- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukSminkeljen-e a gyermeked? – 5 dolog, amit jó, ha tudsz

Sminkeljen-e a gyermeked? – 5 dolog, amit jó, ha tudsz

„Úgy vagy szép, ahogy vagy.”

Egy kifejezés, amit mindannyian hallottunk a szüleinktől, és természetesen ez mindig igaz! Napjainkban azonban nagy eséllyel találkozik gyermeked az interneten, az iskolában vagy a barátainál olyan termékekkel, amik a vizuális átalakulásukban segíthetnek.

És hát valljuk be. Még egy szülő őszinte dicsérete sem versenyezhet egy csillogó szájfénnyel vagy a tökéletességet sulykoló influancerek szépségtippjeivel.

A sminkelés iránti érdeklődés már egészen kis korban kezdődik, majd a középiskolás korban erősödik. Már sokat írtunk a szerepjátékok fejlesztő előnyeiről, éppen ezért nem meglepő, hogy a kisgyerekek a lehető legteljesebben bele szeretnének simulni egy-egy karakterbe. Semmihez sem fogható ahhoz, amikor kedvenc mesehőse sminkjét kenheti fel az arcára, vagy amikor anyukáját szeretné leutánozni egy kisgyerek.

A szülők természetesen ellenezhetik a korai sminkelést, de engedhetik is. Az utóbbi esetben viszont érdemes olyan gyerekeknek kifejlesztett termékeket beszerezniük, amik nem veszélyeztetik az egészséget és a biztonságot.

Mikor, mennyi és hol?

Bár nincs jó vagy rossz életkor erre vonatkozóan, a sminkelés elkezdésének ideje és módja nagyban függ a család hozzáállásától és a gyermek közöségben elfogadott gyakorlatától.  

Ha az oviban vagy az iskolában nem tiltják például a szájfényt vagy a körömlakkot, ez akár segíthet a szülőknek a döntéshozatalban. Az persze más tészta, ha gyermeked táncórákat vesz és versenyekre jár, vagy egy szurkolócsapat tagja. Ott szinte kötelező a látványos ragyogás, és elfogadott is.

Ha túl korainak érzed szülőként, hogy gyermeked sminkeljen, jó ötlet megkérdezni tőle, miért szeretné. Ha az indok elfogadható, érdemes teret adni ennek a vágynak, de ha túlzásba esik a drágaság, akkor tudni kell azt is kimondani, ha valami már sok.

Függetlenül attól, hogy mikor és miért engeded meg a sminkelést, létezik öt tipp, amit jó, ha figyelembe tartasz, különösen a fiatal és fejlődő bőrre való tekintettel.

5 dolog, amit jó, ha tudsz, ha gyermeked sminkelni kezd

Vásárolj biztonságos termékeket

Sok kozmetikum, köztük a „természetes” és „organikus” címkével ellátott kozmetikumok szabályozása nem felel meg a szülők elvárásainak. Vásárolj olyan termékeket, amik minimális összetevőkből készülnek és amiket nem tartasz károsnak.  

Kezdj kevesebbel

Amennyiben a sminkelés nem csak az otthoni szerepjátékokra vagy a fellépésekre korlátozódik, fokozatosan ismertesd meg gyermeked a sminkeléssel. Első lépésnek jó lehet egy szájfény, majd később jöhet az arcpirosító, egy kis szemhéjpúder, végül tinédzser korban az alapozó és a többiek. Egy kisgyereken igencsak mókás és meghökkentő lenne rögtön egy élénk rúzs egy szemkontúrral kombinálva.

Figyelj a bőrirritációkra

Bizonyos embereknél, így a gyerekek esetében is, egyes kozmetikumok, vagy azok összetevői allergiás reakciókat válthatnak ki. Már egy enyhe bőrpír is okot adhat az aggodalomra, hiszen súlyosabbá is válhat. A tünet gyorsan megjelenik, és nem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert csalánkiütést vagy légúti duzzanatot is okozhat. ilyenkor azonnal el kell távolítani a sminket, orvoshoz kell fordulni, aki vélhetően antihisztamint fog felírni. Bizonyos esetekben az allergiás reakció hasi fájdalommal és hányással is jelentkezhet.

Kezeljétek az érzékeny vagy pattanásos bőrt

Ahogy gyermeked nő, folyamatos hormonális változásokon megy keresztül. Megjelenhetnek a pattanások, és súlyosabb esetben az aknék is. Ilyenkor kerülni kell az olaj alapú termékeket, amik súlyosbítják az egyébként is zavaró bőrproblémákat.

Tanítsd meg a helyes bőrápolást

A bőrápolás minden serdülő számára fontos, különösen, ha sminkelnek is.

A bőrápolást ugyanúgy meg kell tanítani, mint kisbaba korban a járást vagy a biliztetést.

A helyes bőrápolás lépései:

  • napi rendszeres arcmosás gyengéd és allergénmentes tisztítószerrel
  • az antibakteriális szappanok és hámlasztók kerülése (a durva termékek károsíthatják a fiatal bőrt és az aknék fellángolását okozhatják)
  • lefekvés előtt minden sminket el kell távolítani az arcról
  • a termékek romlása miatt 6 havonta érdemes lecserélni a kozmetikumokat
  • sminkeszközöket nem adunk kölcsön a barátoknak

Ami pedig a legfontosabb, hogy megtanítsd gyermekednek, hogy a smink nem arra való, hogy megváltoztassa, hanem javítsa a megjelenését.

Lepd meg szemed fényét csillámos királylányos sminkszettekkel és engedj teret, hogy kibontakozhasson!

Mert játszani jó!