd elő a tudatos éned, és adj olyan játékötletet, amivel nem csak koszos, de okosabb is lesz. A sárkonyha remek lehetőség erre.

A sárkonyházás lépései

1 Gyűjtsétek össze az alapanyagokat és az eszközöket

Miután kijelölitek a sárkonyha helyét, kezdjétek azzal, hogy a kert vagy a ház előtti park környékéről származó természeti erőforrásokat a sárkonyhába viszitek. Gyűjtsetek gallyakat, leveleket, levágott füvet, magvakat és természetesen készítsetek elő különféle cserepeket, tálakat vagy vegyétek elő a kedvenc homokozó játékokat.

A természetben található anyagok nem csak a környezet felfedezésében segítik a gyerekeket, de élénkítik a fantáziájukat is, hogy mit mire lehet majd felhasználni. Egy erős gallyból például tökéletes fakanál lehet, de egy puha falevélből nem.

2 Mérjétek meg az összetevőket

Találjatok ki egyszerű sárleves recepteket, maximum 3-4 összetevővel, és mérjétek ki a hozzávalókat! Készítsetek elő megfelelő mennyiségű sarat, adjatok hozzá pár ágacskát egy csipet füvet és pár szem makkot, és már kezdődhet is a számolás és a kísérletezés. Javasoljuk, hogy a sárleves főzést először modellezd le gyermekednek, aki rövid időn belül rákap a mennyiségek kimérésének az ízére.

3 Hagyd, hogy gyermeked elkészítse a saját sárlevesét

Az önálló tanulás meghosszabbítása érdekében biztosíts szabadon választható opciókat a gyerekednek, hogy elkészíthesse a saját specialitását. Ezért is jó, ha a lehető legtöbb anyagot sikerül összegyűjteni a játékhoz. Legyen nálad egy dobókocka, gurítsatok vele, és az extra hozzávalóból annyit mérjen ki a lurkó, amennyi pötty a kocka tetején van.

Minden recept lényege a megfelelő arány, ezért legyen nálatok papír és ceruza, hogy felírhassátok, miből mennyi került a sárlevesbe.

4 Hasonlítsátok össze a recepteket

Mint a legtöbb játék, a főzőcskézés is közösen élvezetesebb. Ha a kis barátaival együtt főz gyermeked, kérd meg őket a főzés végén, hogy hasonlítsák össze az ételeiket. Meg fogsz lepődni, de saját maguktól rá fognak jönni, hogy például az egyikőjük levese azért sűrűbb, mert kevesebb vizet kevert bele. „Az én levesen sűrűbb, mert csak két pohár vizet tettem bele, Sári meg négy pohárral, a négy pedig több, mint a kettő.”

Ugye milyen egyszerűen lehet egy kis koszolással matekozni?

5 Változtassatok a recepteken

Ennek a ’leckének’ az a legszebb része, hogy minden alkalommal végtelen variációs lehetőség mellett lehet a matematikai készséget fejleszteni. nyáron szedjetek különféle gazokat, virágokat, ősszel gesztenyét, makkot, mogyorót, diót! Mindent, ami csak rendelkezésre áll a fantasztikus sárleveshez.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek