- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukCukoréhség: így szoktasd át gyermeked az egészséges ételekre!

Cukoréhség: így szoktasd át gyermeked az egészséges ételekre!

A cukoréhség a modern kor betegsége, ami gyermekeink egész életére negatív hatással lehet. Éppen ezért nem lehet eleget hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát.

Tudtad, hogy a gyerekek az ajánlott cukormennyiség kétszeresét fogyasztják átlagosan naponta? A cukor több mint fele üdítőitalokból és harapnivalókból származik. A túl sok cukor fájdalmas fogszuvasodáshoz, elhízáshoz és ebből kifolyólag pedig egyéb betegségekhez vezethet.  

Az egészséges táplálkozás a szülői példamutatáson és következetességen múlik, ezért anyaként, apaként különösen fontos, hogy ezzel is támogasd gyermeked aktuális és jövőbeli egészségét.

Erre figyelj, hogy csökkentsd gyermeked cukorfogyasztását

Ha te is érzed a túlzott cukorfogyasztás veszélyeit, minden bizonnyal megfogalmazódott már benned, hogy vajon mennyi a túl sok.

Általánosságban elmondható, hogy a négy-hat éves gyermekeknek naponta 19 grammnál (öt kockacukornyi) szabad cukornál kevesebbnek kell lenniük. A négy éven aluli gyermekekre vonatkozóan nincs irányadó korlátozás, de ajánlott kerülniük a cukorral édesített italokat és cukrot tartalmazó ételeket.

Ahhoz, hogy megfeleljünk ezeknek az irányelveknek, tisztában kell lennünk az ételek cukortartalmával.

Vannak olyan cukrok, amelyeket nem kell csökkentenünk, például amelyek természetesen megtalálhatók olyan élelmiszerekben, mint a friss gyümölcsök, a zöldségek és a tej.

Ugyanakkor sok élelmiszer- és italtermék túl sok cukrot tartalmaz, és félrevezető egészségre vonatkozó állításokat is tartalmazhatnak, amik nem kis kihívást jelentenek a táplálkozással kapcsolatos döntések meghozatalában.

Szóval mit tehetsz?

Olvasd el a címkéket

Hallottál már a rejtett cukrokról? Lehet, hogy azt gondolod, hogy alapvetően nem használsz sok cukrot a sütéshez és a főzéshez, de a legtöbb bolti alapanyag tele van rejtett cukrokkal. Így sajnos akkor is könnyen előfordul, hogy túlzásba visszük a cukrot, ha nem teszünk az ételekbe direkt belőle.

Figyelj ezért az édes kis ’hazugságokra’, mert a cukor rengeteg néven benne lehet egy bolti termékben.

Például: glükóz, fruktóz, szacharóz, malátacukor, répacukor, barna cukor, nádcukor, porcukor, kukoricaszirup, gyümölcslé-koncentrátum, pálmacukor, maltóz, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, agavé szirup, malátaszirup stb.

Ha ezeket a kifejezéseket látod egy címkén, akkor kétszer is gondold meg, hogy megvásárolod-e!

Cseréld le a cukros gabonaféléket

A reggeli a gyermekek számára fontos étkezés, energiával tölti fel a napjukat, valamint rengeteg fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (jó esetben). A rohanó világunkban gyors és könnyű alternatívát jelentenek a gabonapelyhek, amik igen sok cukrot is tartalmazhatnak. Ezek helyett jó választás lehet a természetes édesítőkkel ízesített zabkása friss gyümölcsökkel párosítva.

Gondold át az uzsonnákat

Cseréld le a cukros nassolni valókat, például gabonaszeleteket, az aszalt gyümölcsöket, az ízesített joghurtokat, a muffinokat vagy a pudingokat táplálóbb lehetőségekre.

Uzsonna ötletek:

  • natúr puffasztott rizsszelet krémsajttal és eperrel
  • szeletelt friss gyümölcs, például dinnye, körte, kivi, narancs
  • sima görög vagy natúr joghurt friss gyümölccsel
  • palacsinta banánnal és eperrel

Hidratálj okosan

Meglepő lehet a gyermekitalokban található cukor mennyisége. Az elfogyasztott cukor egynegyede cukros italokból származik. Ne feledd, hogy a víz és a sima tej az egyetlen fogbarát ital a gyermekek számára a korai életkorában.

Gondoskodj arról, hogy gyermekeid a nap folyamán szabadon hozzáférhessenek a tiszta vízhez. Kerüld a gyümölcslevek, hígított gyümölcslevek, a szénsavas üdítőitalok, az ízesített víz és hozzáadott koffeint vagy egyéb stimulánsokat tartalmazó italok kínálását.

Tanítsd játékosan az egészséges és cukormentes étkezést

Emlékszel a cikk elejére, ahol a szülői példamutatásra hivatkoztunk? Az egyik kulcsfontosságú szempont, hogy gyermeked lásson konkrét példát az egészséges étkezésre. Legyen otthon mindig elegendő gyümölcs, zöldség és lássa, hogy te/ti is eszitek. Másfelől meglepheted gyermeked olyan játékokkal, amikkel szerepjátékok formájában ismerheti meg az élelmiszereket és sajátíthatja el az egészséges életmód alapjait.

A SMOBY szupermarket szett a vásárlástól az étkezésig végig viszi gyermeked a felfedezés útján, miközben más készségeit is szórakoztatva fejleszti.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek