- Hirdetés -EnchanTimals babák
AjándékötletA vásárlást imitáló szerepjátékok előnyei

A vásárlást imitáló szerepjátékok előnyei

A gyerekeknek hihetetlen képzelőerejük van, és kifejezetten szeretnek olyan szerepjátékokat játszani, amiket a felnőttektől lesnek el. Legyen szó állatorvosról, szakácsról, autószerelőről, kombájnosról vagy bolti eladóról, szeretnek felnőtteset játszani.

A felnőtt tevékenységet imitáló játékok során nem csak szórakoznak, de kísérleteznek, gyakorolják a döntéshozatali és a szociális készségeket, azt, hogy hogyan viselkedjenek az őket körülvevő világban.

A fantáziát megmozgató és a kreativitást elősegítő játékok a lehető legjobb dolgok, amiket megtehetsz gyermekedért. És hát lássuk be, egy elektronikus pénztárgéppel ellátott szupermarket toronnyal ezerféleképpen lehet játszani és tanulni.

A vásárlást imitáló szerepjátékok előnyei

A vásárlást imitáló szerepjátékok képzeletbeli világok és szituációk felfedezésére ösztönzi a gyerekeket. A bolt a legtöbb kisgyerek számára ismerős fogalom és egyben tökéletes hely a különböző szerepek kipróbálására.

A vásárlást imitáló szerepjátékoknak számos előnye van, többek között:

  • fizikai fejlődés
  • szociális érzékenyítés
  • kognitív fejlődés
  • szókincsbővítés
  • a pénz fogalmának megismerése

Fizikai fejlődés

A gyerekek folyamatosan fejlődnek és új dolgokat tanulnak meg testük működéséről és az őket körülvevő világról. A polcok, a rekeszek és a termékek pakolgatásához nagy motoros készségekre és egyensúlyra, míg a pénz kiszámlálásához jó finom-motorikus készségekre van szükségük. Ez utóbbiakra később szükségük lesz, amikor megtanulnak ceruzát fogni és írni kezdenek. Lepd meg lurkódat a bolt mellé egy bevásárlókocsival is, hogy még nagyobb legyen a (fizikai) szórakozás.

Szociális érzékenyítés

A játék létfontosságú része a gyermekek szociális és érzelmi fejlődésének, és nem csak akkor, amikor más gyerekekkel játszanak együtt. Még akkor is, amikor a gyerekek egyedül játszanak, különböző szerepeket töltenek be, fejlesztik az empátiát és megértik, hogyan gondolkodhatnak vagy érezhetnek más emberek különböző helyzetekben. Arról nem is beszélve, hogy annak a felismerése, hogy bármik és bárkik lehetnek, hatalmas önbizalomnövelő.

Kognitív fejlődés

A játék valóban munka a gyerekek számára és sokkal többet kapnak tőle, mint szimpla szórakozás. A kognitív fejlődés arról szól, hogy kapcsolatokat és útvonalakat építsünk ki az agyban. Legyen szó a szimbólumok használatáról, amelyek befolyásolják az olvasás és írás képességét, a kreatív gondolkodás és az innovatív megoldások kidolgozásának képességét vagy a vizuális és térbeli tudatosság fejlesztését. Néha a gyerekek felvesznek egy tárgyat és tejesen másképp használják, mint az eredeti funkciója. Ilyenkor ne lepődj meg! Bár ez egy egyszerű cselekedetnek tűnik, óriási mentális folyamat áll mögötte. Előáll egy ötlettel vagy belefut egy problémába, és a logikai gondolkodás segítségével megoldást keres rá. Ha például elfogy a boltban az alma, és fel szeretné hívni a zöldségest, de nincs telefonja, kézbe vesz egy banánt és azzal telefonál. Ezeket a készségeket a gyerekek egész életükben használni fogják.

Szókincsbővítés

A játékbolt kiválóan alkalmas a szókincs bővítésére és a kommunikációs készségek fejlesztésére is. A gyerekek nemcsak olyan szavakat és kifejezéseket használhatnak, amelyeket egyébként nem használnának a mindennapi életükben, hanem ahogy idősebbek lesznek, elkezdenek olvasni és írni: árlistákat írnak, étlapot terveznek vagy szórólapot készítenek a boltjuknak.

A pénz fogalmának megismerése

Végül a játékbolt nagyszerű lehetőséget kínál a matematika és a játékpénz fogalmának bemutatására. Még a legkisebbek is látják, hogy a boltban a szüleik pénzt nyújtanak a kasszásnak vagy a bankkártyájukat hozzáérintik a kártyaleolvasóhoz. Szép lassan megértik a csererendszert. A vásárlást imitáló szerepjátékokkal úgy taníthatod meg gyermekednek a pénz használatát és a matematika alapjait, hogy észre sem veszi a tanulást.

Nézz körbe a vásárlást imitáló szerepjátékaink között és ajándékozd meg gyermeked a szórakoztató tanulás élményével!

Mert játszani jó!