- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy nevelj kitartó gyermeket

Így nevelj kitartó gyermeket

Tekints úgy az akadályra, mint egy lehetőségre! Ha citromot adott az élet, készíts belőle limonádét!  Ezekből a szállóigékből is jól látszik, hogy a rugalmasság és a kitartás az egyik legfontosabb attitűd, amit gyermekeinkben – és saját magunkban is – fejleszthetünk.

Ezeknek a készségeknek az ismeretében tudunk ugyanis túllépni az akadályokon és megvívni a kihívásokkal.

A kitartás megtanítása

A nehézségekkel szembeni kitartás képessége éppoly elengedhetetlen a sikerhez, mint a tehetség vagy az intelligencia. Az élet nem lesz könnyebb. És bár a szerencse felfedezése jól hangzik, ahhoz is sok kreativitásra és hozzáértésre van szükség.

Íme néhány tipp ahhoz, hogyan tudsz kitartó gyermeket nevelni.

1 Állj mellette

A kitartás egyik előnye, hogy segít a gyerekeknek megbirkózni a problémákkal akkor is, amikor te fizikailag nem tudsz segíteni, például az iskolában. Amikor gyerekeink megbirkóznak egy frusztrációval, könnyebben tudnak tanulni és könnyebben adják át a már megszerzett ismereteiket is. A kitartás azonban nem azt jelenti, hogy gyermekednek egyedül kell ’megkeményednie’. Add meg a családi összetartás érzését, közösségeket, ahová járhat, barátokat és az ötletek világát! A kapcsolatok a legjobb eszközeink a nehézségek kezeléséhez.

2 Lépj közbe, de ne vedd át az irányítást

Tisztában kell lenned azzal, hogy a te célod nem az árnyékolás, a megoldás vagy a kijavítás, hanem az, hogy felajánld azt, amit a szakértők ’keretnek’ neveznek. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy kisgyerek esetében, aki egyedül szeretne salátát készíteni, azt jelenti, hogy mindent előkészítesz számára, ami a salátához szükséges, de a salátát ő készíti el. Egy öt évesnek azt is jelentheti, hogy megfelelő időt biztosítasz a számára, hogy be tudja kötni egyedül a cipőjét anélkül, hogy késésben lennétek. Vagy azt is jelentheti, hogy megkérdezed, „Tudok segíteni a probléma megoldásában?”. Nem megoldasz, hanem a háttérben támogatsz.

3 Ösztönözd a fejlődési gondolkodásmódot

Ha azt tanítod a gyermekednek, hogy az intelligencia nem állandó, hanem folyamatosan bővíthető, nagyobb motivációt mutat majd az iskolában és jobb jegyeket szerez. Ahhoz, hogy ezt megértse, nagyon tudatosan el kell magyaráznod neki, hogyan működik az agy. Mondd el úgy, hogy olyan, mint egy izom, ami használat közben erősödik. Így könnyebben meg fogja érteni, hogy minél kitartóbban dolgozik vagy tanul, annál jobb eredményekre számíthat. Fontos, hogy dicsérd. De ne a teljesítménye miatt, hanem a beletett munka és a kitartása végett.

4 Bátorítsd kreativitásra

Kérd meg gyermeked, hogy képzelje el a megszokott megoldásokat – amit a szakértők divergens gondolkodásnak neveznek – a családi problémákra, és figyeld meg, hogy a kreatív problémamegoldás lesz a motivációja. Például, ha mindenki pizza estet szeretne tartani, de kifogytatok a szalámiból, ahelyett, hogy azonnal a boltba rohannál, kérd meg, hogy találjon három olyan dolgot a hűtőben, amivel a szalámit helyettesíthetitek. A kitartást ugyan is nem csak az aktív problémamegoldás, hanem a kreativitás és a rugalmasság is fejleszti.

5 Nézd az élet jó oldalát

Az optimizmus a kitartás kulcsfontosságú összetevője, és bár egyes gyerekek természetesen vidámabbnak tűnhetnek, mint mások, ez egy olyan attitűd, amely tanítható. Magyarázd el gyermekednek – ahányszor csak szükséges –, hogy nem az a legfontosabb, hogy mit csinál rosszul (vagy mi az, ami rosszul megy), hanem az, hogy mit tesz azután és milyen tanulságokat von le belőle, hogy legközelebb jól süljenek el a dolgok.