- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaHogyan segítik a játszótéri játékok a gyerekek fejlődését?

Hogyan segítik a játszótéri játékok a gyerekek fejlődését?

Az évek során végzett számos tanulmánynak és megkérdőjelezhetetlen bizonyítéknak köszönhetően ma már mindenki nyíltan elismeri a játszótéri játékok fontosságát a korai életkorban lévő gyerekek számára. Talán te is kíváncsi vagy, milyen előnyökkel jár a kicsik számára, amikor kedvenc játszóterükön kalandoznak, ezért összeállítottuk ezt a praktikus útmutatót, amely bemutatja a játszótéri játékok fejlesztési előnyeit mind fizikailag, mind mentálisan.

A játszótéri játékok előnyei

Néha nehéz elvonszolni a gyerekeket a TV, a táblagép vagy a mobiltelefon képernyője elől, hogy kicsalogassuk őket a szabadba. Egy játszótér segítségével azonban ez a feladat sokkal könnyebben megvalósítható, hiszen a gyerekek szeretik a játszótereket.

Íme néhány indok arra, hogyan segíti a játszótári játék a gyerekek fejlődését.

Fizikai egészség

A szabadtéri játéknak óriási előnye van. Nemcsak arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a szabadban tartózkodjanak és D-vitaminnal töltődjenek fel, de azt is biztosítja, hogy friss levegőt szippantsanak magukba, egészségesen tartva tüdőjüket és az egész légzőrendszerüket. Ha ehhez hozzáadjuk azt a tényt, hogy a nagyobb területű játszótéren folyamatos mozgásban vannak, így az izmaik is erősödnek, egyértelmű, hogy a játszótéri játék csak az egészségük hasznára válik.

Szociális készségek

A játszóterek hihetetlen helyek. Nemcsak elképesztő teret adnak a gyerekeknek a szórakozásra, de segítenek kiemelni őket a komfortzónájukból, segítve őket a saját korú gyermekekkel való szocializációban. A szabadtéri játék nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek fejleszthessék szociális készségeiket és új barátokat szerezzenek, miközben másokkal játszanak ugyanazon a játszótéri játékon. Megtanulják, hogy ne csak megosszák egymással azokat a felszereléseket, amelyeken játszanak, hanem azt is, hogyan lépjenek kapcsolatba más gyermekcsoportokkal, akik esetleg az ő játékaikkal játszanak.

Kreativitás

Amikor a korai fejlődésről beszélünk, a játszóterezést gyakran fantáziadús elfoglaltságnak nevezik, mivel a gyerekek kreativitása valóban virágzik, ha kint játszanak. Egy padból vagy egy kunyhóból posta, üzlet, lakás, vagy akár konyha is lehet pillanatok alatt. A játszótársakból pedig hirtelen rokonok vagy boltosok lesznek.

Mentális jólét

Egy olyan világban, amely egyre nagyobb valószínűséggel szenved a stressztől és a szorongástól, rendkívül fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell kikapcsolni. Azt akarjuk, hogy a gyerekeink kiengedjék a gőzt és ezt a játékokon keresztül tudják a leginkább megtapasztalni. Ahogy a gyerekek az iskolai éveikhez közelednek, már 5 és 6 éves koruktól kezdik érezni az iskola és a tanulás nyomását. Szerencsére a játszóterek nagyszerű lehetőséget biztosítanak számukra a játékra, az interakcióra és a szórakozásra, ami endorfinokat szabadít fel. Ettől fizikailag aktívabbakká válnak és jobb lesz a mentális egészségük is.

Motoros készségek

A különféle anyagú tárgyak érintésével megtapasztalják a különböző textúrákat és formákat, így a játszótéri játékok zseniálisan és szórakoztató módon fejlesztik a motoros készségeket is. A gyermekek finommotorikus készségei természetesen fejlődnek, miközben az úgynevezett szenzoros és építőjátékokkal játszanak. Ez azt jelenti, hogy a játszótéri felszerelések, mint például a homokozók és még a mászókák is, amikbe erősen kell kapaszkodni, mind-mind észrevétlenül fejlesztik a motoros készségeiket.

Mert játszani jó!