- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésHogyan nevelj kedves és segítőkész kisgyermeket?

Hogyan nevelj kedves és segítőkész kisgyermeket?

Ha szülőként megkérdeznék, milyen tulajdonságokkal rendelkező gyermeket szeretnél felnevelni, könnyű lenne elkészíteni egy terjedelmes listát: önbizalom, empátia, tisztelet, bátorság és a sort a végtelenségig folytathatnánk. Ha a listádon szerepel a kedvesség is, tudd, nem vagy egyedül ezzel a világban. Tudtad, hogy létezik egy világmozgalom, ami azt a missziót tűzte ki céljául, hogy kedvességre neveljük gyermekinket?

A nemzetközi összefogást még 1996-ban egy japán orvos, Dr. Wataru Mori indította el azzal, hogy egy konferenciát szervezett azoknak az országoknak, akik hasonló módon gondolkodnak. A kedvesség világnapjának ünneplését egy évvel később a japán Apró Kedvességek Mozgalom kezdeményezte, ami gyorsan világméretűvé nőtte ki magát. 1998 óta november 13-án emlékeznek meg a kedvességről azzal a céllal, hogy előcsalogassák az emberekből a kedvességet, amitől mindenkinek élvezetesebb lesz az élete.

A különféle megmozdulásokkal arra ösztönzik a családokat, hogy tudatos cselekedetek sorával segítsék gyermekeiket kedvessé és segítőkésszé válni.

„Boldoggá teszünk másokat, ha kedves bánásmódban részesítjük őket, és amikor így cselekszünk, mi is boldogabbá válunk. Ez a boldog élet alapja. Ez a társadalom lüktető szíve.” – Dr. Thomas Lickona

A kedvesség példamutatással tanítható

Egy olyan világban élünk, ahol a legtöbb felnőtt azt gondolja, attól lesz jobb szülő, ha mindent maga végez, miközben a gyerekek a telefonjaikat markolásszák csak vagy a képernyőt bámulják. Ez csak egy példa arra, milyen miért is fontos, hogy tudatosan neveljük magunkat és gyermekeinket az odafigyelésre, a segítőkészségre és ezáltal a kedvességre.

A kedvesség jellem és példamutatás kérdése, amiben óriási segítségre van nyelvhasználatunk. A kedvesség nyelvével kimutathatjuk, hogy milyen magatartást várunk el és mit értékelünk.

Kioktatás helyett mennyivel célravezetőbbek lehetnek ezek a mondatok:

– Ez nagyon kedves dolog volt részedről.

– Kedves lenne, ha segítenél nővérednek a gyerekszoba rendberakásában.

– Köszönöm a kedvességed.

– Hogyan tudnád ezt kedves és békés módon megoldani?

Bár előnyös ezt a tudatos nevelést egészen kis korban elkezdeni, tudd, hogy soha sincs késő arra bátorítani a gyerekeket, hogy igazi segítőkké váljanak. A házimunkába való bevonás például ugyan úgy a gyerek javára válik, mint neked.

Szerencsére a játékipar is egyre nagyobb hangsúlyt helyez a népszerű szerepjátékok segítségével a kedvességre és a figyelmességre történő nevelésre.

Cikkünkben most 5 személyiségfejlesztő tippet mutatunk be a kedves és segítőkész gyerekek neveléshez.

1# Taníts türelemmel és játékosan

A gyermekeket már egészen korán meg lehet tanítani – nem kötelezővé tenni -, hogyan segítsenek anyának vagy apának a házimunkában vagy a kerti feladatok elvégzésében. Amikor a fiad vagy a lányod elég kíváncsivá válik, hogy részt akarjon venni a teendőkben, tartsd szem előtt ezeket az ötleteket, hogy maximalizáld a sikerüket és minimalizáld a stresszt.

Figyeld a jeleket

Mielőtt a gyerekek verbálisan ki tudnák fejezni magukat, kézzel-lábbal igyekeznek tudatunkra hozni, hogy mit is szeretnének. Egy figyelmes szülő azonnal észreveszi, ha a picurkája például össze akarja gereblyézni a lehullott faleveleket, vagy bele szeretne keverni a sütitésztás tálba. Minél figyelmesebb vagy ebben a tekintetben, annál kevesebb hisztivel telnek a napjaitok.

Adj lehetőséget

Egy kisgyermek számára teljesen természetes, hogy utánozni szeretné a szüleit, miközben dolgoznak. Mint szülő, egyszerűen el kell csípned ezt a kíváncsiságot azáltal, hogy megengeded számára, hogy segítsen, és ne múljon el a lelkesedése.

Vond be

Az érdeklődés egyben szándékot is jelent, amit érdemes kihasználni. Vond be gyermeked a házimunkába, mutasd meg, mit és hogyan kell csinálni. Engedd meg, hogy a keverőtálba kavarjon jó mélyen, vagy a kis kezét a talicska fogantyújára tegye, miközben tolod. Igen. A tanulás/tanítás ennek a szakasza csiga lassú lesz, de hidd el, megéri.

Mutass jó példát

A gyerekek sokkal több ismeretet szednek fel magukra, amikor munka közben figyelik meg a szüleiket. Jó, ha tudod, hogy fürkésző szemek figyelik, milyen kedvvel és lendülettel végzed a teendőid. Ugye egyetértesz abban, hogy nem lesz kedve porszívózni gyermekednek, ha azt látja, hogy neked ez mennyire nehezedre esik.

Ez pedig egy újabb kihívás számodra, mert minden cselekedeted ellenőrzés alatt tartsd, és pozitív példát mutass.

2# Dicsérd és értékeld az erőfeszítéseket

A kisgyermekek vele született vágyuk van a pozitív ön-identitás kialakítására. Azt akarják ösztönösen, hogy te és mások is felismerjék segítőkészségüket.

Időnként maguktól akarnak segíteni, máskor dacosan ellenállnak a korábban már elvégzett feladatoknak. Itt jössz képbe te!

Ha egyszer valamit jól csinál gyermeked, soha ne felejtsd el megdicsérni. Ezzel fenntartod az érdeklődését és az igényét arra, hogy még több pozitív megerősítést kapjon. Használj megerősítő kifejezéseket, például:

„Köszönöm, hogy a zoknit a szennyesbe tetted”.

„Nagyszerűen válogattad ki a borsószemeket!”

Megeshet, hogy gyermeked önállósítja magát, és miközben te kertészkedsz, ő egy kis vödörbe kavicsokat, fűszálakat vagy más csak számára érdekes dolgokat kezd gyűjteni. Ezek nem szükséges feladatok, csupán a házimunka imitáció, de értékeld a szorgalmasságot is.

3# Legyél szervezett

„A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.” – Benjamin Franklin.

Ezek a gondolatok valószínűleg semmit sem mondanak egy gyereknek, de a koncepció zseniális és használható a nevelésben.

A házimunka alapja a jó szervezés, és ez különösen előnyös lehet akkor, amikor a kisgyerekek is részt vehetnek egy-egy feladatban.

Koszos pelusok ebbe a kosárba mennek, a tiszta zoknit az alsó fiókba tesszük, a villáknak itt a helye, a plüssöknek pedig ez a doboz az otthonuk stb.

Vond be gyermeked ezekbe a feladatokba egyszerű kérdések segítségével.

„Hová kerül ez a zokni?”

„Oh, ez az oroszlán eltévedt. Melyik dobozba kellene tennünk?”

A jól begyakorolt mozdulatokba vihetsz időnként egy kis tréfát is. Tegyél például egy zoknit a villák közé, és figyeld a reakciót.

4# Az életkornak megfelelő feladatokat delegálj

A tanítás akkor válhat problémássá, ha a kedves és szorgalmas tevékenységekből a szülők hatalmi harcot csinálnak, vagy olyat várnak el gyermekeiktől, amikre életkoruk miatt még alkalmatlanok.

Éppen ezért fontos, hogy ha egy új szintet lépnél a feladatok delegálásában, legyél tisztában gyermeked képességeivel.

Ha a gyerekek érdeklődést mutatnak a házimunka iránt, olyan feladattal bízd meg, amit biztosan meg is tudnak oldani. Ha például több gyermeked van, oszd fel a feladatokat. Így mindenki a saját korának megfelelő kihívást kap, ráadásul egymást megfigyelve memorizálnak és tanulnak.

Például egy kétéves ebéd előtt az asztalra teheti a tányérokat. Egy hároméves beteheti a piszkos tányérokat a mosogatóba. Egy négyéves pedig letörölheti az asztalt az étkezés után és így tovább.

Bizonyos feladatok esetében a biztonsággal is számolnod kell. Csak olyan teendővel bízd meg gyermeked, aminek érti a működését, és betartja az azzal kapcsolatos szabályokat. Tehát, nem jelent rá veszélyt. És természetesen az egészen kis gyerekeket soha ne hagyd felügyelet nélkül munka közben.

5# Segíts az apró kezeknek

Ne várd el, hogy gyermeked önmagában dolgozzon, mert csalódni fogsz. Számára az idő nagy részét a szórakozás teszi ki, miközben alig haladtok a feladatokkal. Ezt szem előtt tartva, íme néhány tipp, amelyek segítenek hatékonynak maradni, miközben a gyermek is motivált marad.

Bizonyos feladatok esetében, például a portörléshez vagy a sepréshez, sokkal hatékonyabb lehet, ha a kisgyermek a saját porszívóját vagy seprűjét kapja meg. Így a saját tempójukban segíthetnek anélkül, hogy te időt veszítenél.

A feladatokat fel lehet bontani olyan részekre, amiket nézhetnek, és amelyekben segíthetnek is. Például te megmutatod, hogyan kell összehajtogatni a frissen mosott pólókat, gyermeked pedig egymásra helyezi őket.

Ha azt látod, hogy szemed fénye nem boldogul egy olyan feladattal, amihez már elég érett, maradj türelmes. Ismerd el a csalódottságát, majd ösztönözd arra, hogy újra próbálkozzon akár a te segítségeddel együtt. Ha így sikerrel jár, jöhet az ünneplés.

Lehet, hogy mindezek után is úgy gondolod, hogy egyedül sokkal gyorsabban és hatékonyabban meg tudod oldani a házimunkát, mint a gyermekeddel együtt. Valószínűleg igazad van.

De a készségek és a bizalom fejlesztése elengedhetetlen ebben a korban! Ráadásul egy segítőkész kisgyermek nagy eséllyel kedves és empatikus emberré válik – és ez az, amikor ez a korai fejlesztés valóban kifizetődőnek számít.