- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaMiért van a gyerekeknek szükségük a szuperhősökre?

Miért van a gyerekeknek szükségük a szuperhősökre?

Képzeld el, hogy egy bevásárlóközpontban meglátsz két kisgyereket szuperhős ruhában, ahogy csúnya szavakkal körítve kergetik egymást!

Ez első gondolatod az lesz, hogy „Hu, vajon milyen szüleik vannak, hogy hagyják őket ilyen filmeket nézni.”

Általánosságban elmondható, – az álláspontjuktól függetlenül – hogy a legtöbb szülő késlelteti a szuperhősös filmek megnézését a gyerekeiknél. De ennek semmi jelentősége, mert más gyerekektől úgy is fognak hallani róluk – akiknek engedik -, mert a gyerekek egyszerűen imádják a feltűnő jelmezekben megjelenő, csodákra képes és korlátlan erejű hősöket. A legtöbbjük jó ügyért harcol, megvédi a gyengéket, ezért szeretik lemásolni őket. De még a gonoszok is nagyon menők tudnak lenni.

A szuperhősös filmekben bemutatott erőszak már problémásabb lehet. Ezeket a filmeket ugyanis nem gyerekeknek készítik. Mégis, a tudomány mai állása szerint a 7-8 éves gyerekek már képesek kiragadni ezekből a filmekből a pozitív üzenetet és különbséget tenni a jó és a rossz között.

Íme 3 ok, amiért a gyerekeknek szükségük van szuperhősökre!

Szuperhősök, mint példaképek

Időnként a gyerekek képesek önállóan megoldani problémákat, mert egészen egyszerűen leutánozzák azokat a szuperhősöket, akiket szeretnek. Felnőttként gyakran megfeledkezünk arról, hogy a gyerekek mennyire kiszolgáltatottnak érezhetik magukat bizonyos helyzetekben. Minden nap új dolgokat tanulnak, amelyek néha nehezek, időnként pedig egészen ijesztők. A szuperhősök olyan példaképek számukra, akikből bátorságot meríthetnek ahhoz, hogy olyan dolgokat is megtegyenek a hétköznapokban, amit maguktól meg sem próbálnának.

A szuperhősök történeteit követve például megtanulnak erkölcsi különbséget tenni a jó és a rossz között, és azt is, milyen szenvedéseken és fájdalmakon mennek át a gyengék és a bántalmazottak. Gyakorlatilag megtanulják, hogy a szerepjátékon keresztül, segítsenek a bajba jutottakon, és ez által nő magabiztosságuk és az önbizalmuk is.

A szuperhősök támogatják a gyermekek fejlődését

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a szuperhősös filmek és játékok milyen nagy hatással vannak a gyerekek fejlődésére. Holott ezekben a játékokban biztonságos körülmények között tesztelhetik le, milyen veszélyes vizeken evezni. Miközben gyermeked a játék során belebújik a jó és a rossz fiúk bőrébe, valójában különböző szerepeket próbál ki.

Ezekben a szerepekben:

  • megtanul különbséget tenni jó és rossz között
  • fejleszti a nyelvi és a tárgyalási képességeit
  • gyakorolja a problémamegoldást és a konfliktuskezelést

Szóval teljesen rendben van, amíg a szülők felügyelete mellett – főleg – fiúk szuperhősöset játszanak, mert fejlődik közben a fizikai, a kognitív, szociális és az érzelmi készségük. Az erőszak pedig arra tanítja őket, hogyan kezeljék a konfliktusokat agresszió nélkül.

A legapróbb részletességgel kidolgozott, mozgatható, táncoló Baby Groot a Galaxis őrzői 2-ből garantáltan le fogja nyűgözni gyermeked!

A szuperhősök növelik a gyerekek magabiztosságát

Egy szuperhős utánzása könnyen segíthet fellendíteni gyermeked önbizalmát, hisz tudjuk, hogy mindig az első próbálkozás a legnehezebb. A szuperhősök megtanítják a gyerekeknek, hogy higgyenek magukban és bízzanak a saját képességeikben. Az életben mindig bátorság és kitartás kell ahhoz, hogy valamit legyőzzünk vagy végigvigyünk. Az első akadály átlépése után pedig minden győzelem tovább erősíti az önbizalmat. Amikor a gyerekek elkezdenek hinni magukban, akkor a csillagos ég a határ.

A magabiztosság érettebbé is teszi a gyerekeket, hiszen ezáltal megértik a döntéseik következményeit. Azt is megtanulják, hogy nem baj kudarcot vallani, hiszen a hősöknek sem sikerül minden elsőre. Nem adják fel az első akadálynál, hanem mindig visszatérnek. A szuperhősöket utánozva a gyerekek is kitartóbban próbálják megoldani a problémákat, és rájöhetne arra, hogy egy zárt ajtó is jelenthet egy újabb megoldást.