- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk11 jele annak, hogy a kisbabád viszontszeret

11 jele annak, hogy a kisbabád viszontszeret

Honnan tudod, hogy a babád viszontszeret? Íme néhány édes és meglepő módja annak, hogyan mutatják ki szeretetüket a kisbabák az első néhány héttől kezdve egészen a kisgyermek korukig.

Legyünk őszinték. Az újszülöttek nem adnak olyan visszajelzéseket, amire a fárasztó vajúdás és az álmatlan éjszakák után vágyunk. De ahogy te és a babád szép lassan megismerkedtek, elkezd kialakulni köztetek egy kötelék, és ez jelentőségteljesebb lehet, mint egy nagy szeretetnyilatkozat.

A kötődés egy folyamat. Amikor vigyázol a babádra, napról napra jobban ragaszkodik hozzád, és a maga módján mond köszönetet.

Íme, 11 jel, hogy a babád szeret téged.

Felismer

Néhány hét leforgása alatt a csecsemők felismerik a gondozójukat, és jobban szeretik őt másokkal szemben. Eleinte a csecsemő csak az orrát követi. Egy tanulmányban a kutatók egy szoptatott újszülöttet két mellpárna közé helyeztek, amelyek közül az egyik az anyjuké volt. Az anyatej illata elég volt ahhoz, hogy a baba a párna felé forduljon.

A kötődés elősegítése érdekében légy a baba sírásának legfőbb szakértője. A kétségbeesett megállás nélküli sírás általában éhséget, a hirtelen felsírás fájdalmat, a panaszosabb könnyek pedig kényelmetlenséget jelezhetnek. Sok-sok próba és tévedés után fel fogod ismerni a sírások közötti különbséget és minél jobban ismered a babád nyelvét, annál jobban ki tudod elégíteni az igényeit.

Amikor egy baba szorong és a szülei reagálnak erre, idővel megtanulja, hogy számíthat rájuk.

Elkezd ’flörtölni’ Veled

A születést követően körülbelül egy hónapon belül a csecsemők reagálnak anyjuk arckifejezéseire, és anélkül, hogy ezen gondolkodnának, elkezdik a szüleik mimikáit utánozni (mosolygás, jelentőségteljes nézés, szemforgatás). Ezek a momentumok éppúgy fontosak a baba kötődésének megerősítésében, mint a fizikai szükségleteikre adott válaszok.

Körülbelül 4 hónapos korában a babád már le sem tudja venni rólad a szemét. Addigra hozzászokik a külső élethez. Tud szopni és nyelni, fiziológiailag szabályozottabb (már nem csak eszik és alszik), ezért több mindenre figyel, mint a közvetlen testi szükségletei.  

Flörtölj a babáddal és ne félj akár túlzó arckifejezéseket is használni!

A szemtől-szembe való interakció része annak, ahogy a babák megtanulják a pozitív adok-kapok fogalmát. Gyermeked rájön, hogy egyetlen pillantással megmutathatja, mennyire boldog, hogy a közelében vagy, és hogy ezt az érzést érdemes viszonozni, hiszen akkor még több kedvességet kap ő is.

Mosolyog

Ismersz olyan embereket, akik azt mondják, hogy egy baba korai mosolya csak akaratlan reflex? Ne hallgass rájuk. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy egy csecsemő vigyora sokkal többet jelent. Az újszülötted mosolya – tartson az akár egy szempillantásig is – lehet, hogy a te mosolyodra adott válasz. Ösztönösen kötődést épít ki veled.

Azonban az első igazi és tudatos mosolyok 6 és 8 hét között kezdik beragyogni a napjait. A babád mosolyoghat, amikor meglátja az arcod, vagy apáét esetleg a testvéréét.  Ilyenkor kezdik az arcokat a jó közérzettel társítani és a kötelék szép lassan elmélyül.

Elkezd ragaszkodni egy kedves játékhoz

A csecsemők körülbelül 1 éves korukban gyakran választanak egy kedvenc tárgyat, például egy plüssállatot vagy egy puha textilt. Ezek az átmeneti tárgyak téged és az ő ragaszkodását szimbolizálják, ami megmagyarázza a hisztit, ha – ne adj ég – egy órára elviszed kimosni. Ez a tárgy a szeretetedet jelképezi.

Hagyd, hogy gyermeked közelében legyen ez a kedves tárgy olyan helyzetekben, amikor bizonytalannak érzi magát. Például amikor kimész a szobájából.

Feszülten bámul Rád

A baba születésétől fogva felismeri anyja hangját és szagát. A fejlődésének a következő lépése a hangok és szagok összekapcsolása valamivel vagy valakivel, amit látnak. Elkezdi tanulmányozni az arcodat, mintha megpróbálná megjegyezni. Bizonyos értelemben ezt is teszi. A biztonságot és a szeretet társítja az arcodhoz. Tehát legközelebb, amikor elkapod a babád tekintetét, hagyj neki időt, hogy magába igya a látványodat.

Megpuszil

Körülbelül 1 éves koruk körül a csecsemők elkezdenek puszilgatni. Eleinte azonban ne számíts csattanós puszikra, sokkal inkább nyálas arc nyalogatásra. Ez a lelkesedés azt mutatja, hogy odafigyel a szeretetedre és viszonozni akarja.  A csecsemők lelkesen tanulják a testi kontaktusokat, és nincs senki, akivel szívesebben gyakorolnák ezeket, mint anya és apa.

Felemeli a karját

Sok baba kezdettől fogva imádja, ha kézben tartják, de körülbelül 6 hónapos korukra alakul ki bennük, hogy kézfeltartással jelezzék azt, hogy „vegyél fel”. Ez egy nonverbális kifejezése annak, mennyire bíznak és imádják szüleiket. És ez elég lehet ahhoz, különösen a végtelennek tűnő napok egyikén, hogy a szíved megremegjen.

Eltávolodik, majd visszafut

Ezt a jelet azonnal látni fogod, amint a babád elkezd kúszni. Bár te vagy a gyermeked biztonságos bázisa, de ő is arra vágyik, hogy felfedezze a világot. Ilyenkor minta azt mondaná „Hé, várj! Tudok mászni! Szeretnék kijutni, és megtudni, mi van a világban!”

És ezt is teszi egészen addig, amíg elbizonytalanodik, és vissza akar térni az ölelésedbe.

A felfedezés szabadsága és a biztonságos helyre való visszajutás az oka ennek a cselekvésnek. Természetesen sok szülő számára ezt nehezebb feldolgozni, mint amilyen könnyűnek hangzik.

Ugrál, mosolyog és hadonászik, ha meglát

Hogyan viselkedik a babád, amikor néhány óra vagy néhány perc különlét után meglát? Természetesen megbocsát, ha egy kis időre magára hagyod. A viszontlátás okozta vidámság nem csak aranyos, hanem a köztetek kialakult mély kötődés jele is.

A másik oldalon persze ott van a baba szorongásos jajgatása is, amikor elmész. Ez a fejlődése része, miközben megtanulja, hogy mindig visszatérsz. Fejlődése ezen szakaszában már megérti az állandóságot, ezért fájdalmas feldolgoznia, hogy szeretett szülője valahol távol van, nem pedig vele, hogy babusgassa. Ebben a korban a csecsemők hatalmas érzelmeket képesek kimutatni. Legyen szó akár a szívfájdalomról, hogy elmentél, akár a földrengető izgalomról, hogy visszatértél, egy dolog világos: szeret.

Durcás rád

Melyik szülő ne hallotta volna, hogy „angyal volt” amikor visszavette kisgyermekét például egy védőnőtől, majd pár perccel később egyenesen ördögi viselkedésnek volt szemtanúja? A kisgyermekek elhagyatottsággal tesztelik a határokat, de leggyakrabban olyan emberekkel, akiket szeretnek és akikben megbíznak. Nem éppen ez a legkedvesebb módja annak, hogy gyermeked azt sugallja, hogy szeret, de ilyenkor pontosan ezt fejezi ki.

Kiborul, amikor elmész

Egy kisgyerek az első születésnapjától kezdve gyakran 3 éves koráig könnyen kiborulhat, ha a szülei magára hagyják. Ez a szeparációs szorongás annak a jele, hogy már tudja, hogy az a személy, akit szeret, különbözik a többiektől, és elkezdi megérteni az állandóságot. Azt, hogy az emberek és a dolgok nem tűnnek el abban a pillanatban, amikor kikerülnek a látóköréből. Ez különösen a bölcsődei vagy az óvodai beszoktatás során kezd látványos lenni.

Ne akard ezt a viselkedést megerősíteni, mert gyötrelmes lehet hallgatni gyermeked jajveszékelését, miközben a bölcsődében hagyod. Ehelyett öleld át szeretettel és nyugtasd meg! Mondd: „Tudom, hogy hiányozni fogok, de Kati néni nagyon fog rád vigyázni amíg visszajövök érted.” Biztos lehetsz abban, hogy minden rendben lesz, ha arra tanítod meg, hogy számíthat rád, hogy később visszamész érte.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek