- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA játékidő 10 rejtett előnye

A játékidő 10 rejtett előnye

A jó szándékú szülők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy alábecsülik a játék jelentőségét a gyermekek fejlődésének és növekedésének korai éveiben. Holott a játékidő ugyanolyan fontos a gyerekek számára, mint a munka a felnőtteknek. Tanulnak, fejlődnek, és jobb emberekké válnak a játéktól. Ráadásul ez a legjobb módja a tanulásnak, a stressz csökkentésének és a kreativitásuk gyakorlásának.

Érdekel tehát, milyen rejtett előnyei vannak a játékidőnek?

Olvass tovább, és kezdd el motiválni gyermeked a játékra!

A játékidő 10 rejtett előnye

Fejleszti a viselkedést

Egy 15 perces szünet az iskolában biztosítja, hogy a gyerekek boldog arccal térjenek vissza az osztályterembe. A megfigyelések azt mutatják, hogy a gyerekek jobban viselkednek, ha kisebb megszakításokkal kapnak szabad játékidőt. Ilyenkor a játszótéren vagy az iskola udvarán felejtik a gondjaikat. A szórakoztató lazítás felfrissíti őket, hogy a szünet után ismét a leckékre tudjanak összpontosítani. A játékon keresztüli tanulás előnyei pedig a szünettől az osztálytermen belülre is kiterjednek. Nem véletlen, ha a pedagógusok fiókba zárják a mobilokat, hiszen ezzel is motiválják a gyerekeket a klasszikus játékokra.

Erősíti a csapatszellemet

A más gyerekekekel eltöltött játékidő nem csak az empátiát fejleszti, de erősíti a csapatszellemet is. A korai gyermekkori játék előnyei közé tartozik az is, hogy megtanulják a feladatokat a barátaikkal együtt elvégezni. Közben pedig elsajátítják a vezetői és a követői készségeket is. A csapatban való játék tehát egy életre szóló készség, amit az óvodai vagy az iskolai projektektől kezdve egészen az állásszerzésig kamatoztatni tudnak a cél elérése érdekében.

A játékidő érzékenyít

A játékidő egy különleges és hasznos előnye, hogy már a korai években érzékennyé teszi a gyerekeket a társaik irányába. Megtanulnak tárgyalni, együttműködni másokkal és alkalmazkodni. Lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a különböző helyzetekhez, és gyakran arra készteti őket, hogy kedvenc játékukról is lemondjanak. Ezek olyan kulcsfontosságú leckék, amik segítenek nekik mindenféle szociális helyzetet kezelni, amivel a növekedésük során szembesülnek majd.

Aktívan tart

Az aktív gyerekekből aktív felnőttek lesznek. A megfigyelések szerint azok a gyerekek, akik legalább 2 órát játszanak (fizikai tevékenységet végeznek), későbbi éveikben is aktívabbak lesznek, mint azok a társaik, akik egész nap a TV vagy a számítógép előtt ülnek. Bár a mai kor gyermekei már egy digitális világba születtek és nőnek fel, mégis azt javasoljuk, hogy ösztönözd gyermeked mindennap egy kis játékra. Ha ezt közösen végzitek, az extra bónusz. A korai játékidő és a fizikai tevékenységek a felnőttkori általános jólétre is pozitív hatással vannak. Hiszen akiben rögzül a felhőtlen kikapcsolódás felfrissítő élménye, az felnőtt korában is törekedni fog arra, hogy mindig szakítson magának egy kis én időt.

Segíti a tanulást

A játékidő és a játékosság hiánya gyakorlatilag mindenkit unalmassá tesz. Egy olyan fiatal vagy felnőtt, aki csak tanul és/vagy dolgozik, és nem kapcsolódik ki, gyorsan kiég. Talán sokkoló lesz, amit most írunk, de jó, ha tisztában vagy vele.

A kutatások azt mutatják, hogy a játékidő felváltása tanulmányi idővel komoly társadalmi válságot jelent.

Természetesen itt nem arról van szó, hogy a tanulás hanyagolására buzdítsuk a gyerekeket. Sokkal inkább a jó egyensúly elérése lenne a cél. És itt jön képbe a játékokon keresztül történő tanulás, hiszen úgy is lehet készségeket fejleszteni, ha nincs tanulásszaga a dolognak, mert játszunk.

A szerepjátékok nem csak fizikailag, de mentálisan is megmozgatják a gyerekeket. Közben pedig építik a szociális készségeiket kis barátaikkal vagy a családtagjaikkal.

A játék és a tanulás közötti egészséges egyensúly megtanítja a gyerekeknek, hogy felnőtt korukban is időt szakítsanak magukra, ahogy az időbeosztásuk és az elfoglaltságaik egyre sűrűbbé válnak.

Gazdagítja a képzeletet és a fantáziát

A képzeletbeli játék fontos része a gyermekek világának. Nem titok, hogy a gyerekek a képzelet forrásai. A gyerekek játékba vonása ösztönzi és gazdagítja fantáziájukat és kreativitásukat. Úgy nőnek fel, hogy hisznek a lehetőségek végtelen tárházában, és nincsenek határok által korlátozva. Képesek a ’dobozon kívül’ gondolkodni és innovatív megoldásokkal előállni az óvodában, az iskolában, otthon is. A játék fontossága a korai években messze meghaladja azt, amit most csinálnak!

Fizikailag erősít

Az olyan tevékenység, mint például az ugrálás, fejleszti az egyensúlyt, a mászókák megmászása erőt ad, az egyéb sporttevékenységek pedig javítják a fizikai növekedést és a rugalmasságot.

Az építőkockák vagy az erődépítés javítják a szem-kéz koordinációt és a kreatív képzelőerőt.

Ezek tudatában nem is kérdés, miért előnyös, ha gyermeked mindennap ösztönzöd különféle tevékenységekre, hogy testben és mentálisan folyamatosan fejlődni tudjon. Figyelj a változatosságra is, hiszen ez nem csak szórakoztató, de megóv az unalommal szemben is.

Segít kifejezni az érzelmeket

A gyerekek történeteikkel, rajzaikkal és egyéb alkotásaikkal fejezik ki azokat az érzéseiket, amiket szavakkal még nem tudnak elmondani. Amikor kemény élményeken mennek keresztül, azonnal megmutatják mi zajlik bennük a játék közbeni tetteikkel. A játék tehát egy csodálatos tevékenység azoknak a gyerekeknek, akik talán még nem tudják, hogyan kell szavakba önteni az érzéseiket. Az önkifejezéssel pedig képesek tovább lépni a problémáikon.

A játékidő oldja a stresszt

Ha azt látod, hogy gyermeked állandóan nyűgös vagy dacos, adj neki több időt a játékra. A szülőkön nagy a nyomás, ezt tudjuk. Mindenki foglalkozásról edzésre, majd különórára viszi a gyerekeit, így érthető módon senki sem akar lemaradni a többiektől. Mintha ez egy lóverseny lenne.

Ha azonban rendszeresen kihagyjátok a játékidőt, a gyereked még morcosabb és nyűgösebb lehet. Holott a játék egy csodálatos módja a belső feszültségek csökkentésének. Amikor a gyerekek szabadon játszhatnak, úgy érzik, hogy részben ők is irányítják a saját életüket, és hirtelen boldogabbak, mosolygósabbak és együttműködőbbek lesznek.

A játék szórakoztató

A gyermekkor a szórakozás a gondtalan élményszerzés időszaka. Egész egyszerűen nagyon szórakoztató játszani! Nem hiszed? Lépj vissza gyermeked szintjére, és játszatok együtt! A pillanatnyi öröm örök emlékké ég belétek, amit bármikor felidézhettek a jövőben. A játék közben a gyermeked és te is ellazultok és egyszerűen csak jól érzitek magatokat. Éppen ezért egyetlen gyereket sem szabad megfosztani a gyerekkorától és a sok-sok játékidőtől.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek