- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategória3 módszer a gyerekek erősségeinek fejlesztésére

3 módszer a gyerekek erősségeinek fejlesztésére

Lehet, hogy gyermeked nem mindig viselkedik ideális módon, de ha átkeretezed a helyzetre adott reakcióit, idővel a legjobb tulajdonságai valóban felragyoghatnak. Ez furcsán és bonyolultan hangozhat elsőre, de egy alapelvre vezethető vissza: arra összpontosíts, amit a gyereked jól csinál.

Kutatások kimutatták, hogy a gyerekek erősségeinek hangsúlyozása növeli annak valószínűségét, hogy egészségesebbek, boldogabbak és aktívabbak legyenek a közösségekben. Ha már most az erősségeit fejleszted, később jobban fog teljesíteni az életben, harmonikusabb kapcsolatai lehetnek és pozitívabban látja majd a világot.

Nézzük tehát meg, mit tehetsz a jelenben gyermeked jövőbeli erősségeinek fejlesztésére!

3 módszer a gyerekek erősséginek a fejlesztésére

1 Tanítsd meg, hogy senki sem lehet jó mindenben

A teljesítményorientált világunkban van egy óriási tévhit, mégpedig, hogy mindenkinek ki kell hoznia magából a maximumot. Ezt a trendet erősíti a közösségi média, ahol tökéletes családokat és szuper gyerekeket láthatunk a képernyőt görgetve. Ez pedig arra késztet sok szülőt, hogy gyerekeikre ’fejlesztési projektként’ tekintsenek, és minden gyengeségüket erősítsék. A gyerekek nagy része már kiskorában túlhajszolt és önbizalomhiányos emiatt.

Lehet, hogy el kellene engedni ezt a túlidealizált és a realitástól elrugaszkodott szemléletet, és engedni, hogy a gyerekek gyerekek maradhassanak.

A versengés helyett érdemes lenne megnyugtatni a kicsiket, hogy mindenkinek vannak gyengeségei és ez így normális. Lehetünk tökéletesek a tökéletlenségeinkben is. Leszúrás, bosszankodás és elégedetlenség helyett tedd fókuszba gyermeked erősségeit és ezekre reagálj. Ha megdicséred valami olyanért, amit jól csinált, olyan büszke lesz, hogy legközelebb még jobb akar lenni, mert az elismerő szavak motiválnak és erősítik az önbizalmat. A dicsérettel és az erősségek kihangsúlyozásával értékesnek fogja érezni magát.

2 Fogd fel úgy, mint egy súlyzós edzést

Amikor már látod, hogy miben jó a gyermeked, mutass neki olyan lehetőségeket, amikkel jobbá válhatnak erősségei. Olyan ez, mint egy súlyzós edzés. Minél többet erősítünk egy testrészt, annál erősebb és tónusosabb lesz.

A tanév kezdésekor például megbeszélhetitek, hogy azokra a tantárgyakra összpontosítson jobban, ami megy neki, és csak annyi energiát tegyen a gyengeségeikbe, hogy ne kerüljön bajba. Ha menet közben megtáltosodik, annál jobb.

Na de hogyan is működik az erősségeken alapuló gyereknevelés?

Példaként nézzük a tollbamondást! Ha gyermekednek nem olyan jó a helyesírása, törekedhet az olvashatóságra vagy a szókincsére. Miért?

A kutatások azt is kimutatták, hogy az erősségek maximalizálása nagyobb előnnyel jár, mint a gyengeségek kihangsúlyozása. Egy gyermek élete, aki az erősségeire összpontosít, nem csak eredményesebb lesz, hanem tartalmasabb is, mivel nagyobb valószínűséggel választ majd olyan karriert és hobbikat, amelyek az öröm és csoda érzését kelti benne. Ezt akár már kisgyerekkorban is el lehet kezdeni azzal, hogy a játékokon keresztül megfigyeled, milyen tevékenységek okoznak nehézséget számára, és mik örömöt és sikerélményt.

Ha vége a sulinak vagy az ovinak, ne azt kérdezd meg legközelebb, „Milyen napod volt?”, hanem azt, hogy „Miben voltál ma ügyes?”

3 De ne tedd gyermeked egy ’dobozba’ se

Természetesen az, hogy gyermeked kihasználja az erősségeit, nem jelenti azt, hogy nem segítheted őt új készségek fejlesztésében. Amikor a gyerekek megtanulnak merésznek lenni, ezt a szakirodalom gumiszalag elméletnek nevezi. Ez azt jelenti, hogy bizonyos szintig bárki képes kilépni a komfortzónájából. Ugyanakkor elegendő gyakorlással minden gyerek fejlesztheti a türelmét, a matematikai képességeit és sok egyéb más készséget.

A legtöbben tudjuk, hogy ha egy gyerekre azt mondjuk, szégyenlős, az akár tönkre is teheti a későbbi önbizalmát. De az erősségek túlbeszélése is identitáskérdéssé válhat. Ha folyton csak dicsérünk egy gyereket, hajlamos lesz azt hinni, hogy ő egy igazi szuperhős és mindenben jó. Amikor dicsérsz, a szuper menő vagy a zseni vagy helyett mondd inkább azt, hogy „Az egyik dolog, amiben igazán jó vagy az a…..”. Így fejlődik gyermeked önértékelése, de képes lesz a realitás talaján maradni.