- Hirdetés -EnchanTimals babák
TípusokPuzzlePuzzle, egy játék, ami végig kíséri a gyerekkort

Puzzle, egy játék, ami végig kíséri a gyerekkort

Vajon a puzzle boldoggá teszi a gyerekeket? Minden bizonnyal igen, hiszen egy puzzle kirakása után láthatóan felszabadult öröm és elégedettség érzése tölti el őket. A legérdekesebb az, hogy miközben elmélyülten, minőségi időt fordítanak magukra, a fantáziájuk egy másik, mesebeli helyre repíti őket.

A puzzle évszázadok óta tartja lázban az embereket, és gyakorlatilag bármely korosztály számára hasznos és kellemes időtöltést biztosít.

Puzzle történelem

Gondolta volna, hogy a puzzlet térképészek találták ki az 1760-as években? Akkoriban falapokra gravírozták az európai térképészek a térképeket, amit 1767-ben egy bizonyos John Spilsbury vágott először darabokra.

Az első szórakoztató puzzle-k felnőttek számára készültek az 1900-as évek elején. Amerikában szó szerint végigsöpört a puzzle őrület.

A szkeptikusok infantilisnek titulálták, a rajongók pedig hosszú éjszakába nyúlóan bíbelődtek egy-egy feladvány megoldásával. Nem csoda, hiszen akkoriban még nem voltak színesek a kirakók, és a dobozokon gyakran útmutatót sem adtak a készítők.

Ha a játék neve félreérthető volt vagy homályos, csak az utolsó kocka helyére kerülésekor derült ki, min is dolgoztak akár napokig. Mivel a korabeli puzzle-k fából készültek és igen drágán adták őket, azokban az időkben ez a játék az előkelő emberek hétvégi privilégiumának számított.

Először a Parker Brothers játékgyártó készített Pastime márkanevű állatfigurás kirakókat, de a könnyű kirakhatóság nem nyerte el a felnőttek tetszését, mert nem jelentettek elég nagy kihívást.

A következő nagy változást az hozta, amikor a Pastime és más gyártók átálltak az egymásba illeszthető darabokból készülő kirakók készítésére.

A szórakoztató rejtvények annyira sikeresek voltak, hogy a Parker Brothers leállította az összes játékának a gyártását, és a továbbiakban csak puzzle készítéssel foglalkoztak. A következő két évtizedben a felnőttek legkedveltebb őrültsége a puzzle volt.

A puzzle 1932-től vált elérhetővé nagyobb tömegek számára, amikor bevezették a kartonlap alapú gyártást. Ez a minőség megfizethető volt már a szegényebb rétegeknek is.

Ugyanebben az évben számos terméket puzzle-éval reklámoztak. Ingyen adták például zseblámpához, fogkeféhez és több száz más termék mellé. A puzzle pillanatok alatt vált ismertté a széles tömegek előtt.

Az ezt követő évtizedekben a puzzle számos fejlesztésen és változáson ment keresztül, és idővel nemcsak a felnőttek, de a gyerekek kedvenc készségfejlesztő játékává vált.

Lányos vagy fiús játék a puzzle?

Sokan azt gondolják, hogy a puzzle egy tipikusan lányos dolog, holott a kirakó az építőjátékok egy fajtája.

Már bébikorban elkezdődik ez a játék az unisex állatos és figurás kirakókkal. Később pedig, nemekre kategorizált kirakók ezreiből válogathatnak a szülők és a gyerekek.

Érdekes azonban, hogy a nemek közötti különbség sok esetben nem érvényesül, hiszen bölcsis vagy óvodás korban a legtöbb kisgyermek azonos mesehősökért rajonganak függetlenül attól, hogy azokat fiúsnak vagy lányosnak gondoljuk.

Melyik korban hány darabos kirakót vegyünk a gyerekeknek?

A puzzle zsenialitása abban rejlik, hogy egészen kis kortól a felnőtté válásig végigkíséri az ember életét. Az egyre összetettebb kirakók igazodnak a gyerekek életkori képességeikhez, így minden életszakaszban újabb kihívásokat tartogatnak számukra.

Segítségképp összegyűjtöttük, melyik korban milyen kirakóst érdemes választani és milyen részképességeket fejlesztenek.

Bébi puzzle

A bébi kirakósok az állatok, növények, járművek és egyéb általános kifejezések megtanulásában segíthetik a legkisebbeket. Ebben a korban az egyszerű és biztonságos használaton van a hangsúly, ezért maximum 2-5 darabos formaillesztős puzzlek az ideálisak.

A First Puzzle fa tábláiba illeszthető, nagyobb méretű színes és vidám figurák segítségével például játékosan ismerkedhetnek meg az apróságok az aranyos figurák neveivel.

A Janod bébi kirakók lábra állítható 3D-s figuráival pedig önállóan is játszhatnak a picurkák.

Ilyen kis korban az úgynevezett fogós kirakókkal könnyebb a helyükre illeszteni a figurákat, ami kacagásban kitörő sikerélményt ad az apróságoknak.

A kirakózás azonban többet jelent már ekkor is, mint egy szimpla vidám játék és a szavak tanulása. A puzzle fejleszti a szem-, és kézkoordinációt, a kézügyességet, az alakfelismerést, a logikai gondolkodást és támogatja a koncentrációt.

Puzzle 2-3 éves kortól

2 éves kortól már bátran próbálkozhatunk komolyabb kirakókkal is, de arra ügyeljünk, hogy 6-10 darabnál ne legyen több ekkor még egy készletben.

Az elemeken elhelyezett fogók még ekkor is nagy segítséget jelentenek a csöppségeknek. Fontos azonban kiemelni, hogy az adott gyermek rutinja és fejlettségi szintje alapján érdemes megválasztani, hogy végülis hány darabos játékot választunk. Bár a gyártók minden csomagoláson feltüntetnek egy általános ajánlást, ezt érdemes kiindulási alapnak tekinteni.

2-3 éves korban a kirakózás többnyire közös játékot jelent a szülővel, ami együttműködésre tanítja a kicsiket. A több darabos puzzle-k ráadásul sok figyelmet, türelmet és monotonitást igényelnek a gyerekek részéről.

Puzzle óvodás korban

Az igazi puzzle élmény többnyire óvodás korban éri utol a gyerekeket. Az összetettebb gondolkodásnak köszönhetően ilyenkor már vágynak a nagyobb kihívásokra, így bátran lepjük meg őket 24-36 darabos kirakókkal is.

A gyártók ezernyi témái közül olyat válasszunk gyermekeinknek, ami valóban tetszik nekik. Ha vannak kedvenc mesefilm hőseik, az első komolyabb kirakóik ábrázolják őket.

A kiválasztás során viszont figyeljünk arra, hogy a képek ne legyenek túlságosan aprólékosak és részletgazdagok. Hagyjuk a bonyolultabb feladványokat későbbre!

Az összetettebb puzzle ebben az időszakban segít megérteni a rész-egész fogalmát, valamint fejleszti az azonosságok és a különbözőségek észlelését. A történetek kirakása szerepjátékokra sarkallja a gyerkőcöket, ami a szociális készségeik fejlesztésében játszik fontos szerepet.

Puzzle iskolás korban és később

Ahogy nő és fejlődik a gyermek, úgy választhatunk számára egyre bonyolultabb, kidolgozottabb kirakókat. Ekkor már a kirakók mérete lehet kisebb, a képek témája pedig komolyabb és részletgazdagabb.

10 éves kortól próbálkozhatunk 3D-s puzzle játékokkal is, amik már összetettebb térlátást és matematikai gondolkodást igényelnek.

Ezek a bonyolultabb kirakók fejlesztik az iskolás gyermekek figyelmét, memóriáját, logikai készségeit, valamint térlátást. A különféle típusú elemek csoportosításával segítik bizonyos matematikai készségek megértését is.

Minden korosztály megtalálja az ideális puzzle-t

Az elmúlt évszázadokban a puzzle hatalmas átalakulásokon ment keresztül, de a múlt emlékei máig jelen vannak a fa alapanyagú kirakókban.

A fából készült, nagyobb méretű kirakósokat főleg bébiknek és kisgyermekeknek készítik, hiszen ezeket nem lehet még véletlenül sem lenyelni, ráadásul a könnyebb fogásnak köszönhetően nagyobb velük a sikerélmény.

A kartonból készített változatok kedvezőbb árfekvésűek, így a legtöbb családban több is található belőlük. Ezeket biztonsággal adhatjuk nagyobbacska gyerekeknek, akik már nem vesznek mindent a szájukba, és a finommotorikájuk is képessé teszi őket a kisebb és vékonyabb elemek helyükre illesztéséhez.

Bár a puzzle-ról azt írtuk korábban, hogy nemtelen, léteznek csillámos kirakók is, amiket kifejezetten lányoknak készítenek.

A profi puzzle rajongók számára a 3D-s kirakók jelentik az igazán extrém kihívásokat. Ezek a térbeli kirakók különféle nehézségi szintekben kaphatók, egyes modelleket akár már 10 éves kortól is ajánlanak.

Környezettudatosság és felelős nevelés

Az élet egyre több területén tapasztalható, hogy a gyártók a gyártási folyamataikat és termékeiket a környezettudatosság köré szervezik. A játékgyártásban is egyre több piaci szereplő dönt úgy, hogy zöldül.

A Clementoni Play for the future termékkörével például nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen egy olyan új generáció felnövésében, akik elkötelezettek a természet védelmében.

A Play for the future termékek újrahasznosított alapanyagokból készülnek, amit a csomagoláson feltüntetett szív alakú levél jelez. A termékpalettából természetesen a kirakók sem maradtak ki.

Ez a szórakoztató oktatójáték nyilvánvaló előnyöket nyújt a fejlődésben lévő gyerekek számára. A finommotorikától kezdve a problémamegoldáson át az önértékelésig számos készséget fejleszt.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy a puzzle lehetőséget kínál a szülőknek is a közös minőségi idő eltöltésére gyerekeikkel. Hiszen nincs is annál örömtelibb dolog, mint a padlón elnyúlva nevetni és kirakózni. – Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek