- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaHogyan magyarázd el gyermekednek a klímaváltozást?

Hogyan magyarázd el gyermekednek a klímaváltozást?

A klímaváltozás mindenkit érint, és ez alól a gyerekek sem kivételek. Ők is néznek híreket, ha máshol nem, de a neten rátalálnak videókra, amik hangvétele általában vészjósló. Ők is megtapasztalják, hogy évek óta nem esik a hó és a szánkó csak porosodik az egyik szekrény mélyén, holott azt tanulják, hogy a mi éghajlati övünkön négy évszak van.

Az, hogy szülőként hogyan magyarázd el gyermekednek a klímaváltozást nem kis kihívás, különösen akkor, ha te magad is félsz a változástól. Ugyanakkor a COVID-19 megtanított bennünket arra, hogy egy vészhelyzetben nincs idő és értelme szépíteni a dolgokat, és változni kell, ha fordul a kocka.

Egy napon a felmelegedő világunk soha többé nem fog hasonlítani arra, amit ismerünk. Ha ezt a tényt el tudjuk fogadni, akkor el kell magyarázni a gyerekeknek a jelenséget úgy, hogy közben csillapítsuk a bennük lévő szorongást.

Ne feledd, a médiában és a neten világvége hangulatú tartalmak bombázzák a gyerekeket is nap, mint nap. Tele vannak szociális szorongással.

Íme néhány tipp arról, hogyan beszélj gyermekeddel a klímaváltozásról anélkül, hogy közben megijesztenéd!

Beszélgetés óvodásokkal

Mutasd meg gyermekednek, hogy a Föld mennyire értékes. Hétvégenként vagy a vakációk alkalmával menjetek ki a természetbe, és csodáljátok meg a természet élőlényeit: fákat, mezőket, virágokat, bogarakat, madarakat, állatokat stb. Az izgalmas felfedezések során beszélgessetek arról, hogy mindennek van valamilyen fontos szerepe a Föld életében. Például arról, hogy a fáknak köszönhetjük az oxigént, amit belélegzünk, vagy a méhekről, amik rengeteg növényt beporoznak, hogy azok termést hozhassanak, nekünk pedig legyen élelmünk. Már egy óvodás is képes megérteni, hogy a természet védelméhez az embereknek össze kell fogniuk.

Beszélgetés kisiskolásokkal

A kisiskolások már jóval több információhoz jutnak a tanulmányaik során a Földről és a környezetünkről. Tudják, hogy vannak különféle éghajlatok és évszakok. Amit tanulnak az már nincs összhangban a valósággal, hiszen a bolygónk változik. Télen már melegebb van, alig esik hó, egyes állatfajok kihalnak és a sort folytathatnák a végtelenségig. Ebben a korban már el lehet magyarázni a gyerekeknek, hogy a gázok szennyezik a levegőt, és a rengeteg szemét mérgezi a talajt, ami árt a növényeknek és az állatoknak is. Természetesen a beszéd nem elég, hiszen egy mindenki jövőjét érintő problémáról van szó. Példamutatással sokkal jobban be lehet építeni a kis tudatukba, hogy ők mit tehetnek a planéta megmentéséért. Gyűjthetitek otthon szelektíven a hulladékot, készíthettek komposztot, ültethettek virágokat és fákat, étkezzetek pazarlásmentesen, vásároljatok papírmentesen. Bármit tehettek, ami belefér az életetekbe.

Beszélgetés idősebb gyerekekkel

A kamaszok és a tinédzserek már jóval több médiatartalmat fogyasztanak és sokkal jobban étik, mi történik a világban körülöttük. Ha a klímaváltozásról beszélgettek, észre veheted, hogy tele vannak a gyerekek aggodalommal és frusztrációval. Vegyük például azt, hogy megnéztek egy ismeretterjesztő filmet, amiben az óceánok élőlényeinek kipusztulásáról esik szó. A nagyobb gyerekek tisztában vannak az ok okozati összefüggésekkel, és jogos aggodalommal tölti el őket a halak vagy a korallok kipusztulása. Menjetek el egy tóhoz és töltsetek egy napot azzal, hogy egy partszakaszt tisztogattok a vízbe dobott szeméttől! Közben pedig beszélgethettek. Elmondhatod kamasz gyermekednek, hogy ezek a problémák nem szűnnek meg egy csapásra, de az előtte álló 70 vagy 80 évben ilyen és hasonló módon ő is tehet mindig valamit a Föld megmentéséért.

Kisebb gyerekekkel játékos módon is megismertetheted a környezetvédelem fontosságát. A kerti játékokkal például megtanulhatják, hogyan óvják és gondozzák a növényeket!