- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA meghitt nagyszülő és unoka kapcsolat áldásos hatásai

A meghitt nagyszülő és unoka kapcsolat áldásos hatásai

Egy nagymama vagy nagypapa életében az unoka – ideális esetben – központi és pozitív szerepet tölt be, hiszen egészen más viszony fűzi őket unokájukhoz, mint a saját gyermekeikhez. Ám, ha a nagyszülőknek jó a kapcsolata az unokákkal, az valójában az egész család dinamikájára nagyszerű hatással lehet.

Mutatjuk, miért érdemes megfontolni, hogy a nagyszülők egészséges mértékig kivegyék a részüket a kicsik neveléséből.

A gyerekek így több emberre számíthatnak, többekhez kötődhetnek

Már egészen kicsi korban képesek a csemeték több, akár négy-öt emberhez is kötődni. A későbbiekben ez a szám pedig gyarapodik. Vagyis, ha már kezdettől jelen vannak a nagyszülők a lurkók életében, sokkal érzelemgazdagabban viszonyulnak majd hozzájuk, és abban is nagy segítséget kapnak, hogy később szoros kapcsolatokat, barátságokat alakítsanak ki.

Nem idegenedik el a gyereknevelés

Ha a nagyszülők is besegítenek a gyerkőcök terelgetésébe, akkor sokkal természetesebb lesz a gyereknevelés. A szülők – főként az anyukák, nem szigetelődnek el, és kevésbé fáradnak bele a gyerekekkel töltött időbe. Ha néha elszakadhatnak otthonról, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és több energiájuk lesz a csemetéikre. A kicsik pedig sok-sok szeretetet kaphatnak a papától vagy a mamától.

Boldogabb időskor, szellemi frissesség

Nem csak a gyerkőcök lesznek boldogabbak és a szülők kiegyensúlyozottabbak, hanem a nagyszülők is frissebbek, aktívabbak szellemileg és testileg egyaránt. Ezt már kutatásokkal is alátámasztották. Ugyanis, ha a nagyszülőknek megvan a maguk feladata a gyerkőcök körül, akkor fontosnak, a család részének érezhetik magukat. Ezáltal sokkal tovább maradnak egészségesek, mert jobb lesz a mentális állapotuk, és egyébként is jobban odafigyelnek magukra már csak az unokák kedvéért is.

Mindhárom generáció sokat tanulhat egymástól

Ha nagyszülők, szülők és gyerekek jó kapcsolatot ápolnak, az mindenkire remek hatással lehet. Mert mindhárom generáció sokat tanulhat. Mindenkinek szélesedik a világlátása, és egy problémára több nézőpontból születhet megoldás. Szociálisan sokkal érzékenyebbé válhatnak a családtagok, és egy-egy programból mindenki kiveheti a részét.

Így orvosold a konfliktusokat és teremts határokat

A harmónia érdekében célszerű átgondolni néhány dolgot, ha az unoka sokat van a nagyszülőkkel. A szülők felé fordulva, nagyszülőként jó, ha megértjük, hogy a felelősség és a gyereknevelés oroszlánrésze a szülőké. Ezért nem szabad átírni a gyerkőcre vonatkozó szabályokat. Még, ha nem is értünk valamiben egyet, ezt a gyermeknek nem szabad közvetíteni. Minden esetben kommunikáljunk tisztelettel, és lehetőleg ne hangozzanak el: „Édesanyád már megint rosszul tudja” Vagy: „Apának nem kell szót fogadni.” mondatok és társaik, mert ez alááshatja a szülőt, és zavart okozhat a picik fejében.

A tiszteletteljes kommunikációt ugyanakkor szülőként is illik fenntartani. Mindemellett pedig megéri néhány engedményt adni a nagyszülőnél töltött napokra. Például semmi gond nincs azzal, ha a mama szeme fénye kap egy kis csokit ebéd után, vagy a nagyinál többet lehet tévét nézni.

Ám a nagyszülőknek sem kellene túlzásba vinni a dolgokat. A gyerekek egészsége érdekében például semmiképpen sem javasolt hagyni, hogy egész nap édességet egyenek, vagy felügyelet nélkül azt nézzenek a tévében vagy az interneten, amit akarnak.

Végül pedig muszáj megemlítenünk azt is, hogy ne feledjük: bármennyire is szereti a mama vagy a papa az unokáját, idős emberekként ők gyorsabban elfáradnak. Ezért lehetőleg hagyjunk nekik is szünetet, és ne ők legyenek a mindennapos, állandó bébiszitterek, mert ez rendkívül kimerítő számukra, és akár még a pozitív kapcsolat rovására is mehet.

De, ha figyelembe veszitek egymás igényeit, valóban kiegyensúlyozott és örömteli viszonyt ápolhattok majd, és a kicsinek lesz kire számítania, bármit is hozzon majd az élet.