- Hirdetés -EnchanTimals babák
GyermeknevelésTippek a jó testvéri kapcsolat kialakításához

Tippek a jó testvéri kapcsolat kialakításához

Te is úgy gondolod, hogy a testvéri szeretet a világ egyik legmélyebb szeretetfajtája? Ha igen, akkor minden bizonnyal azt szeretnéd, hogy gyermekeid jó kapcsolatot ápoljanak egymással. A jó hírünk az, hogy sokat tehetsz ezért a kapcsolatért már kicsi gyermekkorukban, és akár később is. Hoztunk néhány tippet, mit tarts szem előtt.

Még akkor is, ha most vannak súrlódásaik és éles köztük a rivalizálás, válhat belőlük igazán jó testvér. Egészen biztosan Te is észreveszel olyan jeleket, amik sugallják, mennyire szeretik egymást. Igaz, néha kell ehhez egy kis segítség. De alapvetően a lényeg pusztán az, hogy próbáld meg csillapítani és nem pedig erősíteni (tudatosan vagy tudat alatt) a konfliktusokat

Ha bővül a család, beszélgessetek róla a testvérrel

Egy kistestvér érkezése eleinte akár negatívan is hathat a nagyobb gyerkőcre. Mert túl gyorsan lesz ő a nagy. Bizonytalanságot és féltékenységet is okozhat a gyermekben egy baba. Főleg, ha elsőszülöttről beszélünk, akinek ez idáig semmin sem kellett osztozkodnia. Beleértve ebbe a szülők figyelmét, a játékokat, de még az édességet is. Ugyanis, amint megszületik a pici, minden más lesz. Ezért, ha már a várandósság alatt beszélgettek vele – apa és anya is – arról, hogy mi vár rá, könnyebben hozzászokhat a helyzethez. A gondolathoz, hogy nagytesó lesz. Emeld ki és mutasd ki, hogy a szereteted felé nem változott. Ő is fontos része a családnak, de innentől kezdve a kicsinek is szüksége lesz Rád. Ugyanakkor hangsúlyozhatod azt is, hogy a nagytestvérére is.

Adj a nagyobbnak feladatot

Érdemes arra időt fordítanod, hogy segítőjellegű és hasznos feladatot adj a nagyobb csemetédnek a baba körül. Például előkészítheti a pelenkázáshoz szükséges dolgokat, jelen lehet a fürdetésnél, hozhatja, tarthatja a cumisüveget. Vagy, ha már iskolás, olvashat mesét esténként a picinek. De még ezen kívül is sok apróságot, ám annál nagyszerűbb dolgot találhatsz ki azért, hogy a nagytestvér érezze, fontos és értékes személy a családban és a baba életében.

Ha már kicsivel idősebb mindegyik gyerkőcöd

Ha már nagyobbak és a kisebbet sem kell annyira óvni, hiszen kinőtte a babakort, hagyd, hogy érvényesüljenek. Ha veszekszenek is, próbáld kibírni beleszólás nélkül. Természetesen van olyan eset, amikor muszáj csitítani őket. De nem feltétlen kell minden veszekedésnek anyai vagy apai szóval véget érnie. Tudjuk jól, hogy ez az egyik legnehezebb próbatétel. De meg kell tanulniuk, hogyan döntsék el egyedül a vitáikat, és így Te sem leszel részrehajló egyik csemetéd felé sem.

Hívd elő belőlük az összetartást, a csapatszellemet

Ha mind elérték már azt a kort, hogy tudnak együtt játszani, szervezz olyan programokat, vagy teremts olyan szituációkat a hétköznapokban, amikor együttműködve kell valamit megoldaniuk. Lehet ez csupán a rendrakás vagy közös süteménysütés. Esetleg néhány csapatjáték, kártya vagy társas. De még a bunkerépítés vagy a hintázás is segíthet ebben.

Tanítsd meg őket osztozkodni

Bármennyire is finom az a csoki, legalább néha felezzétek el. Példamutatásként Ti, felnőttek is eloszthattok egyet, hiszen együtt még finomabb. Ezáltal picik és nagyok is megtapasztalhatják, nekik is milyen jó érzés, ha adhatnak, és később is könnyebben osztoznak majd.

Találd meg az erősségeiket és támogasd a bennük rejlő értékeket

Minden gyermek más. Minden testvér különbözik és minden testvéri kapcsolat eltérő lehet. Ez ellen nem tehetsz semmit. Elképzelhető, hogy Te és a testvéreid mindent megbeszéltetek egymással, de a Te csemetéid zárkózottabbak vagy éppen fordítva. Azért viszont nagyon is tehetsz, hogy ne legyen a testvérek közt szakadék, akkor sem, ha nagyon különböznek egymástól.

Keresd meg és erősítsd a gyerekek értékeit. Minden gyermekét. Ha az egyik szépen rajzol, dicsérd azért, mert kreatív és bármiből megalkotja azt, amit elképzel. Ha a másik jó a sportban, akkor őt dicsérd azért. Mert kitartó, aktív, figyelmes és jól tud összpontosítani. De lehetőleg kerüld az olyan helyzeteket, amikor hasonlítgatod őket. Főként, ha egyikőjük emiatt kevésbé értékesnek érezné magát.

Ugyanakkor arra is érdemes ügyelned, hogy ésszerű mértékben elismerd mindkét – vagy több – testvér igazát. Például ne mindig csak a kisebb érvényesüljön ilyen téren. Csak akkor, ha tényleg neki van igaza, és ne pusztán azért mert ő a kicsi.

Emellett viszont szentelj figyelmet a fiatalabb gyerkőcöt eredményeinek is. Sajnos, sokan képesek vagyunk elfelejteni a kemény munkát. Ha a nagyobbik azt az utat már kitaposta egyszer. Még véletlenül se sugalld azt, hogy a fiatalabbik gyermeked eredménye kevesebbet ér, mert az idősebb az adott dolgot korábban már elérte.

Az előbb felsorolt ötletekkel tehát a gyermekek segítségére lehetsz abban, hogy jó testvéri kapcsolat alakuljon ki köztük.

Ám akár játékokkal is támogathatod őket. Hiszen a szerepjátékok, könyvek, társasjátékok, mesék vagy közös programok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy picik és nagyok közelebb kerüljenek egymáshoz, és akár még a szülő-gyermek kapcsolatotok is erősödhet.

Ha ötletekre volna szükséged ehhez, nézz körül webáruházunkban. Mert játszani jó!