- Hirdetés -EnchanTimals babák
JátékötletekA gyurmázás előnyei a korai gyerekkorban

A gyurmázás előnyei a korai gyerekkorban

Gyúrás, hajlítás, csavarás, formázás, és….rendetlenség. Mindannyiunknak van hasonló tapasztalata a gyurmázással kapcsolatosan akár saját gyerekkorunkból, akár a gyerekeinknek köszönhetően. De gondolkodtál már azon, hogy a mókázáson és a gyerek lefoglalásán túl mire jó a gyurmázás?

Így hozd ki a gyurmából a maximumot!

A legtöbben bele sem gondolunk, és meglepőnek tartjuk, hogy ennek a sokszor rendetlen játéknak milyen sokrétű fejlesztő hatása van már a korai gyermekkorban is. Nem véletlen az sem, hogy minden bölcsi és óvoda alapfelszereltségéhez hozzátartoznak a különféle gyurmák is.

A gyurma olyan sokoldalú, hogy vétek lenne egy kisgyereket is megfosztani ettől a puha, színes, illatos fejlesztő játéktól.

Milyen készségeket fejleszt a gyurmázás? – A gyurmázás előnyei.

1# Elősegíti a finom motoros készségek fejlesztését

A finom motorikus készségek (ujjak, lábujjak, kéz, csukló izmai) mindig valamilyen pontos cselekvéshez kapcsolódnak. Mi, felnőttek, naponta több százszor is alkalmazzuk ezeket a mozdulatokat, de a kisgyerekek készségeit kiskoruktól érdemes fejleszteni. A tárgyak megfogása, szorítása, az apró játékokkal való szöszölés, a gyurmázás mind olyan játékos tevékenységek, amik fejlesztik az írás megtanulásához szükséges finommotorikus készségeket.

Legyen szó házilag készített vagy boltban vásárolt gyurmáról, ez a játéktészta remek eszköz a precíziós feladatok elvégzéséhez szükséges finommotoros készségek fejlesztésére. A gyakori és korai gyurmázás elősegíti a későbbi a jó ceruzafogást, a biztonságos ollóhasználatot, a ruhák begombolását, a cipzárfelhúzás és a cipőfűző megkötésének a tanulását.

A finom motorikus fejlesztés eredményei

Pontosság. A puha és képlékeny gyurma a tapintáson keresztül nyúlj szenzoros kihívást úgynevezett *proprioceptív szenzoros visszacsatolással. A gyurmázás bónusza a megerősödött kézfejek és a fogás pontossága. A pontosság a fogás fejlődésének az eredménye, amikor a kisgyermek a mutató ujj, a hüvelykujj és a középső ujj párnáit használja a tárgyak megfogására, mozgatására és illesztésére.

* Proprioceptív érzékelés (helyzetérzékelés): az izmokból és ízületekből érkező ingerek akaratlan érzékelése, ami információt szolgáltat arról, hogy hol és hogyan húzódnak/nyomódnak össze vagy fordulnak el ízületeink, melyik testrészünk éppen hol van, és hogyan mozog.

A kéz megerősödése: A gyurmázás során a kisgyerekek megtanulják megkülönböztetni a kézfej oldalait, izolálják és külön-külön vagy együttesen használják ujjaikat. A hüvelykujj hártyájának mozgatásával pedig (gyúrás) erősödik a kezük.

2# Fejleszti az érzelmi intelligenciát

A gyurmázás rengeteg lehetőséget kínál a gyerekek számára az önálló és a kooperatív játékok megtapasztalására. Mindkét formában képességeket, tapasztalatokat és érzelmeket élnek meg, így könnyebben megismerik az olyan fogalmak mögötti viselkedési formákat, mint az együttműködés, az önkontroll vagy a barátság. A Play-Doh márkacsalád rengeteg összetett gyurmás játékával az élet szinte minden területén kínál élmény- és tapasztalatszerzést a gyerekeknek. A Palacsinta party készlet segítségével például megtanulják, milyen fáradtságos munka az étel elkészítése, ezáltal jobban értékelik szüleik fáradozásait. Egy Vontatókocsi készlet rávilágíthat arra, hogy a dolgok időnként elromolnak, és azokat nem eldobjuk, hanem megszereljük, ha kell, elvontatjuk, mint egy lerobbant autót.

3# Szabadjára engedi a kreativitást

A fejlesztések során a gyerekeket mindig arra kell ösztönözni, hogy a lehető legkreatívabban fejezzék ki magukat. A különféle elképzelések különböző eredményeket hoznak, így egy-egy új ötlettel mindig lehet bővíteni az ismerettárat. A gondolatok szabad kinyilvánítása az alkotáson keresztül jóval több, mint egy játék. Az egész tevékenység a gondolattól a cselekvésen át egészen a megvalósításig egy teremtő folyamat. Idővel és sok gyakorlással a gyerekek rájönnek, hogy bármit létrehozhatnak, amit csak elképzelnek. És itt el is jutottunk egy fontos tulajdonsághoz, az önbizalomhoz, amire bizony szükségük lesz az iskolás és a felnőtt életükben is.

4# Növeli az önbizalmat

A gyerekeknek egészen kicsi koruktól kezdve hinniük kell magukban ahhoz, hogy helyén legyen az önértékelésük. Bölcs dolog minden alkalommal megdicsérni gyermeked, ha azt látod, hogy önállóan játszik, dolgozik, alkot. Mindegy, milyen a végeredmény, az utat, azaz az önálló tevékenységet érdemes értékelni, hiszen ez erősíti az önbecsülését. A gyerekek önálló és kreatív játékának támogatása és dicsérete felbecsülhetetlen értékű számukra az ő korukban.

5# Fejleszti a kommunikációs készségeket (szókincs, beszéd, írás)

Az izgalmasabbnál-izgalmasabb gyurmajátékok rengeteg párbeszédre adnak lehetőséget. Amikor kérdést teszel fel, gyermeked megtanul hallgatni, gondolkodni, és válaszolni, azaz gyakorolja a szövegértést a gyurmázás révén. Amikor megbeszélitek, mit fogtok készíteni, vagy mit játszotok el az aktuális kedvenc szettel, bővül a gyermeked szókincse. Gyakorolja az igéket, és a különféle kiegészítő eszközök és szettek segítségével megtanulja a tárgyak nevét, a színeket, a formákat stb.

Gondoltad volna, hogy a gyurmázással a betűzést és az írást is lehet gyakorolni már egészen kis kortól?

A formázható gyurma használatával könnyebben elmélyülhetnek a gyerekek a betűk és a szavak azonosításában. A gyurmaírás nem csak szórakoztató, de nagy eséllyel olyan tudást ad a gyerekek kezébe, amit később az iskolában kamatoztathatnak.

Így csináld!

Vágj ki papírcsíkokat, és mindegyikre írj egy-egy rövid szót vastag szegéllyel. Érdemes főnevekkel kezdeni, mert ezeket könnyű és érdemes is lerajzolni a papírlap egyik sarkába. Pl. ALMA

Adj a lurkó kezébe egy darab gyurmát – még jobb, ha ő választ egy színt -, és kérd meg, hogy sodorjon olyan vastag kukacokat, mint papíron lévő szegély vastagsága.

Végül kérd meg, hogy a gyurmakukacokat hajítsa rá a betűkre. Közben mondjátok ki hangosan a betűket, majd a szavakat is.

6# Játékos matektanulás

A képlékeny gyurmával gyakorlatilag bármilyen alakzatot létre lehet hozni. Sodorjatok egyenest (rudakat), majd hajlítsátok kör, négyzet, téglalap, háromszög stb. alakúra. A könnyű formázhatóságának köszönhetően a gyurma kiválóan alkalmas a geometriai alakzatok megtanulására.

Készítsetek különböző nagyságú és színű golyókat, vagy bármilyen alakzatot. Hasonlítsátok össze a méreteket. Számoljátok meg, hányféle színű formát készítettetek. Ugye, hogy milyen játékosan lehet gyakorolni és fejleszteni a matematikai ismereteket is?

7# Pozitív életfelfogás, nevetés

A nevetés egészséges és ebből kifolyólag létszükséges. Amikor a gyermek nevet, azt jelenti, hogy elégedett és teljes egészében átadja magát a játéknak. Amikor szörnyeket vagy vicces dolgokat formáznak a gyurmából és közben hülye arcokat vágnak, nevetésre készteti őket. A nevetés az alkotás és a játék része. A nevetés, azaz a jókedv boldogsághormonokat szabadít fel, javítja a gyerekek vérkeringését, és bármilyen meglepő is, de még az immunrendszert is lendületbe hozza. Egy kiadó nevetés után akár 45 percig is ellazult és nyugodt állapotba kerülhetnek a gyerekek. A nyugalom pedig mindig jól jön egy kisgyerekes családban.

A gyurmázás tehát segíthet a gyerekeknek:

·       fejleszteni a kéz és a szem koordinációját (gyúrás, markolás, tépés, ütögetés)

·       fejleszteni az ujj-, és kézizmokat (piszkálás, csipegetés)

·       kreatívan gondolkodni és megismerni a textúrákat és a formákat

·       alkotni és létrehozni sodrással, vágással, alakzatok formázásával

·       háromdimenziós tárgyakat készíteni

·       szocializálódni

·       kifejezni érzéseit és ötleteit

Szülőként gondoskodj arról, hogy gyermeked minél korábban megismerkedhessen a gyurmázás élményével. Figyelj arra, hogy legyen otthon mindig elég belőle, ha kiszáradnának, pótold újakkal. És a legfontosabb, tedd szem elé a gyurmát, hogy mindig legyen lehetőség az alkotásra és a kísérletezésre.