- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukTakarítás: értékes tanulási élmény a gyerekeknek

Takarítás: értékes tanulási élmény a gyerekeknek

Ha megfosztjuk a gyerekeket a környezetük rendben tartásától, értékes tanulási lehetőségeket vonunk meg tőlük. Ilyen például a takarítás, ami minden gyereket – legyen fiú vagy lány – az egész életén keresztül elkísér.

A takarítás értékes tagjává teszi a gyerekeket a környezetükben

Talán emlékszel még gyermekkorod azon szakaszára, amikor lázasan figyelted szüleid minden mozzanatát. Odarohantál hozzájuk, és könyörgő szemekkel kérted őket, hogy téged is vonjanak bele a fura, mégis izgalmasnak tűnő feladatokba. Persze az utánzás is jó dolog volt, de amikor megbíztak egy-egy számodra komoly kihívással, és sikerült, nagyon büszkék voltak rád, te pedig boldogan húztad ki magad és fürdőztél az örömtől.

Nos, ez egy evolúciós folyamat, és élhetünk bármilyen korban, nem változik. A gyerekek a felnőtteket utánozva tanulják meg azokat az életkészségeket, amikkel később felnőtt korukban könnyebben boldogulnak majd a mindennapokban. Ebbe beletartozik a szobák tisztán tartása, a játékok rendberakása, sőt, idősebb korban az új bútorok kiválasztása és elrendezése is.

Amikor a gyerekeket bevonjuk a háztartási feladatokba, nem csak fontos életkészségeket tanulnak meg, de a közösségük értékes tagjának érzik magukat, ami növeli az önbizalmukat és a felelősségtudatukat. A korai takarítási rutin megtanítása is ezt a célt szolgálja.

A takarítás lehet biztonságos is

Annak ellenére, hogy sok szülő tisztában van a rendrakás korai megtanításának fontosságával, egyesek mégsem engedik közel gyermekeiket a takarítás élményéhez. Ennek legtöbbször az az oka, hogy nem szeretnék, ha „veszélyes” anyagokkal érintkeznének a kis kezek. Valójában napjainkban már minden külső kockázat elkerülhető tudatos tervezéssel. A vízzel hígított ecetes víz szépe tisztít, elpusztítja a kórokozókat és nem veszélyes a gyerekekre nézve. De ha az ecettől is kiráz a frász, elég egy drogériába bemenni, ahol teljesen természetes alapanyagokból készülő, biztonságos tisztítószereket és kendőket is beszerezhetsz. Az sem rossz ötlet, ha együtt mentek el vásárolni csemetéddel, így a közös kiválasztás során elmagyarázhatod neki a környezetvédelmi és a humán biztonsági szempontokat, ráadásul még a pénzgazdálkodással is megismerkedhet.

A gyerekek feladata a felnőtté válás

Megint más szülők azt gondolják, hogy a gyerekkornak a játszásról kell csak szólnia, amiben nincs helye a ’munkának’. Na de gondolj csak vissza arra, hogy mekkora életmuníciót kaptál vélhetően te is a szüleidtől, akik megkértek kisebb bevásárlásokra, vagy a poros játékpolcaid letörölgetésére! Tapasztalatok hiányában fiatal felnőttként ott álltál volna a való életben, és hirtelen szakadt volna rád ezernyi feladat.

Valójában a gyerekek feladata a felnőtté válás, és szülőként kötelességünk ebben segíteni nekik, akár szórakoztató módon vagy takarítós játékokon keresztül.

Ne félj attól, hogy nem érti meg gyermeked, miért fontos felporszívózni a szobát, vagy például megöntözni a virágokat és rendben tartani a kertet. Ha látják a mintát, érzik az eredményt.

Ki van porszívózva, fel van mosva? Tiszta a padló? Lehet rajta hemperegni.

Kezdetekben ennyit észlel a gyermek, majd idővel megtanulja, hogy a környezete kitakarítása higiéniai és esztétikai jellegű is.

A gyerekek játékon keresztül tanulnak. Amíg egy tevékenységet ő választ ki és élvez, addig az játék. Ha a gyermeked segíteni akar letörölni az asztalt vagy fel szeretné söpörni a padlót, hagyd. Mutasd meg neki, hogyan kell helyesen csinálni a dolgokat. és legyél vele nagyon türelmes.

Meg kell értened, hogy a gyerekek a való világ részei akarnak lenni, és ebben segít neki a játékos tanulás.

Mert játszani jó!