- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk10 otthoni Montessori tipp szülőknek 3 éves kor alatti gyerekek számára

10 otthoni Montessori tipp szülőknek 3 éves kor alatti gyerekek számára

A Montessori elmélet a Maria Montessori által kifejlesztett tanulási megközelítés, amelynek fő alapelvei a függetlenség, a megfigyelés, a gyermek követése és kijavítása, valamint a tudatosan megtervezett környezet, ahol a gyermek elmélyedhet a játékos tanulásban.

A Montessori oktatás minden korosztályban alkalmazható a totyogóktól kezdve a kisgyerekekig, és az iskolarendszerű oktatásig.

Cikkünkben 10 olyan tippet mutatunk be, melyekkel a 3 éves kor alatti gyerekek Montessori típusú nevelését már otthon is elkezdheted.

Tiszteld és értsd meg gyermeked

Történjen bármi, képzeld magad a gyermeked cipőjébe! Vajon miért sír? Miért csinálja azt, amit? Lehet, hogy nincs a háttérben semmi különösebb ok, egyszerűen csak bal lábbal ébredt fel, ami a szülőkkel is megesik. Ha nyűgös, sír, nem találja a helyét, egyszerűen csak öleld át.

Ne erőltesd rá a kockavár építését, ha ő éppen rally versenyt szeretne játszani a kedvenc autóival. Ha nem éhes, ne ragaszkodj görcsösen a napirend betartásához. Bízz gyermekedben, hiszen ő tudja, mire van szüksége.

Ugyanakkor tanítsd meg gyermeked az udvariasságra, és arra, hogyan kell vigyázni a dolgaira. A jó példa ragadós. Ráadásul, ha megértő vagy, és tiszteletben tartod a gyermekeid igényeit, akkor ezeket a szokásokat maguktól átveszik a kicsik anélkül, hogy figyelmeztetni kellene őket rájuk.

Adj teret a szabad mozgásra

A gyerekek lételeme a mozgás. Ha „ketrecbe zárják” őket, vagy egy szobába száműzik, nem érzik jól magukat. Adj tehát gyermekednek helyet és lehetőséget a szabad mozgásra. Legyen például egy gyereksarok a konyhában játék főzőeszközökkel, egy kis sarok a nappaliban, ahol órákig elszöszölhet, miközben te vasalsz. A gyerekszoba lehet bármilyen felszerelt, nem ad teret a világ felfedezésére és új dolgok kipróbálására. Ahogy nő a gyermeked, engedd meg számára – természetesen biztonságos körülmények között – hogy felmásszon a kanapé tetejére vagy a konyhapultra, hogy szabadon felfedezhesse a környezetét.

Add meg a választás lehetőségét

Maria Montessori azt javasolta, hogy a gyermekekkel folytatott „hatalmi harcban” az egyik legeredményesebb megoldás a választás lehetőségének nyújtása. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyermek azt csinál, amit akar. Egyszerre csak két választási lehetőséget kínálj fel. Például:

  • Vacsorázhatsz most is, de ha nem vagy éhes, egy óra múlva is megeheted.
  • A piros pólódat szeretnéd ma felvenni, vagy a Mici Mackósat?
  • Mihez lenne kedved. A kerti kis házban játszani, vagy kis motorozni a parkban?

Ne adj túl sok (több) lehetőséget, mert akkor a gyermek veszi át az irányítást, és ez többnyire káoszhoz vezet.

Neveld önállóságra

A gyerekeket nem lehet kicsi felnőttekként kezelni, akik bármit megtehetnek, ugyanakkor nem cselekvésképtelenek. Biztosítsd gyermeked számára már kis korban is, hogy bizonyos dolgokat önállóan is elvégezhessen. Ilyen például az öltözködés. A nehezen felvehető ruhák helyett legyen tele a ruhásszekrénye puha és rugalmas anyagú ruhákkal, amiket könnyen magára vehet.

A játéktároló szekrények legyenek olyan magasságban, amiket biztonsággal el tud érni, így rendet tud tenni maga után, ha elunt egy játékot. Az élet minden lehetséges területén adj lehetőséget gyermeked számára a gyakorlásra.

A gyerek érettségének megfelelően kommunikálj

A kisgyerekkel a saját koruknak megfelelő módon és egyértelműen megfogalmazott módon beszélj. Nevezd meg a körülöttük lévő tárgyakat, így könnyen bővíteni tudják a szókincsüket. A közös beszélgetés gyakorlatilag modellezi a felnőttek beszélgetéseit és a hallgatást is. Ügyelj arra, hogy ne csak információt közölj, hanem adj időt és teret a beszélgetésre, arra, hogy átbeszéljétek a nap eseményeit.

Kijavítás helyett modellezz

A gyerekek tapasztalat híján sokat kísérleteznek, ennek következtében gyakran hibáznak. Ilyenkor nem célszerű megítélni, hogy valamit helyesen vagy rosszul tett. Ítélkezés helyett modellezd le a helyzetet, mutasd meg, magyarázd el, hogy aztán leutánozhasson.

Nem kell túllihegni a dolgokat, taníts szelíden és türelemmel. Ha például egy szót helytelenül ejt ki gyermeked, ne hangsúlyozd, hogy nem úgy kell mondani. Ismételd el egyszerűen a szót helyesen.

Ha különböző méretű építőkockákból szeretne tornyot építeni, de mindig összedől, mutasd meg számára a helyes sorrendet. Közben kitalálhatsz egy aranyos mondókát, ami segít megjegyezni a sorrendiséget. Lurkód idővel megtanulja a sorrendiséget és a szókincse is bővül.

 Így működik a modellezés.

Vásárolj cselekvésre ösztönző játékokat

A Montessori módszer értelmében minden olyan játék haszontalan, ami nem készteti cselekvésre a gyerekeket. A csillogó-villogó, de passzív játékok, amiket csak jóformán nézni lehet, nem tanítják semmire sem a gyerekeket.

Vásárolj olyan játékokat, amik arra sarkallják a picurkákat, hogy használják a kezüket és a képzelőerejüket. Dobjanak el egy labdát, vagy rakjanak sorba különböző méretű és színű gyűrűket (pl. Montessori tornyok). A gyakorlás és a próbálkozás hosszú időre leköti az apróságok figyelmét. Kerüld az olyan játékokat, amiken csak egy gomb van, és csak nézegetni lehet őket. A TV nézés is sok ideig leköti a gyerekek figyelmét, de ez nem jár együtt interakcióval. Montessori úgy gondolta, hogy a kéz használata a játék során jelentősen hozzájárul a kisgyermekek fejlődéséhez. Adj gyermeked kezébe olyan játékokat és otthoni tárgyakat, amik a felfedezésre ösztönözhetik.

Hagyatkozz a józan eszedre

A gyerekek nevelése nem arról szól, hogy mindig képben kell lenni a legújabb trendekkel és újdonságokkal. A legtöbb dologhoz a józan eszünk is elég. Bízz magadban és a megérzéseidben. Ha helyesen cselekszel, te és gyermeked is jól érzitek magatokat. Ennél jobb visszacsatolása pedig nem is lehetne a nevelésnek. A Montessori alapelvek többségében csak a józan és a racionális gondolkodás játszanak főszerepet.

Türelemből sose fogyj ki

Talán ez az egyik legnehezebben kivitelezhető alapelv, hiszen nem lehet minden nap tökéletes nap. Fáradtan és elcsigázva könnyen türelmetlenné válhatunk, de mint mindent, gyakorlással a türelem készségét is elsajátíthatjuk. Annál is lényegesebb ez, mivel kitartó és néha heroikus odaadással a jövőnk nyugalmát alapozhatjuk meg a türelemmel.

Amit kisgyerek korban megtanítasz gyermekednek, annak előnyeit hosszú távon élvezheti ő és te is. Ha rosszabb napod van, akkor se engedj a lazításnak, vedd fel a kesztyűt, és gondolj arra, hogy a jövő nyugalmát teremted éppen meg.

Lehet, hogy egy-egy szokás beépülése hosszú időt vesz igénybe, de miután megtanulja, soha többé nem jelent már problémát. Ilyen például az alvás. A legtöbb kisbaba sokat sír, nehezen alszanak el, amit lássuk be, nem könnyű sem érzelmileg, sem fizikailag leviselni. Ilyenkor nyúlnak legtöbben a cumi után, vagy órákig ringatják, simogatják a kisbabákat. Időbe telik, mire a picurkák megtanulnak önállóan aludni, de motiváljon az, hogy ha egyszer megtanulja, utána már neked is könnyű álmod lesz.

Szeresd és támogasd gyermeked

Ha őszintén szereted gyermeked, még akkor is, ha éppen elviselhetetlennek tűnik, és támogatod, akkor biztos lehetsz abban, hogy a nevelési stílusod nem fog problémát jelenteni. Nem lehetsz tökéletes, a hibák sorozatai részei a felnőtt létnek, de ne feledd: elég jó szülő leszel ahhoz, hogy cselekvőképes és önálló gyermeket nevelj! 

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek