- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy fejlesztheti csemetédet a babaúszás

Így fejlesztheti csemetédet a babaúszás

Ha szemed fénye élvezi az otthoni pancsit, Te pedig szeretnéd, hogy idejében megkedvelje a medence közegét, érdemes elgondolkodnod azon, hogy elvidd őt babaúszó foglalkozásra. Hiszen amellett, hogy remek kikapcsolódás lesz mindkettőtök számára, a babaúszás nagyszerűen fejleszti is a picit. Nézzük, hogyan!

A kisbabák természetes módon mozognak a vízben. Már akkor is ügyesen lubickolnak, amikor még túl aprócskák ahhoz, hogy más közegben koordinálni tudják a mozgásukat és bizonyos mozdulataikat. Elsőre talán különösnek tűnhet mindez, mégsem kell rajta csodálkozni. Mert a terhesség alatt magzatvízben töltik napjaikat, amíg tested védelmében fejlődnek rugdalóznak, mozgolódnak. Így sokáig a vizes közeg sokkal otthonosabb számukra

A babaúszás ezekre az élményekre koncentrál. Alkalmat ad a babádnak és Neked, hogy egymásra figyelve gazdagodjatok, fejlődjetek. De nem ritka az sem, hogy egy-egy alkalmon mind a két szülő jelen van, így igazi családi kikapcsolódás és tanulási folyamat lesz az élmény.

Kezdjétek el időben

Egy-egy ilyen alkalom és élmény, habár babaúszás elnevezést kapott, nyilván valóan nem teljesen minősül úszásoktatásnak, de idejében el kell kezdeni, hogy a pici könnyen megszokhassa azt.

E vízi időtöltések minden pillanata játékosan zajlik. Ráadásul ma már olyan tanfolyamot, módszert is találhatsz, ahol még víz alá is merítik a kicsiket. Ám valójában szó sem esik arról, hogy úszni tanítanák a csöppségeket. Így nem kell megijedned, nem fogja nagy terhelés vagy óvatlanság érni babádat.

Az oktatók minden hivatalos esetben ellenőrzött szakemberek, akik azért dolgoznak, hogy a csemeték fejlődjenek és megszeressék a vizet. Érdekes, könnyű, játékos, ugyanakkor kifejezetten hasznos gyakorlatokat mutatnak, amik segítenek a kóros testtartás, valamint a korai reflexek leépítésében, emellett fokozatosan erősítik az izmokat. Így babád is rengeteget erősödhet, fejlődhet az alkalmak ideje alatt, és kinyílhat számára a világ. Már pici korában otthonosan mozoghat a vízben.

A legtöbb szakértő úgy vélekedik, hogy már 3-4 hónapos korukban érdemes órákat venni, mert ilyenkor még fennáll a babák ösztönös búvárreflexe. Vagyis gondos odafigyeléssel vigyázva őket, még nem lesz számukra veszélyes a víz. Mert a reflexnek köszönhetően, ha víz éri arcukat, rögtön az orrukon kifelé fújják a levegőt, szájukat – és a gégéjüket fedő porcot pedig bezárják. Ez a reflex körülbelül féléves korukig marad meg, így nagyjából eddig javasolt bevezetni őket a vízi világba.

Ez a mozgásforma igen hatékony

Az felsoroltak mellett is rengeteg pozitív hatása van a babaúszásnak. Barátságos, biztonságos körülmények között erősíti a szülő – gyermek kapcsolatot, meghitté és ösztönössé válhatnak az alkalmak, amik segítik az egymásra hangolódást és egymásra figyelést. A korai pozitív megerősítés miatt később is kiegyensúlyozott maradhat kettőtök viszonya, ami kezelhetővé teszi a konfliktusokat és a mindennapi nehézségeket később is, mert jobban érted, érzékeled majd gyermekedet.

De nem csak lelki, hanem becsülendő testi hatásai is vannak a babaúszásnak. Mert az úsztatás kihasználja a víz felhajtóerejét, azt, hogy vízben sokkal könnyebb mozogni. Javul a tüdőkapacitás, idejében megtanul koncentrálni az agy, a szervezet oxigénellátása fokozódik. Ezenfelül növekszik az állóképesség, ez pedig további mozgásra ösztönözi majd a már így is virgonc apróságokat. Ez ideális esetben, megfelelő körülmények között segít, hogy később, akár felnőttként is az élet része legyen az egészség és a sport.

Erre figyelj a babaúszó tanfolyam kiválasztásánál

Nem árt utána olvasnod a környékeden fellelhető lehetőségeknek, mielőtt nekiindultok egy babaúszásos foglalkozásnak. Mert ma már sokféle módszer, oktató és iskola létezik, Te pedig válogathatsz közöttük. Hazánkban az egyik legnépszerűbb babaúszás-módszert Stoller Katalin gyakorlatai alkotják. Az általa létrehozott akadémia az otthoni kádas szoktatást preferálja az úszás előtt, amihez kedvcsinálóként egyébként remekül használható néhány fürdőjáték, amit beszerezhetsz webáruházunkból is. A Stoller –babúszás egyébként kiválóan betartja a fokozatokat, úgy, hogy eközben teljesen babaközpontú feladatokat tanít. De rajta kívül is számtalan megközelítés és lehetőség létezik, amiket érdemes számba venni.

Így készülj fel a babaúszásra

A kezdő alkalmak előtti tájékoztatón – vagy már az internetes tájékozódáskor – általában elmondják, hogyan zajlik a babaúszás és mit vigyetek magatokkal. De, ami nagyon fontos, hogy lehetőleg olyan helyet válassz, ahol külön medencét tudnak biztosítani a piciknek.

Az oktatók eleve nagyon sokszor csak akkor vállalnak babaúszást külső helyszínen, ha a fürdőlétesítmény külön medencét biztosít a csöppségek úszásának alkalmára. Ennek ellenére nem árt alaposan tájékozódnod a körülményekről, hogy minél kevesebb probléma merüljön fel.

Bárhová is mentek, vigyetek magatokkal úszópelust, tiszta bébi törölközőt, innivalót, illetve készülj fel arra, hogy csemetéd valószínűleg jót fog aludni a hazavezető úton.

Tavasszal és nyáron a babaúszás kifejezetten jó program, de mindig az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltöztesd a picit, mert úszás után könnyű megfázni.

Érezzétek jól magatokat. Mert úszni és játszani jó!