- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukKülönbség fiúk és lányok nevelése között

Különbség fiúk és lányok nevelése között

A férfiak és a nők közötti különbség az élet egyik nagy rejtélye. Évtizedek óta a tudományos kutatások és viták középpontjában áll, hogy ezek a különbségek genetikailag kódoltak, vagy egyszerűen a neveltetés különbségeiből erednek-e.

A legújabb kutatások ugyanakkor meggyőzően bizonyítják, hogy ahogyan egyértelmű anatómiai különbségek vannak a fiúk és a lányok között, az agy-kémia terén is jelentős eltérések figyelhetők meg, amelyek befolyásolják a viselkedést.

Ezeknek a különbségek némelyike ​​sztereotípia lehet. Például „a kisfiú, aki annyira agresszív, hogy mindent összetör, amihez hozzáér”, vagy „a kislány, aki könnyre fakad, ha valaki ránéz”.

De vajon mi lehet ezeknek az alapja a biológiában?

Érdekel, mi húzódik egy-egy sztereotip viselkedés hátterében? Kíváncsi vagy, mire számíts, ha fiú vagy lány gyermeked születik? Olvass tovább, és tudd meg, milyen különbségekre érdemes odafigyelni a fiúk és a lányok nevelése között!

Érzelmi különbségek

Tudtad, hogy a nők sokkal jobban rá tudnak hangolódni mások érzelmeire? Több száz kutatás áttanulmányozása után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lányok még csecsemőkorban is jobban ki tudják találni az emberek érzelmeit az arckifejezésük alapján. A kislányok inkább arcokat néznek, míg a fiúk jellemzően a mozdulatokat figyelik. Bár az arcról való olvasási készség születéskor kezdődik, a genetika és a nevelés is szerepet játszanak a különbségek kialakulásában. Érdekes módon az érzelmi észlelés különbsége a felnőttkorral egyre nagyobb lesz a két nem között. A szakértők szerint ez azért van, mert a lányokat megtanítják kifejezni az érzéseiket, mindeközben a fiúkat arra ösztönzik, hogy fojtsák el magukban.

TIPP: Az anyukák a világ minden táján tisztában vannak azzal, hogy a kisfiúk legalább olyan érzékenyek, mint a kislányok. Ha érző férfit szeretnél fiadból nevelni, tanítsd meg neki az érzésekre utaló szavakat, miközben beszélsz hozzá. Így megkönnyíted számára, hogy felnőttként jobban tudjon kapcsolódni a másik nemhez és boldogabb párkapcsolatot tudjon kialakítani.

Térlátás, térérzékelés

Az egyik oka annak, hogy a fiúk általában felülmúlják a lányokat a matematikával kapcsolatos ismertek területén az az, hogy jobb a térlátásuk. A tanulmányok arra engednek következtetni, hogy már a 3–5 hónapos kisfiúk is könnyebben vizualizálhatják, hogyan jelenik meg például egy tárgy forgatáskor, míg az azonos korú lányok nem. Könnyebben és pontosabban tudnak különbséget tenni a tárgyak közötti távolságok és a méretek között is. Bár a férfiakkal szemben támasztott ilyen jellegű elvárások (pl. jobban tájékozódik, jobban vezet stb.) is szerepet játszanak a nemek közötti eltérésekben, a valóságban ez a különbség már csecsemőkorban megjelenik.

TIPP: Lepd meg kislányod „fiús” játékokkal. Figyeld meg, mennyire fogja lányod élvezni az építőkockákat, vagy a labda gurítgatását, rugdosását. Sőt, bármennyire is ellenkezel gondolatban, a lányok térlátását nagymértékben javítják az olyan számítógépes játékok is, mint például az Angry Birds. A mai világban a nőknek meg kell birkózniuk a férfi feladatokkal. A kisfiús játékokkal segíthetsz lányodnak felkészülni az olyan egyszerűbb ház körüli feladatok elvégzésére, mint a fűnyírás, a csap megszerelése vagy egy szekrény összerakása.

Játék preferenciák

Az az igazság, hogy a csecsemők nem tesznek különbséget a „fiús” és a „lányos” játékok között. A tanulmányok azt mutatják (és ezzel sok szülő is tisztában van), hogy a kisfiúk is imádják a babákat és az aranyos plüssöket.

Egyszerű azt feltételezni, hogy a fiúk az autókat kedvelik, a kislányok pedig a játékkonyhákat, hiszen ezek a játékok már előre vetítik a jövőbeli munkahelyi orientációjukat. De ezt inkább a társadalmi nyomás mondatja velünk.

Emellett a nemspecifikus játék marketing és az óvodai kortársak nyomása is befolyásolhatja a játékokkal kapcsolatos választásokat.

Ugyanakkor számos bizonyíték van arra, hogy bizonyos játékokkal kapcsolatos preferenciák mögött van veleszületett ösztön is.

Azok a lányok például, akiknél az anyaméhben a normálisnál magasabb volt az anya tesztoszteron szintje, átlagosan nagyobb érdeklődést mutatnak a járművek és teherautók iránt.

TIPP: Szélesítsd kisfiad játék arzenálját mindenféle játékkal, ahelyett, hogy ragaszkodna a sztereotip „fiús” dolgokhoz. Figyeld meg, milyen élvezettel fog szemed fénye például reggelit készíteni számodra az ő saját kis konyhájában. Ha a fiúk „lányos” játékokkal is játszhatnak, könnyebb lesz fiatal felnőtt korukban a szülőről való leválás, az önálló élet menedzselése és még a párkapcsolatuk is.

Fizikai aktivitás

Menj ki bármelyik játszótérre, és látni fogod, hogy biztosan több kisfiú fog futni, labdázni és ugrálni, mint kislány. Ez a fizikai aktivitásbeli különbség már a méhben elkezdődhet. Rengeteg kutatás rávilágított arra, hogy a kisfiúk többet izegnek-mozognak a pelenkázón, nyugtalanná válnak a babakocsiban, vagy totyogó korukban például hosszabb távolságokra is elmászkálnak.

Lehet, hogy akkor és ott nem veszi észre a fiúk és lányok mozgásbéli különbségeit, a legaktívabb gyerekek mégis szinte mindig a fiúk.

TIPP: Mindennapjaitokba iktass be minél több aktív játékidőt. Járjatok táncházba, babaúszásra, állítsatok fel a lakásban mini csúszdát vagy felfújható ugrálóvárat. Ha a választás lehetősége adott, a kislányok is nyitottabbá válnak a több mozgásra. Minél többet mozognak, annál jobban fejlődnek az izmaik, a mozgás ráadásul egy sor tanulási készséget is fejleszt.

Agresszió

A kutatások alapján a fiúk már a kétéves koruk előtt is agresszívabbak, mint a lányok. A tudósok szerint a születés előtti magzati tesztoszteron nagymértékben befolyásolja, hogy a fiúk tudat alatt agresszívabban játszanak bármit is. Emiatt nagyobb valószínűséggel keverednek konfrontációba később is. „A fiúk verekedősek.” – szokás mondani, de azért a lányok sem angyalok.

Gondoltad volna, hogy az egészen kicsiny lányok háromszor többet rúgnak, harapnak és ütnek, mint mikor már közösségbe kerülnek? A változás a nevelésnek köszönhető, hiszen a lányokat arra tanítják, hogy nem illik verekedni. A fiúkat pedig arra ösztönzik a legtöbben, hogy védjék meg magukat.

TIPP: A fizikai agresszió semmilyen formában sem elfogadható egyik nemtől sem. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy ne erővel, hanem szavakkal érvényesítsék akaratukat vagy gondolataikat. Ehhez nagyon következetesen érdemes már egészen kicsi kortól megtanítani számukra a „nincs ütés” szabály betartását. Egy nyugodt temperamentumú gyerek könnyebben illeszkedik be a közösségekbe, ami még a tanulmányi eredményeire is pozitív hatással lehet.

Járás

Bár sok szülő szerint a fiúk hamarabb érik el a nagymotoros készségek mérföldköveit, mint például a felülés, a kúszás, a mászás, a felállás és a járás, mint a lányok, néhány gyermekorvos ennek ellenkezőjére esküszik. De mindkét tábor téved. A tanulmányok szerint a fiúk és a lányok között nincs jelentős különbség a nagymotoros fejlődés terén. Mindkét nem általában kilenc és tizenhat hónapos kora között kezd el járni.

Az a sztereotípia, miszerint a fiúk előbb kezdenek el járni, annak tudható be, hogy a kisfiúk növésben körülbelül hat hónappal előrébb járnak, mint a kislányok. Gyorsabban nőnek, és hát lássuk be, felnőtt korukban is magasabbak, mint a másik nem.

TIPP: Gyermeked fizikai állóképességét és izmait tudatosan erősítsd. Hagyd sokat a játszószőnyegen hason, hogy gyakorolhassa a mozgást, a forgást. Csökkentsd minimálisra a babakocsiban vagy az autós kisülésben töltött időt. Ha például a nagyobb gyermekeddel játszótérre mentek, és már melegen süt a nap, vigyetek magatokkal egy pokrócot, és ott is hagyd mozogni a kisebb utódod.

Beszéd

A kisgyerekek fejlődésének egy másik nagyon fontos mérföldköve a beszéd elsajátítása. A lányok átlagosan egy hónappal korábban kezdenek el beszélni, mint a fiúk, általában 18 és 24 hónapos koruk között és a legtöbb esetben nagyobb a szókincsük is.

A tanulmányok érdekes megállapításokra világítottak rá. Ez a különbség csak 3 %-ban magyarázható a nemi különbséggel, 50 %-ban a környezeti hatásokra vezethető vissza.

TIPP: Akár fiad van, akár lányod, a sok mese, az olvasás és a beszéd nagymértékben hozzájárul a beszéd elsajátításához. A kisfiúknak ugyan annyira szükségük van a kommunikációra, mint a lányoknak. Nem beszélve arról, hogy a közös mesélés meghitt hangulata erős köteléket alakít ki a szülő és a gyerek között. Minél előbb tanulnak meg a gyerekek beszélni, annál könnyebben meg tudják magukat értetni a környezetükkel, és egyszerűbbé válik a bölcsődébe vagy az óvodába való beilleszkedésük is. Bár kényelmes bekapcsolni egy mesefilmet a TV-ben, ez nem váltja ki a személyes kommunikációt.

Szobatisztaság

Az egyik legnagyobb különbség kisfiúk és kislányok között a szobatisztaság kialakulása. A legtöbb kislány átlagosan a 22. és 30. hónapos kora között bármikor rászokhat a bilire, ez a készség a fiúk esetében három hónappal vagy akár egy évvel később is bekövetkezhet. Az első nagy lépés a pisilés, a nagy dolgok elvégzése mindkét nem esetében később szokott megtörténni, de itt is előnyben vannak a lányok.

TIPP: Bár tudjuk, hogy elég erős a társadalmi (főleg a nagyszülői) nyomás a biliztetés kapcsán, nem érdemes erőltetni a dolgokat. Természetesen a bili edzést el lehet bármikor kezdeni, hogy jól érezze magát rajta a kis csöppség, de nem célravezető elvárásokhoz vagy egyéb feltételekhez kötni a bilizést. Ahhoz, hogy egy kisgyerek el merje hagyni a pelenka biztonságos védelmét, meg kell érnie fejben. Ez valakinél a statisztikai átlag előtt is bekövetkezik, más gyerekeknek több időt vesz igénybe. Hasznos lehet a bilizést kétéves kor körül napi szinten gyakorolni, és türelemmel kivárni a produkciót. Amikor siker koronázza a trónolást, akkor pedig ne maradjon el a dicséret.

A sztereotípiák nem mindig állják meg a helyüket

A „tipikus fiú viselkedés” bármelyik nemben megnyilvánulhat, és ugyanez vonatkozik a „lány viselkedésére” is. A sikeres gyermeknevelés egyik kulcsa – függetlenül a gyermek nemétől – az, hogy kitaláljuk, mi motiválja gyermekünket egy-egy dologra, és hogyan tudunk harmóniában együtt élni és fejlődni egymással.

Azt is fel kell tudni ismerni, hogy egy-egy magatartás, amelyet kihívásnak vagy bosszantónak találhatunk, milyen pozitív tulajdonságokkal bírhat.

Például:

Hangos és túl mozgékony fiú

Ha a fiad fizikailag nagyon aktív, folyton elrohangál, elmerészkedik távolabbi helyekre vagy éppen hangos, azt gondolhatod, hogy vissza kell fognod a saját biztonsága érdekében. Ez részben így is van, de ezek a tulajdonságok idősebb korában még előnyére válhatnak.

Gondolj csak bele! Nem fogja folyton a szoknyádat fogni, könnyebben leválik és magabiztosabban tud majd nélküled más közösségekben is érvényesülni.

Tedd gyerekbiztossá a lakást, hogy ne történjenek balesetek és hogy te se őrülj bele az állandó figyelembe. Járjatok ki mindennap a szabadba, hogy gyermeked kirohangálhassa magát. Ha családi házban éltek és van kertetek, gondoskodj arról, hogy legyen elég mozgást igénylő játék a kerítésen belül is.

Nyafogós kislány

Egy folyton nyávogó, elégedetlenkedő, hisztis kislány nagyon meg tudja dolgoztatni a szülőket. Közösségben pedig kifejezetten kínos is lehet ez a fajta viselkedés, hiszen a szúrós tekintetek elől nem nagyon lehet elbújni.

Ahelyett, hogy tiltanál, vagy büntetéssel próbálnád meg leszoktatni erről az idegesítő szokásról, beszélgess vele minél többet olyan témákról, amik mindkettőtöket érdekelnek. Babázzatok, játszatok szerepjátékokat, menjetek el együtt piacozni, készítsétek el közösen az ebédet.

A nyafogás mögött vedd észre, milyen kitartó a lányod. A sok beszéd és a verbális ügyeskedés később sok haszonnal járhat neki. Ki tudja beszélni majd magát bármilyen helyzetből, és akaratának köszönhetően bármit elérhet, amit csak célként kitűz magának.

Rongálós kislány

Megfigyelted, hogy a kislányod gyakran szétszedi vagy összetöri a drága játékait? Ez nem feltétlen a „rosszaság” jele. Az is lehet, hogy gyermeked kíváncsi típus és megpróbálja kitalálni, hogyan működnek a dolgok. Ez magasfokú intelligenciára utal, amit szintén a saját malmára hajthat nagyobb korában a vizet. Az érdeklődés előnyt jelent a tanulásban, majd felnőtt korban a munkavégzésben is.

Ha mégis azt érzed, hogy puszta örömből zúz és tör, akkor csomagold be a drága és törékeny játékokat, és akkor vedd elő újra, amikor már megérett arra a játékra.

Az ÉN gyerekem nevelése nehezebb

Amikor arról beszélünk, melyik nemet nehezebb nevelni, bölcs dolog elvetni a „szomszéd fűje mindig zöldebb” elméletet. A lányos szülők sokszor meg vannak győződve arról, hogy az ő életük nehezebb a sok hiszti miatt, de a másik oldalon a fiús szülők állítják, hogy fiút nevelni néha felér egy lehetetlen küldetéssel.

Az, hogy hogyan éljük meg gyermekünk nevelését a mi személyiségünktől is nagymértékben függ. Ha felnőttként nem érdekel bennünket a divat, bosszantó lehet, ha a kislányunk órákon át öltözködik reggelente, és emiatt mindenhonnan elkésünk.

Más szülőnek pedig pont az a baja, hogy a gyereke állandóan a sárban hempereg, tiszta kosz, és sehová sem lehet elmenni vele.

Sok felnőtt érzékeny a zajokra, számukra a sírás, a zenélő játékok és minden erős hang idegesítő. Egy tanárnő pont ellenkezőleg beleőrülhet, ha a gyereke egy kukkot sem ad ki magából. Mindenkinek más miatt nehéz, függetlenül attól, hogy fia vagy lánya van.

Érdekes módon az is megfigyelhető, hogy az édesanyák könnyebben megtalálják a hangot a fiúgyermekekkel. Vajon e mögött az húzódhat, hogy lányainkban önmagunk hibáit véljük felfedezni. Ki tudja?

A lényeg az, hogy a gyermekek nevelése nemtől függetlenül kemény munka. A gyerekek viselkedése a saját temperamentumuknak és a mi nevelésüknek az eredménye.

Néhány gyerek nehezebb eset, mint mások, de odafigyeléssel mindenkiből ki lehet hozni a legjobbat.

Ehhez a szülőknek tisztában kell lenniük gyerekük képességeivel és beállítottságával, és arra érdemes összpontosítaniuk, hogy pozitív irányba fejlesszék őket. A gyereknevelés nemtől függetlenül nem gyalog galopp, de sokat segíthet, ha a nehéz pillanatokban is megtaláljuk az örömöt.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek