- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk2+1 módszer, amellyel a gyerekek érzelmileg intelligensebbek lehetnek

2+1 módszer, amellyel a gyerekek érzelmileg intelligensebbek lehetnek

Egy olyan időszakban, amikor a stressz minden eddigieknél jobban jelen van a mindennapi életünkben, kulcsfontosságú, hogy a gyerekek megtanulják jól kezelni az érzelmeiket.

Íme néhány tipp, amellyel szülőként segíthetsz gyermekednek!

A 2020-as évek soha nem látott kihívások elé állították az embereket. Ezekben a változásokkal teli világban érthető módon szinte mindenki zsonglőrködik az idővel és a feladatokkal, sokan akár a töréspontra is eljutnak.

Hogyan lehet ezekben az időkben kitartani? Hogyan segíthetünk gyermekeinknek az alkalmazkodásban, a rugalmasság elsajátításában?

Valójában minden az érzelmi intelligenciával kezdődik, az érzelmeink tudatosításával, kontrollálásával és kifejezésével. Ez az, amire nagyobb szükségünk van, mint valaha. Az empátia és az együttérzés azok, amik segíthetnek összhangba hozni a cselekedeteinket a szándékainkkal és a képviselt értékeinkkel.

Ritkán fordul elő azonban, hogy egy szülő tudatosan beszéljen gyermekével az érzelmi intelligenciáról, holott azok a gyerekek, akik tudják és ismerik ennek a fontosságát, jobban teljesítenek az iskolában és minőségibb kapcsolatokat tudnak kiépíteni gyerekként majd felnőttként is.

2+1 módszer, amellyel a gyerekek érzelmileg intelligensebbek lehetnek

1 Legyen egy családi értékrend

Mielőtt azonnal gerillaakciókba kezdenél a családi érzelmi intelligencia fejlesztéséhez, győződj meg arról, hogy mindenki egy oldalon áll. A sikeres és boldog család idejében lefekteti az alapértékeket: mit teszünk egymás jólétéért, hogyan segítjük egymást, hogyan kezeljük a konfliktusokat egymás között és másokkal. Ezt a ’szabályt’ a szülőknek kell lefektetniük, hogy minden helyzetben egységes álláspontot képviseljenek és ne zavarják össze a gyerek fejét.

2 Időnként zárjátok ki a külvilágot

Amikor a világ zűrzavaros és elviselhetetlennek tűnik, a legjobb, amit tehetünk, ha hátra lépünk egyet. Ahelyett, hogy a végkimerülésig küzdenél, állj meg egy pillanatra, vegyél egy nagy levegőt és engedd át magad az aktuális érzéseidnek. Lásd be, hogy pihenésre van szükséged, mert a káosz és a stressz az egész családodra hatással van. Tanítsd meg gyermekedet arra is, hogy nem történik katasztrófa, ha időnként elengedi magát és csak a pillanat örömeinek él. Tegyetek félre minden feladatot és élvezzétek egymás szerető társaságát! Játsszatok, főzzetek együtt egy finom ebédet, menjetek el strandolni és töltődjetek fel élményekkel! Töltsétek meg a hátizsákos vízipuskát vízzel és tomboljatok a kertben vagy a vízparton, vagy feküdjetek rá a vízen a Bigmouth óriási rózsaszín cukorkás fánkra és lebegjetek a hullámok tetején!

+1 Dicsérd meg, ha gyermeked helyesen viselkedett

Amikor egy gyermek a pozitív szülői mintának köszönhetően elkezd empatikusan viselkedni, fontosak a visszacsatolások. Éreznie kell, ki kell mutatni, hogy jól döntött, jót cselekedett. Persze fog hibázni, de sokkal jobb nevelési technika a jó dolgok dicsérete, mint a rossz viselkedés megrovása. Ha jó jegyet kap a suliban, vagy ha eredményesen szerepelt egy sportversenyen vagy egy szavalóversenyen, tudasd gyermekeddel, mennyire büszke vagy rá. Amikor figyelmes vagy és elismered a jót, nő gyermeked önbizalma, és ez arra ösztönzi, hogy minél gyakrabban és több élethelyzetben az empatikus hozzáállást válassza.