- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukKommunikáció fejlesztése gyerekkorban: 3+1 ’kötelező’ módszer

Kommunikáció fejlesztése gyerekkorban: 3+1 ’kötelező’ módszer

A kommunikáció és a nyelv fejlesztése az összes többi tanulási terület alapját képezi. Gyakorló szülőként létfontosságú, hogy kulcsfontosságú élmények és játéklehetőségek széles skálájával támogasd a gyermekek nyelvi fejlődését.

Az alábbiakban felsoroljuk azt az öt legfontosabb módszert, amik nélkül a gyerekek nem tudnának hatékony kommunikátorokká válni.

1 Képes könyvek

A gyerekeknek való gyakori felolvasást, a jó minőségű szövegek és illusztrációk hatékonyságát sohasem lehet alábecsülni.

Amikor a gyerekek különféle könyvekkel, például szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvekkel, mesékkel, mondókákkal és versekkel találkoznak, új szavakat, fogalmakat és témákat ismernek meg. Ezek mind bővíthetik a szókincsüket, támogathatják a nyelvi szerkezet fejlődését, és bevezethetik őket ismeretlen és izgalmas témákba. Ha gyermeked van – kicsi vagy nagyobb -, gondoskodj arról, hogy legyen mindig elég és könnyen elérhető képes könyv a polcokon, amik egybevágnak a gyermeked életkorával és érdeklődési körével.

2 „Nyílt végű források’

Olyan tárgyakra gondolunk, amelyeknek nincs meghatározott célja, és így többféleképpen használhatók. Ha gyerekek számára elérhetővé teszünk bármilyen nyílt végű eszközt, nem irányítottan, hanem a képzeletükre bízva játszhatnak. Nincsenek célok, elvárások, eredmények, így szórakoztató módon fedezhetik fel a lehetőségek végtelen tárházát. Jól érzik magukat, használják a képzeletüket, történeteket találnak ki, és nagyobb valószínűséggel bővítik szókincsüket, amiket aztán beépítenek a mindennapi kommunikációjukba is. Tegyél elérhetővé olyan hétköznapi tárgyakat, mint az élelmiszer alapanyagok, a háztartási eszközök, kartondobozok. A lista szinte végtelen. Ezek a kommunikációs fejlődést biztosító felbecsülhetetlen értékű tárgyak általában minden háztartásban megtalálhatók vagy olcsó és könnyen beszerezhetők.

3 Mesemondó kockák

 A Story Cubes amilyen egyszerű, olyan nagyszerű kommunikáció fejlesztő játék. Kis méretének köszönhetően magatokkal vihetitek egy hétvégi kiruccanásra a nagyiékhoz vagy akár egy hosszabb vakációra is. A dobozban található 9 kocka mindegyik oldalán más rajz található. A játék lényege, hogy az eldobott kockák felső részén található rajzokat olyan sorrendbe tegyük, amiből egy izgalmas kis sztori kerekedhet. Ahány kör, annyi történet, így végtelen lehetőség nyílik a beszédre és a szókincs bővítésére. Az egészben pedig az a legjobb, hogy bármilyen bizarr vagy lehetetlen történetet kitaláljanak, amit csak el tudnak képzelni.

A játék során a gyerekek gyakran követik az ismert mesék sémáját, és az „Egyszer volt, hol nem volt” felütéssel olyan történeteket kreálhatnak, aminek van bevezetője, cselekménye és vége. Ezt a tudást később a fogalmazásórák során igen jól tudják majd kamatoztatni. A történetmesélés kockajáték modellezése olyan szórakoztató, hogy szívből ajánljuk, hogy családi körben nevessétek könnyesre magatokat vele.

+1 Te magad

Amikor a kommunikáció és a nyelv fejlődésének támogatásáról beszélünk, döntő fontosságú a gyermekekkel való oda-vissza történő interakciónk kiskoruktól kezdve.

Az új szavakkal bővülő, gazdag és minőségi beszélgetések látványosan építik a gyerekek szókincsét. Felnőttként tehát kulcskérdéseket kell feltennünk, megjegyzéseket kell hozzáfűznünk ahhoz, amit csinálnak, illetve érdemes megismételnünk a gyerekek által használt új szavakat, hogy a jelentésük rögzülni tudjon hosszútávon a memóriájukban.

Legyél büszke a példamutatásodra, legyen játék a tanulás!

Mert játszani jó!