- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésKreatív módszerek a kisgyerekek otthoni beszédfejlesztéséhez

Kreatív módszerek a kisgyerekek otthoni beszédfejlesztéséhez

Számos család nem áll még teljesen készen arra, hogy visszatérjen a pandémiát megelőző rutinjához, és azon aggódik, hogy gyermeke talán nagyon lemaradt a beszédfejlődésében. Íme néhány kreatív módszer a kisgyerekek otthoni beszédfejlesztéséhez, hogy a következő tanévben ne legyen elmaradásuk.

A pandémia csúcsakor a legtöbb szülő azért aggódott, hogy mi lesz gyermekével, ha nem vehet részt a kreatív foglalkozásokon vagy akár a logopédiai fejlesztéseken. A szülői aggodalmak az egekbe szöktek az óvodák és az iskolák bezárásával, amikor az intézmények bezártak, és belekerültek a virtuális tanulás és a home office ördögi körébe.

De még a pandémiás köd eloszlásával sem csökkenek a szülői félelmek, hiszen most meg nyakunkon a nyári szünet, és vannak, akik továbbra is biztonságosabbnak tartják az otthonmaradást.

A gyerekek beszédfejlesztésének a kulcsa meglehetősen egyszerű. A gyerekek a játékokon alapuló interakciók révén tanulnak a legjobban. Sok nyelvi fejlesztést lehet otthon kialakítani olyan tárgyakkal, amelyek már eleve ott vannak az otthonokban.

Íme néhány tipp és trükk, amit a szülők bevethetnek gyermekeik nyelvtudásának fejlesztéséhez otthon.

Kreatív módszerek a kisgyerekek otthoni beszédfejlesztéséhez

1# Nyelvi modellezés

Amikor kisgyermekeddel játszol, a cselekedetek elbeszélése segít megérteni neki a szövegkörnyezetet. Fontos olyan rövid, közvetlen kifejezéseket használni, amelyeket könnyen feldolgozhat és beépíthet a szókincsébe, például „gurul az autó”, „kék autó”, „szép baba”. Az egyszerű és tömör kifejezések, bár nyelvtanilag néha hiányosak, segítenek gyermekednek megérteni a nyelv alapjait.

A finomabb nyelvi fogalmak később megtanulhatók, ha a gyermek már jobban megérti vágyainak kommunikációját.

A beszéd tanulásának korai szakaszában kerüld az olyan kifejezéseket, hogy „Mondd azt, hogy de szép piros orra van a babának!”, és helyette koncentrálj arra, amit meg szeretnél tanítani: „piros orr”. Teljesen rendben van, ha gyermeked nem utánozza le azonnal, amit mondasz, de mint tudjuk, ismétlés a tudás anyja.

2# Dugd el a technológiát

A kutatások azt sugallják, hogy napi két vagy több óra képernyő bámulása negatív hatással lehet a kisgyermek kognitív képességire, ami késleltetheti a nyelv elsajátítását. A technológia remek eszköz a fejlesztésre, de csak mértékkel. Persze adj lehetőséget mesenézésre mindennap, de inkább arra ösztönözd a gyermeket, hogy a nap folyamán kézzelfogható játékokkal és tárgyakkal játsszon. A mesenézés legyen közös program, hiszen közben kérdéseket tehetsz fel, és ezáltal is modellezed a beszéd elsajátítását.

3# Ne tegyél mindent elérhetővé

Ha mindent hozzáférhetővé teszel gyermeked számára a nap folyamán, korlátozott lehetőségek maradnak a céltudatos kommunikációra. Ha gyermeked kedvenc játékát számára el nem érhető polcon helyezed el, vagy gyümölcslé nélkül adsz neki egy üres csészét, ez céltudatos interakcióra kényszeríti. „Kérem a plüss macit” vagy „kérek almalét”.  Ha gyermeked még csak a mutogató szakaszban van, és rámutat valamire, te verbálisan modellezd le számára, amire mutat. „A kék autót kéred?” – például így.

4# Vond be a gyereked a napi rutinba

A gyerekek imádnak részt venni a felnőtt tevékenységekben. Ha gyermeked örömmel segít a ház körüli házimunkákban, például a mosás vagy a főzés közben, ez egy nagyszerű lehetőség a nyelvtudás gyakorlására és a szókincs bővítésére. Adj gyermekednek egyszerű utasításokat. Ha például palacsintát készítetek ebédre, mérd ki a hozzávalókat kis edényekbe, és kérd meg csemetédet egy-egy apró mozzanatra. Például „lisztet beleönt”. Ha a heti nagymosást végzitek, és te a ruhadarabok nevét szeretnéd gyakorolni vele, akkor az olyan felszólításokkal, mint például a „zokni be” vagy a „póló be” egyszerűen gyakorlod vele a kifejezéseket. Minél többször végzitek a közös házimunkát, annál gyorsabban épülnek be a szavak a kisgyermeked szókincsébe.

5# Adj nyílt végű játékokat

Egy másik nagy kérdés, hogy milyen játékokat érdemes adni a kisgyerekeknek, amikkel a kreatív képzelőerejük a leglátványosabban fejlődhet. Ezek általában a nyílt végű játékok.

A nyílt végű játékok olyanok, amiket különféle módon lehet használni. Például az építőkockák felhasználhatók torony vagy kastély építésére, telefonként, vagy autóként a szőnyeg körüli közlekedésre. A nyílt végű játékok elősegítik a kreatív gondolkodást és növelik a színlelt játéktudást.

6# Hagyd, hogy kreatív legyen

Míg ezek a tippek és trükkök a nyelvtudás fejlesztésére egyszerűek, a szülők gyakran tanácstalanok, hogy milyen tevékenységekkel foglalják le a kisgyerekeket egész nap. Az az igazság, hogy nincs szükség arra, hogy mindennap új játékokat vásárolj. A legjobb szókincstanulás ugyan is akkor történik, amikor olyan tevékenységeket végeztek, amik az otthonnal kapcsolatosak. Nézzük, mik lehetnek ezek.

„Szenzoros” ládák

Az érzékszervi ládák olyan kis konténerek, amikbe különböző textúrájú, formájú és méretű használati tárgyakat tehetsz egymással összekeverve, hogy ezzel is ösztönözd gyermekek kíváncsiságát. Ezek a „kötelező” ismeretek (kanál, tányér, pohár, szivacs stb.) nemcsak a beszéd-, és nyelvtudást segítik elő, hanem az agy számos más aspektusát is beindítják, beleértve az érzelmi szabályozást és a finom motorikus készségeket.

Természetesen a töltőanyagok a gyerek életkorának és képességeinek függvényében változhatnak, de kerüld az olyan eszközök használatát, amik veszélyesek lehetnek.

Kézműves foglalkozások otthon

Az otthoni kézműves programok, különösen egy-egy ünnep körül, nagyszerű tevékenységek a beszéd és a nyelvtudás elmélyítésére. Segít megtanulni és követni az utasításokat, kérni, valamint elsajátítani az egyes lépésekhez szükséges tárgyak nevét. A Pinterest nagyszerű forrás lehet a kézműves ötletekhez!

Közös főzés

Ha megengeded gyermekednek, hogy segítsen az ételek elkészítésében, akkor hozzásegíted a legkülönfélébb főnevek és igék megtanulásához. A közös főzés szintén nagyszerű tevékenység, ha gyereked válogatós. Bevonása az az ételek elkészítésébe garantáltan meghozza az étvágyát az étkezőasztalnál.

„Forduló” ás párkereső játékok

A társasjátékok és a körforgással párosuló játékok (például a labda elkapása) nagyszerűek a türelem fejlesztéséhez és a kérés elsajátításához. Még egy egyszerű társasjáték is, például a Bogyó és Babóca képkereső is olyan egyszerű, ami megfelel egy kisgyermek igényeinek. A körfordulós játékok felhasználhatók kiválóan alkalmasak a szociális készségek fejlesztésére is, mivel a gyerekeknek ilyenkor gyakran meg kell fordulniuk, ki kell várniuk a sorukat vagy be kell tartaniuk a játékszabályokat. Mindemellett jól ki is mozogják magukat, ami számos készséget fejleszt a korai gyerekkorban.

Kádidő

Egy másik nagyszerű lehetőség a nyelvi tudás szélesítésére a kádidő, azaz az esti fürdetés ideje. A fürdőjátékokkal való játszás, a habfürdővel való rajzolás a fürdőszoba falára, a vízipisztolyozás mind-mind remek lehetőségek a beszélgetésre és a szavak tanulására.

Pandémia ide vagy oda, az otthoni közös játék és a játékos fejlesztés fontos része a gyerekek nyelvi képességeinek fejlesztésének. Ezek a tevékenységek ráadásul nem csak fejlesztenek, de segítik elmélyíteni a szülő-gyerek kapcsolatot, ami érzelmi biztonságot ad a kisgyerekeknek. Ha pedig jól érzik magukat, fogékonyabbak is a tanulásra.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek