- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA rajzfilmek és a gyermekkori világkép – 4 +1 tipp a békés...

A rajzfilmek és a gyermekkori világkép – 4 +1 tipp a békés gyerekkorért

Ha a Te csemetéd is szívesen néz rajzfilmeket, egészen biztosan elgondolkodtál már azon, hogy az adott mese vajon milyen hatással van a világképére és a lelkére. Ebben az írásunkban igyekszünk Neked tippeket adni, hogy helyén kezelhesd a modern rajzfilmek sokszor túlzásnak tűnő ingereit.

Ma már a legkisebbeknek szóló mesékben is előkerülhetnek felnőttes dolgok. Túl sok vagy túl gyors információáramlás, agresszivitás, szerelem, szexualitás és csapongó érzelmek. Bár ezek természetesek és az élet velejárójának is tekinthetők, nem mindegy, hogy mikor találkoznak velük először a gyerekek. Valamint, ha találkoznak, van-e lehetőségük feldolgozni azokat. Ezért jó, ha tudatosítod magadban azt, miként segíthetsz gyermekednek az ingerek és kérdések csillapításában, feldolgozásában.

Ám mielőtt belemerülnénk a témába, nézzünk meg egy kis kitekintést a rajzfilmes korszakokról, hogy érthetőbb legyen, miért is befolyásolnak annyira kicsiket és nagyokat egyaránt.

A rajzfilmek és nagy korszakaik

Azzal talán már mindenki tisztában van, hogy a mesék és a rajzfilmek nagymértékben hozzájárulnak a gyerekek belső világának és életfelfogásának kialakulásához. Éppen ezért lehetnek rájuk jó és rossz hatással is. Mert nem mindegy, mit és mikor néznek. Viszont a jelenlegi társadalom és filmipar sajnálatos módon nem mindig veszi figyelembe, mi az, ami a gyerekeknek való. Illetve az a gyermek, akit magára hagynak tévénézés vagy internetezés közben, gyorsan olyan tartalomra bukkanhat, ami nem az életkorának megfelelő.

Az életkort a nagy modern mesefilmes korszakok sem mindig határolták be eredményesen, éppen ezért kell Neked szemfülesnek lenned.

Első korszak: A Disney-mesék

Sok kutatás és könyv foglalkozik a mesék korszakolásával és hatásával a gyermekek pszichés fejlődésére. Mi most Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor szociológusok elméletét követjük nagy vonalakban.

Ők úgy vélekednek, hogy az első nagy korszakba a Disney-mesék tartoztak, melyek során még könnyű volt felismerni a szereplőket. A jók, a hősök és segítőik kedvesek és szeretetre méltók voltak, míg a rosszak rútak. Ezek egyértelműen a Jó és Rossz szembenállását mutatták be a gyerekek számára is érthetően. Amely egyébként sokat segített abban, hogy a kicsik és kicsit nagyobbak megértsék döntéseik súlyát és azt, hogy a jótettekért erkölcsi jutalom jár.

Itt óriási szerepet játszott a szeretet, az otthon és a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” állapot elérése.

Második korszak: társadalmi változások

A második korszakban elérkeztünk a társadalmi változásokhoz, melyekben szerepet kap a technika és az ember (vagy emberi tulajdonságokkal felruházott karakter) szembenállása. Itt is fontos a család és az értékek, de ezek a szereplők már inkább fogyasztóként vannak jelen a mesékben, mintsem konkrét hősökként. Ilyen népszerű mesesorozatok voltak régebben például a Maci Laci, a Foxi Maxi és a Flinstone család.

Harmadik korszak: gyermekekre szabott világ

A hősök itt ismét gyerekek, vagy állatok, akikkel könnyű az azonosulás. Olyanok, mint Niels Holgersson, Szíves Bocsok, Az én kicsi Pónim, Hupikék Törpikék vagy a Gumimacik. Az igények egyértelműen a gyerekekre szabottak, a szörnyűségeket pedig igyekeznek kikerülni a témák közül az alkotók. A hősök felnőttes képességekkel rendelkeznek: bátrak, talpraesettek, kitartóak és sokszor eleve varázserővel felszereltek, a csoda egy eleve adott életfeltételként van jelen ezekben a sorozatokban. Habár jó néhányan éppen emiatt bírálják ezeket a meséket, mert úgy vélik, hogy miattuk túl idealizálttá válik a világ.

Negyedik korszak: erős agresszivitás

Ebben a korszakban leginkább a japán és amerikai alkotások nyernek teret. Ennek következtében állandósul a Jó és a Rossz közti harc, megjelennek a harci technikák, nagy csaták, szélsőséges érzelmek, és a folyamatos cselekvés, szinte szünet nélküli erőlemenetel, valamint folyamatos küzdelem.

Ezek a rajzfilmek tehát sok-sok ingert zúdítanak a kicsikre, akik sokszor egyedül maradnak az emiatt létrejött szorongással és ugyancsak temperamentumos módon próbálják levezetni azt.

Ám egyesek szerint a túlságosan ideális világ látszatának fenntartása is okozhat gondokat a gyerkőcök lelkében. Ezért akármelyik korszak meséit is kedvelje szemed fénye, érdemes odafigyelned rá, és támogatni őt, hogy bármi is jár a fejében vagy bármi fészkelődik a szívében, merjen beszélni róla.

4+1 tipp a békés gyerekkorért

Elképzelhető, hogy úgy érzed, ehhez Neked is szükséged van egy kis segítségre, de egyáltalán nem kell aggódnod emiatt. Hiszen gyermekednek sokszor az is elegendő, ha figyelemmel fordulsz felé.

1) Nézzetek mesét együtt

Mivel a mesékben sokszor előbukkan olyasmi, ami a gyerekeket megijeszti, elbizonytalanítja vagy, ami nem nekik való, jó taktika, ha nem hagyod magára mesézés közben. Hanem együtt vetitek bele magatokat a rajzfilmek világába. Így bármi történik, ott lehetsz vele. Oldhatod humorral, csodálkozással, jótanáccsal vagy öleléssel a feszültséget.

2) Játszatok közösen

Ha nem tudod vagy nem akarod lebeszélni egy adott meséről csemetédet, de úgy érzed, később esetleg űrt vagy gondot hagyhat a lelkében mindaz, ami a jelenetekben történik, játszatok közösen.

Játsszátok el azt, ami a mesében történt és keressetek a konfliktusokra saját megoldásokat. Vagy ültessétek a hősöket át egy másik világba, például mesehősös játékaink segítségével. Ezek a technikák mind támogatják gyerkőcödet abban, hogy megértse, mi és miért zajlik a fejében vagy éppen a mesében.

3) Beszélgessetek

Akár a mesékben látottak miatt, akár bármi más miatt érzed azt, hogy gyermeked másként viselkedik, netán fél valamitől, nagyon fontos, hogy beszélgess vele. Legyél nyílt és őszinte. Mondd el neki, hogy vannak olyan helyzetek, amikor Te sem vagy biztos az érzéseidben, de ettől még értékes ember maradsz. Ennek hatására csemetéd nem sebezhetőnek fog majd látni, hanem hozzá még inkább közelállónak, mert tudni fogja, hogy Te sem vagy tökéletes. Neked is vannak nehéz pillanataid, de az a legfontosabb, hogy a család ott van egymásnak.

4) Erősítsd benne a pozitív értékeket

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik az, hogy bármit is lát kisfiad vagy kislányod a mesében, példamutatással és határozott elvekkel erősítsd benne a pozitív értékeket. Ez egyaránt vonatkozhat a viselkedésére, a saját erősségeire, de arra is, hogy mit tesztek a környezetetekért és a közösségetekért. Mert a pozitív példák – családi csapatépítés, iskolai önkéntesség, környezetvédelem vagy adományozás – rávilágíthatnak arra, hogy az agresszív viselkedés és a csapongó érzelem nem megoldás a bajokra. Emiatt a későbbiekben hamarabb észreveszi majd gyermeked azokban a mesékben is a jókat, akiket már nem olyan könnyű felismerni.

+1) Mozogjatok

A mozgás köztudottan segít a stressz levezetésében, a szorongás és a feszültség oldásában. Ezért mozogjatok sokat. De, ha megteheted, akkor ez a mozgásforma inkább legyen közös szabadtéri játék, sport, kirándulás, kalandpark, vagy csak egy séta, mintsem a megszokott és sokszor kötelező jellegű edzés.

Persze az edzésnek és szervezett sportnak is számos előnye van, ám az egy feszültebb helyzetben sokszor nem enyhíti a kicsik teljesítménykényszerét és szorongását, hanem fokozza azt.

Ennél gyakran egyszerűbb és mókásabb megoldás például a hinta, csúszda, labda vagy buborékfújó bevetése. A lényeg pedig mégiscsak az, hogy legyél ott neki, amikor szüksége van Rád, akár mesékről, akár másról essen szó.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek