- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukMiért nem alszik a gyerek? - 7 ok és tipp az altatáshoz

Miért nem alszik a gyerek? – 7 ok és tipp az altatáshoz

Ébren van-e gyermeked, amikor éppen szundítania kellene? Ennek a praktikus altatási tréning útmutatónak a segítségével tudd meg, hogyan lehet elaltatni egy nyűgös kisgyereket! Egy hosszú nap után az esti lefekvési rutin végeztével frusztráló lehet, ha a gyermeked megjelenik a szobád ajtajában, és láthatóan nem alszik. Az is lehet, hogy amint csendben kiosonsz a szobájából, utánad kiált, mert fél a sötétben, vagy egy korty vizet kér még.

Bizonyos esetekben az elalvási nehézségek a gyerekek fejlődéséhez kapcsolhatók, de előfordul, hogy az esti hiszti a fektetési rutin változásainak a következménye. A kisgyermekek is felléphetnek a függetlenségük kifejezésére. Ők a szüleiken tesztelik a határaikat, és az alvás megtagadása ennek az egyik elsődleges módja.

Ennek ellenére gyermekednek – és neked is – szüksége van minden nap egy kiadós alvásra. Íme néhány stratégia a kisgyermekek elaltatási problémáinak a leküzdésére.

1# A gyermeknek dührohama van az alvás miatt

Mi lehet ennek az oka?

A kisgyermekek hajlamosak érzelmileg összeomlani, amikor eljön az alvási idő, mert nem akarják, hogy a nap véget érjen. Több időt akarnak a szüleikkel tölteni, nem akarják befejezni a játékot vagy egyszerűen csak túlságosan fáradtak.

Lehetséges megoldás:

Határozz meg egy fix lefekvési időt és legyen egy konkrét esti rutinotok. Minden este emlékeztesd gyermekedet arra, hogy mi fog következik. Mondd: „A fürdés után fogat mosunk, mesét olvasunk, aztán szépen lefekszünk.”

Ne hagyd magad félrevezetni! A rutinhoz akkor is tartsd magad, ha gyermeked úgy pörög este, mint egy Duracell nyuszi. A kisgyerekek ugyan is minél fáradtabbak, annál aktívabbak. Az esti ütemterv betartása megkönnyíti az esti átmenetet, így amikor beteszed szemed fényét az ágyába, tudni fogja, hogy ideje aludni.

2# A gyerek a szülei után kiált

Mi lehet ennek az oka?

Gyereked nem akar egyedül lenni.

Lehetséges megoldás:

Amikor gyermeked éjjel felsír, vagy arra kér, hogy menj vissza a szobájába, próbálj meg időzített látogatásokat ütemezni a gyermek szobájába ahelyett, hogy minden kérésre ugranál. Ha betartod az ütemtervet, gyermeked idővel meg fog nyugodni, hiszen megkapja, amit szeretne. Eleinte 5 percenként menj be a gyerekszobába megnyugtatni csöppségedet, majd ezt az időt told ki 7, aztán 10 percre. Egy idő után azt fogod tapasztalni, hogy megtanulja megnyugtatni magát és egyedül is elalszik.

3# A kisgyerek folyamatosan felkel az ágyból.

Mi lehet ennek az oka?

A gyermek egyszerűen nem akar aludni, vagy elválasztási szorongása van.

Lehetséges megoldás:

Kíváncsi vagy, hogyan lehet egy kisgyermeket ágyban tartani? Ha gyermekednek nehézségei vannak az ágyban maradással, tartsatok egy óra csendes pihenőt, mielőtt jó éjszakát mondanál neki. A meseolvasás, egy kis összebújás, egy pihentető fürdés vagy egy altatódal meghallgatása segíthet abban, hogy jól aludjon.

Ha gyermeked ennek ellenére is folytatja ezt a viselkedést, adj neki felkelési engedélyt. Engedd meg neki, hogy elhagyja a hálószobáját, de csak egy alkalommal, és akkor kérjen mindent, amire csak szüksége lehet (alvó plüss, víz, ölelés, orrfújás stb.). Hónapokba telhet, amíg abbahagyja az éjszakai mászkálást, ezért ne feledd, a következetesség kulcsfontosságú. Néhány gyermek számára a felkelési engedély kompenzálja a sírást és a kiabálást, miközben továbbra is kontroll érzetet ad nekik.

4# Túl sokáig tart elaludni

Mi lehet ennek az oka?

A következetes alvási rutin hiánya vagy a gyakori késői elalvás lehet a hibás.

A napirend hirtelen megváltozása, például a késő délutáni szunyókálás vagy a késői esti elalvás befolyásolhatja a kisgyermekek elalvási szokásait.

Lehetséges megoldás:

Azoknak a kisgyermekeknek, akik még napi kétszer szunyókálnak, a szakemberek körülbelül 45 perces délelőtti alvást javasolnak nagyjából 10 óra körül. A délutáni alvást érdemes 13 órára időzíteni, és lehetőség szerint ne tartson 2 óránál tovább. Ha gyermeked már akkora, hogy napközben már csak egyszer alszik, próbáld meg a délelőttöt aktív tevékenységekkel kitölteni. Az alvás ebéd után nagyjából délután egy órakor időszerű, de legfeljebb kétórás legyen.

A jól időzített nappali alvások nagymértékben segítik az esti elalvást.

5# A gyerek fél vagy rémálmai vannak

Mi lehet ennek az oka?

Amíg a gyermek fantáziája fejlődik, mindenféle arcokat és szörnyeket találhatnak ki, akik természetesen a sötétben jönnek elő.

Lehetséges megoldás:

A rémálmok 2 és 3 éves kor között a leggyakoribbak. Ha egy gyermek hajlamos ezekre a félelmekre, a lehető legvidámabbá érdemes tenni a lefekvési rutint. Ha gyermeked felriad, érthető módon meg akarod nyugtatni azzal, hogy nem kell félni, hiszen nincs ott senki. A gyerekeknek ezek a mumusok viszont teljesen valóságosnak tűnnek. Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy nem léteznek ezek a szörnyek, mondd inkább azt, hogy „már elment, nem kell aggódnod”. Nem kell szépíteni vagy túlmagyarázni a dolgokat, egyszerűen csak nyugtasd meg gyermeked, és amint ellazul, kívánj neki jó éjszakát.

6# A gyermek az éjszaka közepén felébred

Mi lehet ennek az oka?

Amikor gyermeked elér egy alvásciklus végét, megébred, és rájön, hogy egyedül van.

Lehetséges megoldás:

Előfordulhat, hogy gyermeked nem képes önmagát visszaaltatni, ha megszokta, hogy mindig van mellette valaki, aki segít az elalvásban. Talán meglepő, de egy-egy nagyobb fejlődési mérföldkő is szerepet játszhat az éjszakai megébredésben. Ha például a gyermeked éppen most tanul járni, akkor fejben annyira ennek a gyakorlására összpontosíthat, hogy ettől nem tud aludni.

Alvásra neked is szükséged van, ezért ne hagyd, hogy gyermeked teljesen szabotálja az éjszakát! Ha éjszaka felébred, ne vedd ki az ágyból, ne szólj hozzá, csak simogasd meg a fejét, majd menj ki a szobából. Sok kisgyereknek segít ilyenkor egy takaró vagy egy plüss állat, amit magához ölelhet.

7# A kisgyerek túl korán kel fel reggel

Mi lehet ennek az oka?

Ahogy nőnek a kisgyermekek egyesek azonnal felkelnek, amint bevilágít a fény az ablakon keresztül, vagy még annál is korábban, és ilyenkor nem akarnak egyedül lenni. A kisgyermeknek kevesebb alvásra van szükségük, mint a csecsemőknek.

Lehetséges megoldás:

Ha úgy tűnik, hogy gyermeked kipihent (a kisgyermekeknek naponta 12–14 órát kell aludniuk, beleértve a napközbeni kis alvásokat is), próbáld meg kitolni az esti lefekvés idejét. Ha ezzel sem oldódik meg a probléma, próbáld meg kitalálni, mi zavarja őt reggel. Ha besüt a nap a szobájába, szereljetek fel az ablakára redőnyt vagy árnyékolót. Ha gyermeked korán kel, ne adj neki azonnal tejet vagy ételt, hogy ne társítsa a felkelést az evéssel.

Ha kisgyermeked nem jár még bölcsődébe, és otthon vagytok, az optimális ébredés ideje 7-7:30 között van. Ha korábban megébred, magyarázd el neki, hogy még nem jött el a felkelés ideje. Néhány kisgyerek ilyenkor visszaalszik, mások ébren maradnak és eljátszanak a kiságyukba, amíg a szüleik be nem mennek hozzá.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek