- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA babafürdetés fontossága és előnyei

A babafürdetés fontossága és előnyei

Új szülőként vélhetően azzal töltöd a mindennapjaid, hogy megtanulj a kisbabád gondozásával kapcsolatos valamennyi feladatot: etetési módszerek, altatási rutin, pelenkacsere, csak hogy néhányat említsünk a végtelen listáról. A babafürdetés azonban nemcsak az egészség és a tisztaság szempontjából fontos, hanem egy kellemes időtöltést is jelenthet neked és a kisbabádnak is.

A babafürdetés fontossága és előnyei

Tisztaság és jó közérzet

A babafürdetés az esti rituálé része, ami már az alvásidőt jelzi a piciknek. A régebbi ajánlások szerint naponta kellet fürdeti az újszülötteket, de napjainkra ez változott. Mivel az újszülöttek nem izzadnak és a bőrük nagyon vékony és érzékeny, nem indokolt, sőt, káros is lehet a napi fürdetés. Ugyanakkor a fürdetés teljes mellőzése bakteriális fertőzéseket okozhatnak, ami a gyerekkori ekcéma forrása is lehet.

A csecsemőknek tehát rendszeres fürdetésre van szükségük. A fürdetéssel lemossuk a felesleges nedvességet a pihe-puha bőrükről, lágy babasamponnal eltávolítjuk a zsírokat a fejükről, kitisztogatjuk majd megszárítjuk a kis hurkák bőrredő közötti területeket.

Amire szükséged lesz a babafürdetéskor:

 • meleg víz (37.8 °C)
 • babasampon
 • babafürdető
 • babaolaj
 • finom hajkefe
 • száraz törölközők
 • puha fürdetőkendő
 • alvóruha
 • pelenka
 • hintőpor (lehetőleg krém állagú)
 • popsikenőcs
 • babatakaró
 • kiskád vagy nagykád

Egészségmegőrzés

A speciális színezék-, illat-, és parabénmentes babafürdők segítenek megóvni a csecsemő bőrének az egészségét. A fürdés ugyanakkor arra is alkalmas, hogy megvizsgáld a kisbabád testét, nincs-e rajta kiütés vagy hogy nem száradt-e ki. A gyengéd tisztítás közben masszíroz a kicsid végtagjait, hogy serkents az apró kis kezek és lábak vérkeringését! Sok kisbaba fején megjelenik a születés utáni hetekben a koszmó, ami egy sárgás, pikkelyes és hámló bőrréteg. Ezt nem a higiénia hiánya okozza, de rendszeres hajmosással (samponozással) puha kefével átmasszírozva a fejecskét, ez is minimálisra csökkenthető.

Meghitt együttlét

Egy kis gyakorlással a fürdő pihentető és megnyugtató időszak lehet közted és babád között. A fürdetése megtanítja a kicsinek az érintés fontosságát és kellemes érzetét. Ha szemtől szemben állsz a picurral fürdetés közben, szemkontaktusba kerültök, ami pozitív interakciókat hoz létre köztetek. Amikor pedig a pancsolás után felöltözteted, puha takaróba bugyolálod és magadhoz dédelgeted, biztonságban érzi magát.

Játékidő

Az első pár hét ugyan a biztonságos és nyugodt fürdetésről szól – különösen a köldökcsonk leeséséig -, idővel, ahogy a baba nő és egyre virgoncabbá válik, megnyúlik a fürdőidő. Ilyenkor már nem csak az egészségügyi és az érzelmi szempontok számítanak, hanem a sok-sok szórakozás is. A vízben való pancsolást és fröcskölést nagy kacagás kíséri, miközben a baba megtanulja, milyen is a víz állaga. A különféle bébi fürdőjátékok és buborékfújók fejlesztik a szem-, és a kézkoordinációt és természetesen tovább erősítik a szülők és a baba közötti kötődést.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek